Terwijl je langs de vlaktes, heuvels, rivieroevers en valleien fietst, krijg je de kans om uitzonderlijke plekken te bewonderen die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan. De 11 etappes volgen elkaar op en brengen je van de Franse naar de Nederlandse grens. Vertellen we je wat meer over een paar van die stopplaatsen?
De eerste etappe van de Unesco-fietsroute begint op de Grote Markt van Doornik en brengt je naar Bergen. 68 km verder bereik je de stad van de Doudou! Maar maak je geen zorgen: hoewel de afstand indrukwekkend lijkt, is de route naar verluidt gemakkelijk en kan je ze zonder moeite in minder dan 6 uur afleggen. De middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik en het belfort van de stad (het oudste in België) staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Net als het belfort van Bergen, met zijn opmerkelijke architectuur!
De zesde etappe van de RAVeL loopt van Dinant naar Ciney en telt veel minder kilometers: in twee uur heb je de 18 km van de route achter de rug. Het reliëf is gematigd en de Vallei van de Smaken nodigt uit tot het proeven van uitzonderlijke bieren: je passeert in de buurt van de abdij van Leffe en verschillende brouwerijen waarvan de bierproductie deel uitmaakt van het levende erfgoed van de Unesco. Een gastronomische en rustige stop!
De achtste etappe is wat pittiger. Laten we eerlijk zijn: ze is eerder voorbehouden aan sportievelingen! Dat komt omdat de weg, die zich uitstrekt van de Condroz tot de poorten van de Ardennen, eerder moeilijk af te leggen is. Het kost een goede tien uur om de 63 km van Durbuy naar Spa af te leggen. De waterstad, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is doordrongen van geschiedenis en is een uitzonderlijk getuige van het verschijnsel van de Europese thermale cultuur.
Etappe tien omvat 56 km en vier uur fietsen doorheen het prachtige landschap van de Hoge Venen. Je vertrekt vanuit Waimes in de richting van Raeren en ontdekt de Vennbahn, een oude spoorlijn die door de streek loopt. Dit is je kans om een omweg te maken naar het kasteel Reinhardstein en zijn rotspartij!
De laatste etappe van de Unesco-route komt door enkele prachtige plekken met een rijk erfgoed. Raeren – Blegny beslaat 47 km met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je ontdekt de buitengrens van Nederland en Duitsland. Onderweg onthult de voormalige kolenmijn van Blegny, erkend door de Unesco, zijn geschiedenis en dompelt je onder in het leven van de Waalse mijnwerkers. Industrieel erfgoed vol emoties!
De Unesco-route mag je niet missen. Je moet ze gewoon doen om de schoonheid en rijkdom ervan echt te begrijpen. Ze dompelt je onder in een andere wereld. Een echte reis, een ontmoeting met ons mooie Wallonië! Aarzel dus niet langer: stap op je fiets en geniet!