Vooral het westelijk fjordengebied is moeilijk te overtreffen. Een betaalbare en aangename manier om het land van Disney’s ‘Frozen’ te ontdekken is met de wagen en overnachten in blokhutten. Een selfdrive op het ritme van de natuur.
Bergen is een charmante stad die aanvoelt als een groot dorp.
Kasseistraatjes kronkelen zich een weg door de binnenstad. Voor die kasseien haalde koning Christian II in de 15de eeuw de inspiratie bij zijn maîtresse die van Nederland kwam. Door verschillende branden zijn er weinig huizen overgebleven uit die tijd. Maar ondanks het brandgevaar zijn de Noren trouw gebleven aan hun idyllische houten huizen.
Bryggen, een buurt bij de haven met oude pakhuizen, is de meest authentieke wijk van Bergen. De typische houten hanzehuizen en opslagplaatsen voor stokvis stralen geschiedenis uit. Ook hier hebben branden gewoed, maar omdat het om commerciële panden ging werden ze telkens in zeven haasten exact terug opgebouwd zoals voordien, want time was money. En dat doen ze al sinds de 12de eeuw. We duiken hier dus galant de Middeleeuwen in. Niet te verwonderen dat de hele wijk Unesco werelderfgoed werd en een van de highlights van de stad is.
Als je een foodie bent dan is Bergen sowieso jouw stad. De vismarkt is een plek waar je heerlijk kan eten. King crabs, kaviaar, haai, en natuurlijk stokvis, iets waar Bergen al eeuwen bekend om staat, worden er heerlijk klaargemaakt. Maar ook de talrijke restaurants die in historische huizen zijn ondergebracht zijn uniek, zoals de antieke vleesmarkt die een grote food court is geworden. In Bryggen is bv. Tracteursted in een antiek koetshuis van 1708 ondergebracht. Gastronomie en geschiedenis gaan hier hand in hand.
Ålesund, dat op zeven eilanden werd gebouwd, brandde in 1904 bijna volledig af en werd heropgebouwd in een heel eigenzinnige Art-Nouveaustijl. De stad staat al sinds de 8ste eeuw bekend om zijn klipfisk (stokvis). Er zijn minstens 365 manieren om het klaar te maken, enkele daarvan testen we uit in een van de beste klipfisk restaurants in de wereld: XL Diner. Tot slot nemen we nog een kijkje in het Atlanterhavsparken, het immense zee-aquarium van de stad. De hele onderwaterwereld van de fjorden tot de oceaan komt er tot leven. Vanop een terrasje in de zeer fotogenieke en kleurrijke zeestraat Ålesundet genieten we tenslotte van een prachtige zonsondergang. Kan het nog meer hygge?
We worden ingepakt als Eskimo’s om met een zodiac vanaf de Aurlandsfjord in Flåm de indrukwekkende Nærøyfjord in te varen, de smalste van het land en sinds 2005 Unesco Werelderfgoed.
De lichte nevel zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. We begrijpen meteen waarom Arendelle in ‘Frozen’ hierop geïnspireerd is. De twee fjorden zijn eigenlijk zijarmen van de Sognefjord, die met 204 km de langste ter wereld is. Op sommige plekken is deze fjord 1300m diep, dat zijn zomaar even 4 Eiffeltorens. In de Aurlandsfjord is een boerderij bovenop een van de steilste kliffen omgebouwd tot B&B, letterlijk een hidden gem, die enkel met een helikopter bereikbaar is.
Als je Noorse authenticiteit zoekt dan is slapen in een blokhut een must. Daar hoort ook zelf koken bij. De prijzen in de lokale supermarkt vallen best mee. Alleen drank is behoorlijk duur. Het leuke aan zo’n blokhut is dat we altijd omringd zijn door ongerepte natuur, dus we eten voortdurend buiten. Op weg naar het leuke boekenstadje Fjaerland stoppen we aan het gletsjermuseum, een indrukwekkend hedendaags gebouw. Alles wat we altijd al wilden weten over Gletsjers krijgen we hier op een heel visuele en interactieve manier voorgesteld.
Als we in het Gletsjermuseum David Attenborough horen zeggen dat van de 1600 gletsjers die er nu nog zijn in Noorwegen er slechts 4 de volgende eeuw zullen overleven, is dat toch een eye opener. Een van die 4 gletsjers die veel kans maakt, ligt vlakbij. Het museum organiseert wandelingen over de Bøya- en de Jostedalsgletsjer, die laatste is de grootste van het Europees vasteland: 500m dik en bijna 100km lang. Je kan zelfs één keer per jaar op de gletsjer blijven slapen.
Een blokhut aan het wondermooie Strynmeer in Lidasanden is de perfecte plek om de reflecties van de bergen die ons omringen in een steeds wisselend licht in het meer te zien weerspiegelen. Het is magisch. De vele meren en fjorden omringd door hoge pieken zijn van een adembenemende schoonheid. De Geiranger fjord staat zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst. Het landschap is er in één woord magistraal. Hier en daar lijken de bergwanden stukgeschoten. Nooit zoveel watervalletjes gezien, waarvan de Seven Sisters het indrukwekkendst zijn. De dorpjes in deze fjord zijn nog erg traditioneel. Het lijkt alsof we een stap terug in de tijd zetten.
Een wilde waterval doorklieft het stadje Geiranger, dat een van de eerste plekken was in 1905 waar cruiseschepen aanlegden. Na het Fjordenmuseum hiken we vanaf onze hooggelegen blokhut naar een nog spectaculairdere waterval in de bergen, Storseterfossen. In een verzengende hitte bereiken we deze bulderende watermassa, waar we letterlijk onderdoor kunnen lopen zonder nat te worden. We huren tenslotte een wendbaar elektrisch wagentje om de indrukwekkende Geiranger road te verkennen waar we van de zomer recht de winter inrijden tussen 5m hoge sneeuwmuren.