Vlaams-Brabant profileert zichzelf als #dewandelprovincie door z’n diverse wandelgebieden met elk hun eigen karakter en curiositeiten. Zes wandelliefhebbers sommen elk hun favoriete plekjes op. Klauteren in de bomen met de kids in de feeërieke sprookjesbossen of naar de steilere wijnhellingen voor de meer gevorderde wandelaar? Wandelen in Vlaams-Brabant, da’s buiten-gewoon!
Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant.
Voor de jonge Dorien werkt een wandeling in de relaxerende natuur als een herbronningskuur en ideaal me time-momentje na een drukke werkdag.
Volgens haar kom je tot rust door de geluiden van de natuur met z’n zingende vogels en het doffe gezoem van de dorpen. Maar een rustgevende wandeling geeft haar ook de mogelijkheid om te luisteren naar podcasts. En haar eigen podcastreeks te starten waarbij ze op wandel gaat met interessante mensen. Want alles lijkt meer ongedwongen en oprecht tijdens een stapje in de groene natuur.
Dorien is een grote fan van de Herisemwandeling van zo’n 6,6 kilometer in de Groene Gordel. Door z’n steile hellingen doe je er zo’n twee uur over, maar je wordt wel getrakteerd op prachtige uitzichten over de glooiende Molenbeekvallei met z’n onbekende en verlaten paadjes. De bewegwijzerde route begint in Alsemberg – zo’n 18 kilometer ten zuiden van Brussel – en brengt je langs de monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Herisemmolen, het stukje industrieel erfgoed waar je alles leert over de 16e-eeuwse kartonnijverheid en ook zelf papier kan scheppen.
Of even kan uitrusten met een heerlijke pannenkoek van De Smidse met een drankje. Al drink je dat laatste misschien nog liever in het biercentrum De Lambiek of brouwerij Oud Beersel. Begrijpelijk, want een bezoek aan een lambiekbrouwerij of een geuzestekerij is onlosmakelijk verbonden met deze streek en bijgevolg altijd een goed idee.
De onaangeroerde natuur verkennen, authentieke cafeetjes bezoeken en praatlustige wandelaars ontmoeten: da’s het leven volgens Luc.
Hij fotografeert en archiveert ook wilde bloemen die hij tijdens zijn wandeling tegenkomt en deelt die online. Geen wonder dat de Plantentuin van Meise volgens hem één van de hotspots van de regio is. Het is immers één van de grootste plantentuinen ter wereld met maar liefst 18 000 verschillende soorten.
Zijn favoriete tocht is de 6 kilometer lange (h)op naar Oppem-wandeling die de glooiende landschappen van de Groene Gordel doorkruist. Vertrek aan het schilderachtige Sint-Stefanuskerkje van Oppem voor een tocht van zo’n anderhalf uur door het hellende kouterlandschap met zicht op de skyline van Brussel en af en toe een kudde Galloway runderen. Huiver met de legende van de Duiversschuur in de mysterieuze bossen en luister naar het getsjirp van zo’n zestig verschillende vogelsoorten in het Foeksenbos. En stop zeker ook even op de Heirbaan om te genieten van het 360 graden panorama. Op een heldere dag spot je het Brusselse Atomium en de Mechelse Sint-Romboutstoren tot zelfs de haven van Antwerpen. Onderweg kan je een lekker hapje eten in het oude stationnetje van Steenhuffel of de beroemde Brouwerij Palm ontdekken en proeven: van ketel tot glas. Afwisseling troef!
Britt herontdekte het plezier van wandelen – net zoals vele Vlamingen – tijdens de coronacrisis. Met het hele gezin werd de buurt verkennen net een avontuur. Toch blijft het een uitdaging om de kinderen enthousiast te krijgen voor een wandeling. Haar missie?
Steeds op zoek naar tochten die zowel de gedachten tot rust brengen als een vleugje avontuur opleveren! En die vindt ze in haar geliefde Hageland. De regio barst van de bergen om op te klauteren, bossen met bomen om in te ravotten en stoere ridderkastelen. Van de zanderige heuvels van Averbode tot het fascinerende Kasteel van Horst of de zuiders getinte wijnhellingen en gezellige bossen: de ongerepte natuur brengt je steeds wat nieuws.
De favoriete wandeling van Britt is de Broekemwandeling. Deze tocht van zo’n 10 kilometer door de glooiende Hagelandse Heuvels start aan het Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode en leidt naar de gerestaureerde Gempemolen en terug. Herken je het kasteel? Da’s best mogelijk, want het is het optrekje van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen. Tijdens je wandeling over verharde en onverharde wegen kom je verder werkelijk van alles tegen: van het schilderachtige Sint-Jozefkapelletje met z’n eeuwenoude lindeboom en schitterende vergezichten over bloemrijke hooilanden tot het wandelbos Troostemberg met z’n prachtige beukendreven.
Mag het wat interactiever? Wandel jezelf tot winnaar aan de Abdij van Averbode door allerlei opdrachten op te lossen met behulp van QR-codes. Meer verborgen pareltjes en kidsproof wandeltips vind je op de Instagrampagina van Britt.
Wandelen is gezond, en dat beaamt wandelliefhebber Noël maar al te graag. Hij tankt regelmatig wat extra lucht in zijn omgeving.
Want hetzelfde landschap ziet er op een ander moment vaak heel anders uit. Eén ding is zeker: rust en ruimte en veelzijdigheid tekenen steeds present. En dat zie je ook op z’n Instagrampagina.
Noël is zot van de Linterse wandeling in de Getevallei, die er volgens hem tegenwoordig zelfs mooier bij ligt dan toen hij jong was. Vroeger was de Gete erg vervuild en kwam de vieze geur je tegemoet. Ondertussen floreert de fauna en flora met een groot aantal plonzende vissen.
De wandeling start in Drieslinter – kortbij Tienen– en voert je langs de eeuwenoude Geensmolen met z’n authentieke machinehuis en waterrad. Bengel daarna metershoog boven de Gete op de spectaculaire hangbrug en sla je tent op in bivakzone De Getedraak, naar de gelijknamige kamsalamander die enkel in de vallei van de Grote Gete voorkomt. Misschien spot je er wel eentje in het natuurgebied Doysbroek. Verder voert de wandeling van 9,5 kilometer je ook nog langs charmante kapelletjes en stoere kastelen.
Een wandeling in de natuur is voor personen met een beperkte mobiliteit geen evidentie. Maar volgens Nicki is het wel een basisrecht.
Gelukkig kan ze met haar rolstoel terecht op heel wat toegankelijke routes in Vlaams-Brabant. Het rolstoelvriendelijke pad over de brede bospaden en dreven in het Hallerbos laat rolstoelgebruikers zorgeloos genieten van het prachtige purper gekleurde tapijt van boshyacinten in de lente.
In het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw kan je gratis een gewone of elektrische rolwagen huren. Zo liggen ook de avontuurlijke paden opeens open. En dan kan je nog rollen door de bossen van het Meerdaalwoud, met wandellussen van 4,5 tot 8 kilometer. Al schuilend in de toegankelijke vogelkijkhut met je verrekijker in de hand kom je helemaal tot rust. Spot jij ook de torenvalk en de andere water- en trekvogels?
Hiken is steeds een avontuur, en daar kent Dieter uit Haacht alles van. Wandelschoenen aan en er even tussenuit knijpen: da’s ontsnappen aan de alledaagse stress.
Soms zelfs voor enkele dagen, dwars door de Groene Gordel en het Hageland. Want er bestaan genoeg wandelingen die je kilometer na kilometer weer back to basics brengen. Met enkel het geruis van de bomen, het loeien van de koeien en een eenzame blaffende hond als achtergrondgeluid.
Het terrein is eerder vlak maar het prachtige wandelgebied in het aansluitende, zompige Haachts Broek met bruggetjes en knuppelpaden garanderen je zeker een portie avontuur. Hoge laarzen zijn geen overbodige luxe. Af en toe ontmoet je een kudde grote grazers, vlinders en ander waterleven. Even ontspannen doe je in het Brouwershof waar je – what’s in a name – het heerlijke aanbod van de brouwerij van Haacht proeft.
Ben je benieuwd naar de wandelavonturen van Dieter? Neem dan zeker eens een kijkje op zijn YouTubekanaal. Want zijn filmpjes geven zijn fascinerende wandeltochten toch dat tikkeltje extra.
[/media-credit] Wandelen in Haacht[/caption]
Zijn favoriet dichtbij huis is de Antitankgrachtwandeling van zo’n 11,7 kilometer in de buurt van Haacht. Deze loodst je langs de gelijknamige Antitankgracht die in 1939 werd aangelegd om Duitse tanks tegen te houden. Ondertussen nam de natuur het weer helemaal over. Ideaal dus voor zowel de geschiedenis- als de natuurliefhebber!