Zelden zien we zoveel diversiteit in een regio. In het hart van Wallonië geeft het Land van de Valleien uitzicht op alle soorten landschappen: steden, bossen, water en nog zoveel meer. Natuur en charmante steden overheersen hier. Samber en Maas en andere waterlopen inspireren onophoudelijk de regio. In het zuiden van het Land van de Valleien bieden de Ardennen enorme perspectieven voor liefhebbers van open ruimtes. En dan zijn er natuurlijk nog de meren in het Land van de Valleien. Met meer kilometers aan strand dan de Noordzee zijn de ontspanningsmogelijkheden hier eindeloos. Let’s go!
De valleien van Samber en Maas zijn de toegangspoort tot een groot gebied dat “Stromen en Rivieren” (“Fleuve et rivières”) wordt genoemd.
Een beeldende naam die je uitnodigt om het riviertoerisme te ontdekken, te wandelen langs de RAVeL, bijzondere citadellen, ruïnes en musea te bezoeken, … Om even met de voeten in het water te blijven, zetten we koers naar de regio van de “Meren van het Land van de Valleien”: acht gemeentes rond de meren van de Eau d’Heure en Bambois die over een uitzonderlijke natuur beschikken. We verlaten de provincie Namen niet zonder door de panoramische landschappen van de Ardennen te hebben gereden, een kalme regio, vol natuur, poëzie en eenvoud…
Kastelen, ruïnes, citadellen, allemaal getuigen van een rijk verleden. Een aantal van mijn favorieten: het renaissancistische kasteel van Freyr, versierd met schitterende schilderijen en meubels uit die tijd; in het erg feodale Corroy-le-Château verwacht je bijna een meute ruiters tegen te komen, net als in de ruïnes van Poilvache, Montaigle of Crèvecoeur. Door hun positie op machtige rotsen vormden ze het podium voor belangrijke historische gebeurtenissen.
Het aantal niet te missen plaatsen dat deze regio te bieden heeft zal je versteld doen staan. Het Musée Rops in Namen, gewijd aan Félicien Rops, is een pareltje: de permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen overlopen de carrière van deze artiest, van zijn karikaturale begin tot zijn houtskooltekeningen. Verder vind je in de stad ook het Museum voor Oude Kunsten uit de streek van Namen, waarvan de historische kunstcollecties internationale bekendheid genieten. In het bezoekerscentrum van de oude kazerne Terra Nova aan de Maas reis je 2000 jaar terug in de tijd.
Om meer te weten te komen over het natuurlijk en historische erfgoed van de Maasvallei kan je terecht in het Huis van het Middeleeuwse Erfgoed in de Maasvallei in Bouvignes, dichtbij Dinant.
Ik ben verzot op het Huis van de Pataphonie in Dinant: een ontdekkingsruimte waarin het geluid van onconventionele instrumenten, zoals waterfluiten en lithofonen, weerklinkt. Nu we het over muziek hebben, mogen we zeker Adolphe Sax, het muzikale genie uit Dinant, niet vergeten. Het Huis van Adolphe Sax laat je via beelden en klanten kennismaken met zijn verrassende uitvindingen, zijn talent en zijn bewogen leven.
Opnieuw: wat een diversiteit! Ontelbaar veel artisanale brouwerijen vereeuwigen een traditie die verankerd zit in de Naamse valleien. Van de brouwerij du Bocq, een van de bekendste en belangrijkste van Wallonië, tot de kleine en gloednieuwe brouwerij du Clocher en de brouwerij Caracole, een waar levendig museum waarin het bier nog in koperen ketels op houtvuur gebrouwen wordt.
Enkele adresjes die zeker een omweg waard zijn: brouwerij l’Echasse, gelegen in de wijk La Plante in Namen, brouwerij Val de Sambre, die zijn ingrediënten uit zijn eigen regio haalt, en brouwerij van Bertinchamps, die sinds 2013 in een oude boerderij gevestigd is om er authentieke boerderijbieren te brouwen.
WBT David SamynDe meren van de Eau d’HeureEen onmisbaar stukje natuur voor folkloristische wandelingen, watersporten, natuurwandelingen waarin je ook enkele van de mooiste steden van Wallonië terugvindt. Verder vind je hier ook heel wat authentieke sites, denk maar aan een stoomtrein, een artisanale brouwerij, een bekende bunker die gebouwd werd door Adolf Hitler, een school uit de jaren 1930, …
De Meren van de Eau d’Heure en het meer van Bambois mogen zeker niet ontbreken op je lijstje! De Eau d’Heure bestaat uit vijf afzonderlijke meren die samengehouden worden door de grootste stuwdam van België. Een prachtige speeltuin voor gezinnen en sportievelingen. Die tweede groep wordt trouwens uitgenodigd om de rijke natuur te ontdekken. Als je van natuur houdt, kunnen we de Jardins d’Ô in Nismes ook alleen maar aanraden. Het gerenoveerde kasteel en park nodigen je uit tot een wandeling of een tocht met een elektrisch bootje. Watervallen, fonteinen, molens en speeltuigen voor kinderen, het water leeft en bruist. Water is hier alomtegenwoordig, maar altijd onvoorspelbaar!
Het dorp Treignes verzamelt musea. Er zijn er niet minder dan zes te vinden in verschillende domeinen: een Gallo-Romeinse villa, een archeologisch museum (Musée du Malgré-Tout), het Stoomtreinmuseum, het ecomuseum van Viroin, waarin beroepen van vroeger voorgesteld worden, en de Ruimte Arthur Masson, een spektakelparcours rond het werk van de schrijver. De laatstgeborene in de grote museumfamilie van Treignes is het Museum van Klein Formaat, een open venster op hedendaagse kunst!
Kennismaking met het immaterieel erfgoed van UNESCO.
Heb je al eens deelgenomen aan een van de beroemde wandelingen in het gebied Tussen-Samber-en-Maas? Tussen mei en september gaat er geen zondag voorbij zonder dat er een wandeltocht plaatsvindt in een of meerdere dorpen. Vreemde strijders nemen de golvende graslanden over. In het zomerlicht weerkaatsen hun uniformen en zorgen op de groene ondergrond voor een indrukwekkende schoonheid.
Voor je deelneemt aan een van de optochten, raad ik je aan eens langs te gaan in het Musée de la Bataille in Ligny. Als bezoeker duik je in het verleden van de Napoleontische tijd en herbeleef je de intensiteit van de laatste overwinning van Napoleon vòòr de Slag bij Waterloo. Geweren, uniformen, maquettes, kaarten, gravures, koperwerk, … alles draagt bij tot een onvergetelijke reis naar 200 jaar geleden.
Ik kom nog even terug op de wandelingen: de zondag na Pinksteren (dit jaar op 27 mei) vindt in Walcourt een van de belangrijkste folkloristische optochten in het gebied Tussen-Samber-En-Maas plaats. Meer dan 700 gewapende mannen begeleiden de processie tijdens hun “Grand Tour”.
Om deze door UNESCO erkende folklore beter te begrijpen, is de brochure “Les Marches, mode d’emploi” een must. De rijkelijk geïllustreerde brochure is in een handig zakformaat beschikbaar bij de toeristische diensten van Walcourt en Cerfontaine en gaat in op de verschillende aspecten van de tochten: de kostuums, de muziek, de geschiedenis, … Een goudmijn voor wie er meer over te weten wil komen. De brochure is voorzien van een kaart, een lexicon en een evenementenkalender. Steek het van mei tot september in je broekzak!
Laat je auto maar aan de kant staan om de Ardennen te ontdekken. Via de verschillende afgebakende wegen ontdek je de regio te voet, te paard of te fiets!
Houd je op je route ook eens halt om te proeven van de smaakvolle streekproducten.
Verhalen worden verteld… Avonturen worden beleefd! “Mes Aventures d’Enchanteur”, dat zijn zes routes, zes avonturen in de vorm van zoektochten of spelen die het hele jaar toegankelijk zijn en die je zelfstandig met je gezin kan afleggen om de regio eens op een andere manier te ontdekken.
We ruilen het vasteland in voor water: de Lesse in kajak afvaren zorgt gegarandeerd voor de nodige sensaties. Deze wilde rivier, omringd door een sublieme omgeving, doorkruist een natuurpark en kronkelt door een landschap dat bezaaid is met middeleeuwse kastelen, prehistorische grotten, rotsen en keienstranden.
Wild, gepekelde gerechten, kaas, bier, confituur, zoetigheden en oude specialiteiten…
Het mag duidelijk zijn dat je in de Ardennen heerlijk eet. Het is onmogelijk een complete opsomming te maken van al die lekkere producten. Denk maar aan de “Salaisons du Pont d’Amour”, waarvan de familierecepten van generatie op generatie worden doorgegeven. Andere toppers: fruit- en bloemenwijnen, de confituren “Saveurs de Fruits”, de artisanale kaasmakerijen (van Rochefort, de Semois of Gros Chêne) en de cidermakerij van de Condroz. Al die lekkere producten kan je proeven in de vele bistro’s die de regio rijk is.
De grotten van Han-sur-Lesse, die in 1856 opengingen voor het grote publiek, behoren tot de mooiste ter wereld.
En ze zijn van ons! De grotten worden gekneed door de Lesse die er doorstroomt, wat mij met een nieuwe blik naar dit natuurfenomeen heeft doen kijken. De zalen zijn nog indrukwekkender en magischer. Van de gigantische Koepelzaal tot de Wapenzaal met betoverende reflecties, je beleeft hier een adembenemende reis door de tijd!
De Grotten van Goyet zijn een belangrijke archeologische site, want hier leefden vroeger de Neanderthalers en de Cro-Magnon. Hier werd een van de oudste hondenschedels teruggevonden, alsook een fluit gemaakt uit beenderen van een vogel.
De Ardois’alle, in de vallei van de Samois met zijn leistenengrond, brengt je naar het hart van een verloren wereld: die van de leisteenindustrie. Een fascinerend bezoek aan de ondergrondse gangen en zalen.
In Rochefort daal je neer in de Grot van Lorette via een lange, steile weg die naar de grote Sabbatzaal leidt. Daar, 60 meter onder de grond, tonen het betoverende licht en geluid je de grootsheid van dit ondergrondse paleis!
Een netwerk van groene wegen die over jaagpaden en oude spoorlijnen lopen: dat is RAVeL, een van de mooiste manieren om de provincie te doorkruisen.
Vanaf Ciney kronkelt lijn 126 via de Condroz en de Valleien van Smaken en Geuren tot in Huy. Lijn 156 gaat via het natuurpark Viroin-Hermeton van Mariembourg naar Hastière en daarna naar de Maasvallei om aan te knopen bij een van de mooiste fietsroutes in Europa: de Via Romea Francigena.
Ze zijn met veel, ze zijn charmant en ze hebben een historische en culturele rijkdom. De mooiste dorpen van Wallonië verwelkomen je in de provincie Namen.
Falaën, Crupet, Laforêt, Celles, Thon, Chardeneux, Gros-Fays… Zoveel prachtige plekken om bij weg te dromen en om in alle rust te wandelen. De cijfers kloppen wel degelijk: maar liefst 7 van de 30 dorpen van de Condroz hebben dit label gekregen!
In Celles zorgt een bijzonder monument voor extra schoonheid: het kasteel van Vêves lijkt op dat van Doornroosje. Het gerucht gaat dat kinderen die het kasteel bezoeken, verkleed worden als ridders en prinsessen!
Of je nu voor enkele uren of enkele dagen naar hier komt, het domein vervult alle verwachtingen van haar bezoekers met:
1. Musea… Te beginnen met het MHIN (natuurhistorisch museum) en het NEM (Nature Extraordinary Museum), een fantastische kijk op de natuur
2. Grote keuze aan wandeltochten
3. Tuinen. Niet minder dan 12, die elk een andere sfeer oproepen
4. En ontmoetingen in de natuur: elke zondag binnen het seizoen vertelt een natuurgids je alles over zijn specialiteit (vogels, bijen, Vita-parcours, bosbeheer, …). De wandeling is gratis, maar reserveren wordt warm aanbevolen (083/687.211)
De activiteiten zijn gratis tot en met 31 maart en betalend vanaf 1 april.