Wol was gedurende eeuwen het belangrijkste product in Veere. In 1541 werd het de stapelplaats voor Schotse producten zoals linnen, zalm en boter, maar vooral wol. Gevolg: een Schotse kolonie vestigde zich er en bouwde hun eigen kerk, pakhuizen en een aantal prachtige woningen, waarvan er nog enkele te bewonderen zijn in het gezellige haventje.
De Schotse wolhandel heeft Veere op de kaart gezet. Een sierlijke cisterne, met een ondergrondse vergaarbak voor regenwater, waarin de wol gewassen werd, getuigt nog stil van deze hoogdagen. Intussen hebben de Schotse schepen vol wol plaats gemaakt voor plezierjachten in het haventje.
Veere was ooit een vestingstad, wat de belangrijkheid van dit havenstadje nog eens extra in de verf zet. Een van de opvallendste gebouwen is de 15de eeuwse Campveerse Toren die deel uitmaakte van de oude vestingwal en als enig overblijfsel de honneurs waarneemt. Hij spiegelt zich terecht trots in het strakke wateroppervlak van het Veerse Meer.
De Campveerse Toren werd meer dan 500 jaar geleden een herberg en is dat nog steeds, wat het een van de oudste van Nederland maakt. Wij checken er met veel plezier in en verblijven er in de unieke torensuite, die uitkijkt op het meer én de haven. De zonsopgang maken we live mee vanuit onze gigantische slaapkamer, romantischer wordt het niet. Het licht in Veere is bijzonder mooi, wat heel wat kunstenaars naar hier doet afzakken. Maar ook ons fotografenhart klopt een stuk sneller. De reflectie van de Campveerse Toren, gehuld in de rode ochtendgloed, in het stille water van het meer, zorgt voor tijdloze beelden.
Dat Veere ooit een belangrijke haven was kan je nog zien aan de Grote Kerk, een kruisbasiliek, die buiten proportie is voor het stadje dat slechts een zakdoek groot is. Waar we ook staan, hij torent overal bovenuit. Een ander iconisch gebouw is het laatgotische, flamboyante stadhuis, een architectonisch meesterwerk dat nu deel uitmaakt van het Museum Veere, dat ook deels in twee Schotse panden aan het haventje is ondergebracht.
De cafeetjes en restaurants aan de jachthaven staan synoniem voor pure gezelligheid. Van de vele originele shops, die we ook elders in het stadje vinden, is Oma’s snoepwinkel onze favoriet. Het lijkt alsof de klok er een stuk trager tikt. 101 oude Zeeuwse en Nederlandse snoepjes zoals stroopsoldaatjes, kaneelstengels en de populaire boterbabbelaars roepen nostalgische gevoelens op.
Met een enorme kreeft in elke hand verwelkomt de manager én chef van de Campveerse Toren ons. Oosterscheldekreeft is een specialiteit in Zeeland en die moet je geproefd hebben. Het seizoen loopt van eind maart tot 15 juli en de beste plek om dit uit te proberen is het historische restaurant in de toren met uitzicht op het meer en de jachthaven.
Het is een plek waar ons oude koningspaar Albert en Paola af en toe hun voeten onder tafel steken, net als de Nederlandse koninklijke familie. Nog vroeger liet Willem van Oranje twee van zijn vier bruiloftsdiners hier doorgaan, ook de Russische tsaar Peter de Grote at en sliep er, net zoals Grace Kelly. Nog een leuk weetje: Tijl Uilenspiegel werd geschreven in dit historische pand, dat ook heel geliefd was bij schilders en schrijvers. Een historische plek, waar royaal dineren dus letterlijk mag genomen worden. Behalve in de Campveerse Toren kan je ook uitstekend eten in De Werf, aan de overkant van de haven. Het heeft een enorm terras dat uitkijkt op het stadje en dat al verschillende keren de titel mooiste terras van Nederland wegkaapte. En of dat dat nog niet genoeg is, ze hebben er ook nog eens de beste ober van Nederland rondlopen.
Zierikzee ligt slechts op een half uurtje rijden van Veere. Als we onze stadswandeling beginnen aan de Noorderhavenpoort, een van de drie stadspoorten die bewaard bleven, lijkt het alsof we een oude pentekening binnenwandelen. In de gedempte haven liggen enkele prachtige historische boten.
De skyline van Zierikzee wordt gedomineerd door iconische gebouwen die het stadje een historische grandeur geven, zoals de Dikke Toren die zijn naam niet gestolen heeft. Hij moest 130m hoog worden, maar allerlei rampen dwarsboomden de plannen. De toren maakte deel uit van de Sint Lievensmonsterkerk, nu vervangen door de neoclassicistische Nieuwe Kerk, die er uitziet als een Griekse tempel. Onze wandeling wordt een echte monumentenmarathon, er zijn er zomaar even 568, waarvan een groot deel beschermd.
Zierikzee is een stuk groter dan Veere, maar dat neemt niks weg van de charme. Het 16de eeuwse stadhuis weerspiegelt de enorme welvaart uit die periode. Elke steen in Zierikzee getuigt van een rijk verleden. Die lange en bewogen geschiedenis ontdekken we in het Stadhuismuseum, waar veel aandacht uitgaat naar Cristóbal de Mondragón, bevelhebber tijdens de 80-jarige oorlog, wiens naam voor eeuwig met de stad verbonden blijft. Meteen een van de redenen dat we het hippe Romantik hotel Mondragon aan de oude haven tot onze slaapplaats bombarderen. We laten er ons ook culinair verwennen in het gastronomische restaurant Cristó, waar een jonge getalenteerde chef op Franse leest geschoeide gerechten klaarstoomt, gelinkt aan het verleden van Zierikzee én het beste uit de Zeeuwse Delta.
We hebben ogen tekort: de voormalige visafslag op het intieme Sint Jacobshof, de schilderachtige bruggetjes, of het oudste huis van de stad, het 14de eeuwse Huis de Haene zijn stuk voor stuk unieke monumenten. Maar ook de nieuwe haven met een overvloed aan leuke cafés en restaurants, annex gezellige terrasjes en de twee windmolens Den Haas en De Hoop zijn plekken die je moet gezien hebben.
Typisch Nederlandse street art bewonderen we op het mooie Montmaertre plein, niet te verwarren met dat van Parijs. Ook hier vinden we terrasjes in overvloed. Net als de geschiedenis is de gezelligheid in Zierikzee en Veere een van de belangrijkste redenen om deze twee Zeeuwse parels op je agenda te zetten.
Een ding is zeker, Zeeland is plat, dus fietsen huren is een must. Het eerste dat we doen is rond het Veerse meer rijden, waar we overal leuke picknickplekjes vinden. Daarna peddelen we richting kust. Het vlakbij gelegen Vrouwenpolder heeft een ultra breed strand, een paradijs voor kitesurfers en zonnekloppers. Domburg is dan weer het meest mondaine badstadje in de buurt. Onze boottocht over het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa, vanuit Brouwershaven, is bijzonder relax. We zien er niet alleen veel watervogels maar ook een hele familie zeehonden, waarvan enkele nieuwsgierig naar onze boot zwemmen.
Het dramatische verhaal van de grote waterramp in 1953, waarbij bijna 2000 doden vielen, kan je ontdekken in het Watersnoodmuseum in Ouwekerk, een museum dat je meteen naar de keel grijpt. Een gevolg van de ramp zijn de Deltawerken, die ook wel eens het 8ste wereldwonder worden genoemd. We kunnen het zelfs binnenin bezoeken.
Het is een van de mooiste voorbeelden van hoe de Nederlanders met water omgaan en er zich tegen beschermen. Niemand doet hen dit na in de wereld. En als je al dat water beu bent dan is er nog Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor, waar je lekkere Zeeuwse wijnen kan gaan proeven, die ontzettend goed matchen met alles wat uit de zee komt. Cheers!