Naast de rijke geschiedenis in de oude binnenstad kan je je ook laten onderdompelen in de wereld van het maritieme dierenrijk in het Nationaal Zeecentrum Nausicaa. Volg de gids!
Boulogne-sur-Mer is naast de ‘Stad van de Kunst en Geschiedenis’ en de eerste Franse vissershaven ook een belangrijk centrum voor visverwerking in Europa.
We bezoeken het Nausicaa, het grootste centrum over het maritieme leefmilieu in Frankrijk, dat zich toespitst op de ontdekking van de onderwaterwereld. Om zo veel mogelijk natuurlijke rijkdommen te behouden, wil Nausicaa de mensen bewust maken van de nood aan een duurzaam beheer van de wereldzeeën.
“We zijn het grootste aquarium in Europa,” vertelt Aline van de communicatie-afdeling trots. “In mei 2018 openden we de deuren van onze nieuwe tentoonstelling ‘Voyage en Haute Mer’. Dat is onze tweede grote expo naast de bestaande ‘Des Rivages et des Hommes’. Je kan hier gemakkelijk 5 uur verdwalen in onze onderwaterwereld.”
Aline gidst ons langs het aquarium. “De nieuwe tentoonstelling laat de bezoekers nóg meer de onderwaterwereld kennen en beleven.” Na het hele tunnelparcours langs verschillende informatieve delen te hebben gevolgd, word je vanop de pontons getrakteerd met een overzicht boven het hele bassin. “Je ziet er de opzichters werken met de dieren. Als je je bezoek juist timet, beleef je een unieke ervaring bij het voedermoment: 3000 vissen die in een vrolijke wirwar door elkaar zwemmen! In de bassins ernaast kan je ook ons pronkstuk de grote witte haai zien en zelfs enkele haaien strelen.”
Aan de hand van een ludieke en leerzame route leren we hoe het maritieme leefmilieu onder druk staat en wat de gevolgen daarvan zijn. Met ruimtelijke, klank- en lichteffecten krijgen we een realistische impressie van wat er met de onderwaterwereld gebeurt. Door de 50 kleurige aquariums, een tropische lagune en 58.000 zeedieren, waaronder haaien, zeeleeuwen, pinguïns en veelkleurige vissen, is dit interactieve museum ook voor kinderen een ware beleving. Geen wonder dus dat maar liefst 25% van het totaal aantal bezoekers landgenoten waren.
Een educatief bezoekerscentrum over al het leven in de oceanen, dat was het opzet van burgemeester Guy Lengagne toen hij in 1977 het oude casino van Boulogne-sur-Mer liet ombouwen tot een aquarium. In 1991 opende het aquarium voor het grote publiek. “De burgemeester wilde de jeugd en jongeren van een van de grootste visserssteden in Frankrijk de zee laten ontdekken en hen leren ervan te houden” vertelt Aline. “Nausicaa heeft na 27 jaar nog altijd het doel om mensen te informeren over de zee en hen te sensibiliseren om de zee te beschermen.”
Na afloop van de spectaculaire zeeleeuwenshow maken we een praatje met Leo. Hij vertelt vol enthousiasme over de show: “We doen dagelijks 1 à 2 acrobatieshows. Daarnaast krijgen de dieren ook nog medische oefeningen zoals tanden poetsen, hartritmes nakijken of zelfs blessures verzorgen.” Leo benadrukt dat de zeeleeuwen erg in de watten worden gelegd. “Ze krijgen aangepaste voeding en een uitstekende verzorging.”
Nausicaa startte meer dan 25 jaar geleden ook een dotatiefonds om mensen bewust te maken van het duurzaam ondersteunen van de oceanen. “De stichting Malpelo is één van onze grootste projecten,” vertelt Leo. “Het is genoemd naar het eiland Malpelo, voor de kust van Columbia, een maritiem beschermgebied voor talrijke bedreigde soorten. Het rif hier in het Nausicaa-aquarium imiteert de natuurlijke leefomgeving rond het eiland. De stichting doet ook nog onderzoek om inzicht te krijgen naar de oorzaken van die bedreiging.”
Na ons bezoek aan Nausicaa, maken we een wandeling in het oude stadsgedeelte van Boulogne-sur-Mer. Daar ontmoeten we in de oude bovenstad 2000 jaar geschiedenis.
De middeleeuwse versterkingen met de grafelijke burcht en zijn grachtmuren als pronkstuk, de beltoren in de oude vestingtoren die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, het stadhuis en de Notre-Dame Basiliek. Al deze prachtige gebouwen bewonderen we tijdens een wandeling die eindigt op het ‘Place Godefroi de Bouillon’, waar het Hôtel de Ville staat. De tuin van het plein wordt jaarlijks in een ander thema getooid. Dit jaar sieren de dieren uit de Fabels van Jean de la Fontaine de tuin.
We proeven hier in een van de restaurantjes op het plein ‘le Welsch complet’, een typisch streekgerecht. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Wales en vaak staat het op de menukaart van Noord Frankrijk restaurants langs de kust. Traditioneel wordt het gerecht geserveerd als een sneetje geroosterd brood waarover gesmolten Cheddar wordt gegoten, die vervolgens gegratineerd wordt.
De enorme omvang van de oceaan wordt hier duidelijk gemaakt met een indrukwekkend groot bassin. Je kan langs alle kanten de vissen bekijken en wandelt zelfs door een 18 meter lange tunnel. Ook van bovenaf kan je de dieren zien en hoe de opzichters ermee trainen.
De zeeleeuwenshow van het Nausicaa is een aanrader. De show is een dier- en familievriendelijk spektakel met veel speelse acrobatie. Terwijl de zeeleeuwen hun beste kunstjes tonen, vertellen de opzichters je alles over deze wonderbaarlijke dieren.
Het brede strand van Boulogne-sur-Mer begint aan het Nausicaa-aquarium en eindigt bij het Fort de la Crèche in Wimereux, een oude oorlogsbatterij. Spectaculair bij hoogtij: het water palmt razendsnel het strand in en de golven kunnen enkele meters hoog oplaaien.
Om onze reis af te sluiten trekken we richting Wimille, net boven Boulogne-sur-Mer.
Wimille is een klein typisch Noord-Frans dorpje dat vooral leeft van de landbouw. De bezienswaardigheid in het dorp is de ‘Colonne de la Grande Armée’ die Napoleon er liet bouwen. De zuil zou oorspronkelijk een succesvolle invasie van Engeland moeten herdenken, maar die invasie is nooit gebeurd. Momenteel herdenkt het de keizerlijke Legion d’honneur die Napoleon toekende aan de Franse troepen die in Boulogne klaar stonden om Engeland binnen te vallen. Bovenaan staat een standbeeld van de keizer met zijn rug gericht naar de zee, en naar zijn Engelse aartsvijand.
Hoe kunnen we beter afscheid nemen van vissersstad Boulogne-sur-Mer dan te proeven van de lokale zeegerechten? In het restaurant Le Denacre bestellen we een schotel mosselen, recht uit de zee. Le Denacre is een typisch Frans volksrestaurant waar je kan genieten van eenvoudige gerechten.