Ga op vijfstedentrip doorheen Duitsland en ontdek Cochem met zijn pracht aan middeleeuwse burchten. Reis verder zuidwaarts naar Mainz, de stad van de wijn, Kaiserslautern en Pforzheim, twee juweeltjes van steden – letterlijk en figuurlijk – . Eindig uiteindelijk in het uiterste zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren en bezoek er het middeleeuwse stadje Memmingen waar je volop kan genieten van het uitgebreide theateraanbod. Reis en geniet in deze vijf unieke steden van Duitsland!
Brussel – Cochem: 298 km
De eerste stad die we bezoeken tijdens onze reis is Cochem. Het is een gezellige en karakteristieke Moezelstad getypeerd door pittoreske straten met vakwerkhuizen en stadspoorten, steile wijngaarden, beboste heuvels en natuurlijk ook de middeleeuwse burchten.
Hét herkenningspunt van de stad is de 1000 jaar oude burcht ‘Reichsburg’, die hoog boven de stad reeds van ver te zien is. De ‘Reichsburg’ werd gebouwd rond 1020 in Romaanse bouwstijl. Met zijn zware muren en hoge toren was het een indrukwekkend verdedigingswerk. Met een strategische ligging op meer dan 100 meter hoogte was de imposante burcht onverwoestbaar. Helaas, bleek de ooit zo machtige burcht in de middeleeuwen niet opgewassen tegen het buskruit. In 1689 werd de burcht net als bijna geheel Cochem verwoest door Franse legertroepen van koning Louis XIV. Ondermijning en ontploffing zorgden ervoor dat er niets meer overbleef dan een troosteloze ruïne. Tot op een dag een koopman uit Berlijn het lot van de burcht veranderde. Hij kocht de burcht en liet het weer opbouwen in nieuw-gotische stijl. Volledig in een nieuw jasje, is de ‘Reichsburg’ vandaag de toeristische trekpleister.
Cochem – Mainz: 112 km
Wie in Mainz rondloopt, kan onmogelijk naast de impressionante Mainzer Dom kijken. Al meer dan 1000 jaar wordt het stadsbeeld bepaald door deze impressionante kathedraal. Maar Mainz heeft nog veel meer om trots op te zijn: het is een universiteitsstad, stad van de Romeinen, mediastad en dé stad van de wijn.
Mainz is de wijnkoning onder de Duitse steden. Mainz heeft dan ook het grootste wijnbouwgebied van het land: het 202 jaar oude ‘Rheinhessen’. Daar bewijzen jonge generatie wijnboeren ieder jaar opnieuw dat zij in staat zijn tot buitengewone prestaties
De buitengewone wijnen van ‘Rheinhessen’ zijn enorm geliefd bij het publiek. Tijdens de Wijnmarkt, één van de drie grootste feesten in Mainz, worden ze dan ook ten volle geconsumeerd. De Wijnmarkt van Mainz vindt ieder jaar plaats tijdens het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september.
Mainz – Kaiserslautern: 80 km
De volgende stad op onze route is Kaiserslautern. Deze pittoreske stad ligt in het midden van het Palantine bos en biedt veel aantrekkelijke mogelijkheden voor recreatie, winkelen en sport.
Sportliefhebbers kunnen er het Fritz Walter stadion bezichtigen. Het was één van de twaalf stadions waar het wereldkampioenschap voetbal 2006 werd gespeeld. Het stadion heeft ruimte voor 48.500 toeschouwers en is de thuishaven voor de viervoudige landskampioen van Duitsland, ‘1. F.C. Kaiserslautern’. Het immense stadion heeft de naam gekregen van de aanvoerder van het nationale team dat het wereldkampioenschap voetbal 1954 won. Naast Fritz Walter stadion heeft het in de loop der jaren een bijnaam gekregen: de ‘Betzenberg’.
Kaiserslautern – Pforzheim: 119 km
Gelegen op het grensvlak tussen het Zwarte Woud, Kraichgau en Stromberg, presenteert Pforzheim zich op een schilderachtige locatie. Geen enkele stad in Duitsland is zo nauw verbonden met de geschiedenis van de sieraden- en horloge-industrie. De stad heeft dan ook niet voor niets de bijnaam ‘gouden stad’ gekregen.
In de gouden stad ligt het ‘Schmuckmuseum’, waar je juwelen van de Oudheid tot heden kan bewonderen. Dat gaat van gedetailleerde Etruskische sieraden tot weelderige barokke juwelen, van belangrijke werken uit de art nouveau tot een collectie moderne sieraden.
Op slechts 5 minuten wandelen ligt nog een ander museum dat de geschiedenis van de juwelen toont. Het ‘Pforzheim Jewelry and Watchmaking Technology Museum’ laat je kennis maken met de productie van juwelen en horloges. Het museum bevindt zich in een oude wereldbekende sieradenfabriek ‘Kolimar & Jourdan’. Het hele gebouw werd gerenoveerd met een glazen façade. Deze façade is het hoogtepunt van de industriële architectuur van Pforzheim.
Pforzheim – Memmingen: 181 km
Memmingen is een van de weinige steden in Beieren die een gesloten middeleeuwse kern wist te behouden: het is een stad omgeven door poorten en torens. De middeleeuwse binnenstad nodigt uit tot een bezoek met zijn meer dan 150 restaurants, cafés of wijnbars die tegemoet komen aan ieders culinaire smaak. Daarnaast heeft de stad ook een afwisselend cultuuraanbod: van grote gotische kerken tot gevarieërde en actuele theateropvoeringen.
Één van die cultuurhoogtepunten is het Zwabische regionale theater. Het werd in 1803 opgericht en brengt opvoeringen met onderwerpen van de Oudheid tot heden. Vanwege zijn tradities en innovatie heeft het theater een reputatie verworven die zich tot ver buiten de regio uitstrekt.