Kitzbühel (850 km van Brussel) combineert mooiste skitochten, steilste afdalingen en meest schitterende panorama’s met de heerlijke Tiroolse keuken, de vrolijkste après-ski’s en de uitdagendste pistes. Hier volgt onze formule voor winterplezier in Kitzbühel.
De Hahnenkammrennen trekt jaarlijks massa’s skiërs naar Kitzbühel en moet het grootste wintersportevenement in Oostenrijk voorstellen.
Skiërs moeten de steile afdaling de ‘Streif’ vanop de Hahnenkamm wagen. Enkel de beste skiërs wagen zich hieraan: acrobatische sprongen en een topsnelheid van 140 km/h helpen snelheid op te bouwen voor de steile helling – een graad van 85% – scherpe bochten en putten. Topatleten razen over het 3 km lange traject aan gemiddeld 103 km/h en na 9 seconden doemt de ‘Mausefalle’ op, een waaghalzenstunt van 80 meter lang.
De Hahnenkamm met 1712 meter en de Kitzbühler Horn op 1996 meter liggen aan de basis van het bekende skioord Kitzbühel, dat al meermaals verkozen is geweest tot beste skigebied.
Je bent hier zo goed als sneeuwzeker en de infrastructuur is hier heel uitgebreid. 64 kabelbanen en liften brengen je naar de toppen, 189 kilometer aan pistes, 1000 meter hoogteverschil – Kitzbühel is een waar skiparadijs. Snowboarders en freestylers kunnen volop over de rails en obstakels sliden in het Hangalm-Park.
Buiten de Rennen is de Hahnenkamm natuurlijk vrij om op te skiën. Je kan zelf de ‘Streif’ afdalen en gevorderde skiërs kunnen de extreme route langs de Mausefalla, Steilhang en Hausbergkante kiezen.
De Familieroute loodst je langs de veilige stukken op de ‘Streif’ en voor mensen die al wat meer uitdaging willen is er de rode piste.
De Mini Streif werd speciaal geopend voor kinderen om hen te leren omgaan met balans, snelheid en omstandigheden. Ze hebben een minipiste met op maat gemaakte obstakels om het skiën onder de knie te krijgen.
Wanneer je even het skiën beu bent, biedt de prachtige omgeving van Kitzbühel ook de optie voor een mooie sneeuwwandeling. De toeristische dienst organiseert zo gegidste Schneeschuhwandern. Daarnaast kan je ook genieten van een avondtocht met fakkels op de Hahnenkamm. Niets leuker dan vuurverlichte avondwandeling door de verse sneeuw.
Neem zeker ook een kijkje in het authentieke dorpje van Kitzbühel. Kleine kerkjes en kleurrijke gevels peppen het dorpje op.
Veel souvenirwinkels, winkels en boetiekjes bieden merkkledij, traditionele alpenkledij, sportkleren en mooie accessoires aan.
Een skioord is niet compleet zonder enkele leuke bars om de après-ski door te brengen. Kitzbühel telt verschillende bars waar je op elk moment van de dag terechtkan: voor koffie, verfrissing of een halve liter bier. De gezellige après-skibar Jimmy’s is daar zo’n voorbeeld van.
Wist je dat: er in Kitzbühel al in 1000 v. Chr. koper ontmijnd werd? Kitzbühel heeft een boeiende geschiedkundige achtergrond die je helemaal kunt ontdekken in het Kitzbühel Museum vlak in het centrum. Je ontdekt er hoe Kitzbühel zichzelf op de kaart kon zetten als Alpendorp, het Kitzbühler Skiwunderteam in de jaren ’50 en hoe de Hahnenkammrennen evolueerden doorheen de tijd. Kitzbühler Toni Sailer krijgt zijn eigen stekje in het museum, hij groeide uit tot een alpine skilegende en filmacteur. Daarnaast hangen er een zestigtal werken die het dagelijkse leven en de skihistorie van Kitzbühel weergeven.
De 240 jaar oude berghut Anger Alm verbergt de hoogstgelegen wijnkelder van Oostenrijk met meer dan 6000 flessen.
Uitbaatster Annemarie Foidl laat alle gerechten serveren met een bijhorend wijn. In de wijnbar krijg je van Leo Hillinger uitgebreide uitleg over al zijn soorten wijn. Na enkele proevertjes, kan je de fles die je het meest bevalt kopen. De Vinothek in Kitzbühel heeft hetzelfde concept, alleen leer je er ook bij over de lokale wijnen van verschillende Oostenrijkse wijnregio’s en het bijhorende productieproces.
De berghutten en restaurants geven bezoekers ook de kans om even te proeven van enkele traditionele Tiroolse gerechten en dranken. Proef van de typische kruidenlimonade Almdudler bij bord Käsenspätzle -een gebakken pastasalade met ui en bergkaas. De Tiroler Gröstl is ook een aanrader op de menukaart: een calorierijk stoofpot met aardappelen, spek, rundsvlees, ui en een spiegelei. De Kaiserschmarm of rozijnenpannenkoeken kunnen natuurlijk ook niet ontbreken als dessert.
Bij Goldene Gams aan Hotel Tiefenbrunnen serveren de koks enkel regionale seizoensgebonden gerechten. Denk aan: Tiroolse zwammen en eekhoorntjesbrood of Tiroolse Tapas, waarbij je alle Oostenrijkse gerechten -zoals Spinatknödel, Tiroler Karreespeck en Bergkäse – kan delen met je vrienden.
De berghutten en restaurants geven bezoekers ook de kans om even te proeven van enkele traditionele Tiroolse gerechten en dranken. Proef van de typische kruidenlimonade Almdudler bij bord Käsenspätzle -een gebakken pastasalade met ui en bergkaas. De Tiroler Gröstl is ook een aanrader op de menukaart: een calorierijk stoofpot met aardappelen, spek, rundsvlees, ui en een spiegelei. De Kaiserschmarm of rozijnenpannenkoeken kunnen natuurlijk ook niet ontbreken als dessert.
Bij Goldene Gams aan Hotel Tiefenbrunnen serveren de koks enkel regionale seizoensgebonden gerechten.
Denk aan: Tiroolse zwammen en eekhoorntjesbrood of Tiroolse Tapas, waarbij je alle Oostenrijkse gerechten -zoals Spinatknödel, Tiroler Karreespeck en Bergkäse – kan delen met je vrienden.