Op ontdekking naar zulke fragiele wonderen dichtbij het noordpoolgebied tijdens een expeditie die volledig in het teken staat van respect voor de natuur.
Ambassadeur worden van een bedreigd gebied na de reis van je leven.
Welkom op deze unieke ervaring in Spitzbergen.
Een indrukwekkende ontmoeting op de Noordpool.
De archipel Svalbard, andere naam voor Spitsbergen, ligt tussen Noorwegen en de Noordpool, ten oosten van Groenland en aan de Noordelijke Ijszeede, Groenlandzee, Barentszzee en de Noorse Zee. Nochtans is Spitsbergen enkel het hoofdeiland van die mythische archipel die uit een dertigtal eilanden bestaat.
Deze constellatie van noordelijke gebieden telt verschillende soorten eilanden en bergen bedekt met gletsjers, omringd door ijsschotsen en doordrongen van immense fjorden. De naam Spitsbergen is dan wel bekender dan die van Svalbard, afkomstig van een Ijslandse saga, en dat komt waarschijnlijk doordat het beter klinkt en gemakkelijker te onthouden is.
Een Nederlandse ontdekkingsreiziger kwam in 1596 op de naam en baseerde zich daarvoor op de top die naar de hemel reikt: Spitsbergen of spitse berg. De hele archipel staat bekend onder die naam, ook al werd hij in 1920 officieel Svalbard gedoopt. Hoe het ook zij, beide namen worden regelmatig gebruikt en roepen beelden op van een wit paradijs dat het nieuwe Eldorado is geworden voor toeristen die op zoek zijn naar een bestemming die ze op een verantwoorde manier kunnen ontdekken. En wat onze Nederlandse ontdekkingsreiziger betreft… Die was eigenlijk op zoek naar een doorgang van het Noord-Oosten naar Azië (toen nog erg ambitieus, vandaag steeds realistischer door de opwarming van de aarde…) en werd constant geconfronteerd met de ijskoude wateren. De Barentszzee dankt haar naam daardoor aan hem.
Spitsbergen, het grootste eiland van de Noorse archipel Svalbard, is ongeveer even groot als de Benelux.
Het is het enige eiland dat bewoond is. Het telt ongeveer 2.300 inwoners met het Bereneiland (Bjørnøya) en zijn tientallen wetenschappers. Dat laatste eiland ligt helemaal in het zuiden van de archipel. Al de andere eilanden liggen in het oosten van de archipel. En dan zijn er nog heel wat secundaire eilandjes… Het Spitsbergenverdrag van 1923 maakt dat het eiland neutraal gebied is dat door elk land vrij geëxploiteerd kan worden. Tot in de jaren 90 maakte de URSS daar gretig gebruik om de koolmijnen te exploiteren en er zelfs een kleine kolonie te starten in Pyramida. In die tijd waren de Russen er zelfs in de meerderheid…
Spitsbergen is het meest bezochte en verkende land in de zomer door enkele cruiseschepen. Het eiland biedt prachtige landschappen over een lengte van 280 km van het noorden tot het zuiden. Dit prachtige universum van fjorden, diepe riviermonden, bergtoppen, glestjers en zeearmen bedekt met ijsschotsen weerspiegelt de puurheid van de landschappen die verlicht worden door hetwitte licht van het noorden.
Vandaag dromen heel wat reizigers van Svalbard, terwijl het vroeger deel uitmaakte van heel wat reizen. Vikings die uit noordelijke stormen ontsnapt waren, walvisjagers, ontdekkingsreizigers op zoek naar zeeroutes naar het Oosten, onderzoekers van delfstoffen, … Hoeveel zijn er wel niet verloren gevaren?
De hedendaagse avonturiers reizen in alle veiligheid en comfort dankzij enkele organisaties die begrepen hebben dat het belangrijk is respectvol te reizen. Luxecabines, gastronomische maaltijden en gastvrij personeel is één ding… Daarnaast zijn er de gegidste en beveiligde uitstappen, conferenties gegeven door wetenschappers, strikte briefings voor de trekkings door arctisch gebied, uitstappen per kayak met een glacioloog… een expeditie door Spitsbergen gaat gepaard met een erg strikt engagement van reisorganisatoren en van de reizigers om respectvol om te gaan met de ruimte.
Smartphones, fototoestellen of verrekijkers: je bent in Spitsbergen om te genieten van de brute natuur. Een breekbaar decor met sublieme landschappen. Waar ontmoetingen waar je van droomde werkelijkheid worden: ijsberen, allerlei soorten walivssen, zoals beluga’s en baleinen, zeehonden en walrussen, zeevogels… Dat allemaal met op de achtergrond de eeuwige sneeuw en ijsschotsen. De witte of rozige bergtoppen en fascinerende zonsop- en ondergangen worden weerspiegeld in het water. Een dag duurt hier vier maanden, van eind april tot eind augustus.