Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella: alles wat je moet weten

Gert Van Wichelen,
28-03-2022
Inleiding: Droom jij ervan om ooit de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te maken? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Lees hier meer over de praktische voorbereidingen voor je tocht.
Monte do Gozo © tono arias

Hoe bereid ik me voor op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella? Praktische voorbereiding

© Annabeth Vis

Benodigdheden

Hoe vaker je de Camino bewandelt, hoe meer je leert thuis te laten. Maar wanneer je de tocht voor het eerst maakt, kan het best lastig zijn om uit te maken wat je nu net wél en niet mee moet nemen. Er zijn een aantal basics die niet mogen ontbreken in je rugzak. Schoenen zijn daar een van. Voorzie goede stapschoenen, maar denk er ook aan om een paar sportschoenen of espadrilles mee te nemen voor de rustperiodes. Het spreekt voor zich dat je voorzien bent van kleding voor alle weersomstandigheden. Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor kan absoluut van pas komen, net als een hoedje of een pet om jezelf tegen de brandende zon te beschermen. Voorzie ook een slaapzak, toiletpapier en een drinkfles. Het is altijd mogelijk dat je voor onvoorziene omstandigheden komt te staan. Zo mag je ook zeker niet vertrekken zonder een kleine EHBO-kit op zak. Hechtpleisters, verband, pincetten, injectienaalden, pijnstillers en ontstekingsremmers moeten daar zeker en vast inzitten. Verder is het raadzaam om niet te veel contant geld mee te nemen. In plaats daarvan neem je het best een creditcard mee. Zeker wanneer je de tocht alleen of in kleine groep aflegt, is het belangrijk een mobiele telefoon en oplader mee te nemen.

© Genaro Diaz fotografo

Pelgrimspas

Vooraleer je de Camino bewandelt, is het handig om ook al even na te denken over het aanschaffen van een pelgrimspaspoort. Het kan je heel wat kosten besparen en bovendien is het een mooie herinnering aan je reis. Een pelgrimspaspoort of credential is het reisdocument van een pelgrim. Je kan het vinden bij een lokaal VVV kantoor (oficina de turismo) op de Camino en bij een aantal hostels onderweg. Eenmaal je het paspoort hebt, kan je het bij iedere etappe van de route laten afstempelen. Dat kan in pelgrimshostels, hotels, gemeentehuizen, kerken, winkeltjes en barretjes. Bij aankomst in Santiago kan je de stempels op het paspoort laten zien om zo een Compostela te ontvangen. Het certificaat verklaart dat je de Camino hebt voltooid. Om het document te ontvangen, moet je wel kunnen bewijzen dat je een afstand van minimaal 100 km te voet of te paard of minstens 200 km per fiets hebt afgelegd.

© Turespana

Als je als pelgrim kan aantonen dat je in het bezit bent van een credential, kan je bepaalde voorrechten krijgen. Zo zal je makkelijker een overnachtingsplek kunnen vinden. Vooral in Spaanse hostels, pelgrimsrefugio’s en Franse pelgrimsgîtes zal je erg gastvrij ontvangen worden.

Batterij van GSM besparen

Op avontuur gaan zonder je mobiele telefoon, dat doet tegenwoordig bijna niemand meer. Een GSM is dan ook niet weg te denken wanneer je de Camino bewandelt. Beeld je maar eens in dat er zich onderweg een noodgeval voordoet. Je hebt dan natuurlijk je GSM nodig om iemand te kunnen bereiken. De meeste pelgrims gebruiken hem ook als GPS. Maar hoe handig zo’n GSM ook is, het toestel heeft één grote beperking: de levensduur van je batterij. Wees jezelf ervan bewust dat je je GSM maximaal één keer per dag zal kunnen opladen tijdens je tocht.

© Turespana

Om de dag rond te komen met je GSM, is het dus zeker aan te raden om WiFi en Bluetooth uit te schakelen wanneer je deze niet nodig hebt. Zet de helderheid van je scherm ook niet te hoog. Op deze manier bespaar je je batterij. Denk er ook aan om je GSM correct op te laden, want anders beschadig je de batterij net. Zorg ervoor dat je de GSM niet langer oplaadt dan nodig. Om een batterijniveau van 100 procent te bereiken, is er maximaal 2 uur oplaadtijd nodig. Opladen doe je het beste via een stopcontact en niet via de USB-poort van bijvoorbeeld een laptop. Dat gaat sneller. Denk er ook aan om onderweg zeker een powerbank mee te nemen. Dat kan goed van pas komen wanneer de batterij van je GSM het toch niet de hele dag redt.

© Fresco Tours

Noodgevallen

De tocht naar Santiago de Compostella is niet gevaarloos. Weet dat er jaarlijks heel wat ongevallen gebeuren op de route en je dus te allen tijde voorzichtig moet zijn. Zorg ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent op de gedeelten van de route waar ook auto’s zijn toegelaten. Draag reflecterende kleding en wees voorzichtig bij het oversteken van wegen. Het wordt pelgrims aangeraden om gebruik te maken van de Camino-app. Via deze app kan je in contact komen met andere pelgrims die de Camino doen. Het kan handig zijn om via deze weg om hulp te vragen in geval van nood. Verder bestaan er heel wat noodnummers die je kan bellen bij ziekte, een ongeval of in andere noodsituaties.

Hoe bereid ik me voor op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella? Fysieke en mentale voorbereiding

© Shutterstock

De voettocht naar Santiago de Compostella is niet te onderschatten. De meeste pelgrims wandelen gemiddeld 20 tot 25 kilometer per dag en zijn een paar weken onderweg. Daarom is het belangrijk om je fysiek en mentaal goed voor te bereiden. Lees hier meer over de fysieke en mentale voorbereidingen voor je tocht.

© Getty Images/iStockphoto

Gymnastiekoefeningen

Of je nu een ervaren wandelaar bent of niet, fysieke voorbereiding op je pelgrimstocht is belangrijk. Je zal binnenkort verre afstanden afleggen, wat betekent dat je spieren heel wat te verduren zullen krijgen. Train dus vooral op het versterken en elastisch maken van de spieren in je nek, rug en benen door middel van gymnastiekoefeningen.

© cms ©

Intensief wandelen

Vanzelfsprekend moet je in de maanden voor vertrek veel wandelen, zodat je gewend raakt aan het intensief bewegen. Begin zeker enkele maanden op voorhand met trainen, zodat je geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad wat kan opdrijven. Start met het opmeten van je basisafstand. Dat is de afstand die je op een dag kan wandelen in de beginfase. Blijf deze afstand iedere dag herhalen totdat je merkt dat je er niet meer moe van wordt. Wanneer dat het geval is, verhoog je de afstand steeds met 2 kilometer. Zodra je makkelijk 15 kilometer haalt, oefen je met een rugzak van 2 kilogram. Voer de afstand en het gewicht steeds een beetje op totdat je de gewenste afstand kunt wandelen.

Het is raadzaam een medisch onderzoek te laten uitvoeren. Zeker wanneer je al wat ouder bent of je gezondheid wat minder is, is het belangrijk om na te gaan waar je grenzen liggen. Controleer in hoeverre je jezelf mag inspannen.

© cms ©

Mentale weerbaarheid trainen

Naast fysieke training moet je je ook mentaal klaarstomen om de Camino te wandelen. Bereid je voor op wat je te wachten staat en stel jezelf voor vertrek geen onmogelijke doelen. Wanneer je jezelf te erg inspant, kan dat leiden tot blessures of oververmoeidheid. Het zal in dat geval langer duren om er weer bovenop te geraken. Zorg er in plaats daarvan voor dat je voldoende rustmomenten inlast en van de tocht geniet. Doe voor vertrek al wat opzoekwerk over mogelijke rustplaatsen en herbergen waar je zou kunnen overnachten. Een welverdiende nachtrust is uiterst belangrijk. Bovendien helpt pauzeren bij het helder maken van je geest, wat belangrijk is om de tocht nadien weer verder te zetten.

Neem jezelf voor om het wat rustiger aan te doen wanneer het fysiek te zwaar wordt. Loop kortere afstanden of wandel aan een iets lager tempo. Weet dat wanneer het je niet lukt om Santiago de Compostella te bereiken, je altijd een andere keer kan terugkomen. Onthoud dat de reis belangrijker is dan het doel.

Waar overnachten op de route naar Santiago de Compostella? Pelgrimshostels, campings of refugio’s

© Cefepé

Tijdens je bedevaartstocht naar Santiago de Compostella is een goede nachtrust natuurlijk belangrijk. Gelukkig zijn de verschillende routes voorbereid op de pelgrims: overnacht in een refugio, een pelgrimshostel, een camping of een tentje in iemands tuin.

Auberges de pèlerins

Verspreid over de verschillende routes is er een publiek netwerk van ongeveer 70 pelgrimshostels die plaats bieden aan 3.000 pelgrims. Reserveren is niet mogelijk, want in deze hostels geldt de regel: wie eerst komt, eerst maalt. Mensen die een pelgrimspaspoort kunnen voorleggen als bewijs dat ze de route te voet afleggen, krijgen echter wel voorrang boven andere reizigers.

© R B - herberg

Veel van deze hostels zijn omgebouwde middeleeuwse ziekenhuizen die voor de moderne pelgrims nu een andere functie hebben. Je kunt maximaal één nacht in hetzelfde hostel verblijven, voor acht euro per nacht.

Paradores

Hoewel je in een hostel al behoorlijk wat luxe vindt, kan je er ook altijd voor kiezen om te overnachten in een van de vele paradores die je tegenkomt op de route. Paradores zijn luxe staatshotels die zich meestal bevinden in belangrijke historische gebouwen, zoals forten, kastelen en kloosters. In een parador ben je natuurlijk wat meer geld kwijt, maar je vindt er wel alle luxe die je kan wensen.

© Neil Cummings

Refugios

Vooral in Spanje, waar het op de route het drukst is, zijn tal van refugio’s en albergues te vinden. Dat zijn pelgrimsherbergen die aan alle pelgrims toegang verlenen op vertoon van een pelgrimspaspoort. Pelgrims te paard en fietsers moeten de voorkeur geven aan slaapplekken met een groter aantal bedden.

In een refugio slaap je meestal in slaapzalen, waardoor je makkelijk kennismaakt met andere pelgrims die er overnachten. De prijs van pelgrimsherbergen varieert van drie tot vijftien euro per bed of per nacht.

Campings

De meeste pelgrims geven naast refugio’s de voorkeur aan campings. Vanzelfsprekend vind je hier minder luxe dan op hotel, maar je ervaart er wel het echte pelgrimsleven. Heel wat pelgrims vinden het toepasselijk om op deze manier te overnachten. Vooral in Frankrijk is het interessant om er te kamperen, aangezien je er vrij veel campings vindt. Wanneer je er toestemming voor hebt, kan je natuurlijk ook kamperen in een tuin of in een weide bij een boer. Wild kamperen daarentegen is op de meeste plekken niet toegestaan. Overnachten op een camping kost gemiddeld negen euro.

© PCampayo

Ontdek landelijk Galicië: de bono Iacobus

Indien je voorstander bent van een wat meer georganiseerde reis, kan je ervoor kiezen om de tocht af te leggen met de bono Iacobus. Met deze pas kun je via zeven verschillende routes door Galicië Santiago bereiken. Iedere route heeft een ander beginpunt en leidt je langs historische paden en sites. De meerdaagse routes (tussen de drie en acht dagen lang) zijn speciaal uitgestippeld om je langs pittoreske dorpjes, prachtige bouwwerken uit het verleden en weelderige bossen te begeleiden. Iedere nacht verblijf je in een andere landelijke loge, waarbij ontbijt en diner zijn inbegrepen. Je hoeft je tijdens de tocht dus geen zorgen te maken over overnachtingsmogelijkheden, want deze zijn op voorhand al vastgelegd. Het is de ideale mogelijkheid om op een georganiseerde manier zoveel mogelijk van de regio Galicië in je op te nemen en je helemaal een met de natuur te voelen.