• placeholder image rounded-sm
    Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    De landschappen volgen elkaar op, maar lijken niet op elkaar Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Onderweg komen we langs typische kleine dorpjes Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    In de volle natuur Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Het zicht op de stad Santiago de Compostella Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    citar/mention: CEDIDA POR TURISMO DE GALICIA/GIVEN UP BY TURISMO DE GALICIA Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Het zicht op de kathedraal van Santiago de Compostella Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Een pelgrim op weg naar Sarria Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    De 'Camino Francés' in Cebreiro Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    De bekende schelpen die de weg markeren Vacancesweb.be

Met zijn allen op weg, naar Santiago de Compostela

Julie Docsterd,
02-09-2021
Op stap gaan naar Santiago de Compostela kan vele verschillende redenen hebben. Of die redenen nu persoonlijk, spiritueel of sportief van aard zijn, iedereen wil zich overtreffen op deze beroemde weg, een duizendjarig parcours vol historische plekken.

Elk jaar opnieuw vatten duizenden pelgrims, gelovigen, ongelovigen of gewoonweg toeristen de weg naar Santiago de Compostela aan. In 2018 zijn 327.378 personen uit alle hoeken van de wereld (waarvan 2.135 Belgen) op weg gegaan naar de hoofdstad van Galicië. Het parcours loopt uiteraard door het noorden van Spanje maar kan verder via verscheidene wegen afgelegd worden: de ‘Franse route’, de ‘noordelijke route’ of de ‘primitieve route’. En dan zijn er nog een hele reeks secundaire routes, de ‘Engelse route’, ‘de Zilveren route’ of de ‘Portugese route’. Er bestaat dus niet één weg, er zijn er een hele reeks!

Alles weten over de laatste etappe

De sublieme etappes van de ‘noordelijke route’ naar Santiago de Compostela

Welke ook de weg is die je gekozen hebt naar Santiago de Compostela, er is een route die je het noorden van Spanje zal leren kennen op een geheel nieuwe manier. Dat is de ‘noordelijke route’ langs de ‘museumsteden’. Een bezoek aan deze steden is de omweg meer dan waard: zeker de moeite om enkele kilometers extra te stappen!

© Vacancesweb.be

Pamplona, Logroño en Burgos

Nemen we bijvoorbeeld Pamplona, waar alles is voorzien om het de pelgrims naar hun zin te maken: straatjes vol bars en restaurants waar je kan rusten en iets eten en drinken. En Logroño, de hoofdstad van de provincie La Rioja. Deze stad is groot geworden in dezelfde periode dat ook de weg naar Santiago de Compostela aan belang won. Je vindt er een rijk historisch patrimonium gewijd aan de pelgrimstocht. En dan richting Burgos, waar je een architecturaal meesterwerk kan bewonderen: de kathedraal, die tot het Werelderfgoed van UNESCO behoort. De kathedraal werd gebouwd op een oude Romaanse kerk, die trouwens vandaag nog te zien is. Daarbovenop werd een gotische frans-normandische kathedraal opgetrokken.

Frómista

Tussen Burgos en León mag je het stadje Frómista niet missen: dat is de onbetwiste hoofdstad van de romaanse stijl in de regio van Palencia. Het culturele aanbod in het stadje omvat verschillende kerken, zoals deze van San Pedro en Santa Maria. Daarnaast is er ook nog de kluis van Santiago met de Virgen del Otero. Maar het mooiste juweel van Frómista is ongetwijfeld de kerk van San Martin, een kunstwerk dat uitgroeide tot een echt symbool. De kerk werd gesticht in 1035 en onderscheidt zich door de pure lijnen en het perfecte evenwicht tussen architecturale kunst en weelderige decoratie. Werkelijk een mooie halte voor alle pelgrims!

León

De volgende etappe leidt naar de prachtige kathedraal van León. De glasramen bieden een chromatisch spektakel dat behoort tot de meest indrukwekkende van de hele reis. Ook van je bezoek aan Astorga zal je geen spijt hebben: je kan er een van de meesterwerken van Gaudi bewonderen: het bischoppelijk paleis van de stad. Verderop kruis je de weg naar Lugo, trotse bezitter van een romaanse muur van 2,2 kilometer, de best bewaarde van de hele wereld! Deze werd trouwens in 2000 opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

De kathedraal van Santiago de Compostela

Het hoogtepunt van je trip is ongetwijfeld de kathedraal van Santiago de Compostela zelf: die is van een buitengewone schoonheid. Het beste zicht op de kathedraal krijg je wanneer je languit gaat liggen op het plein van de Obradoiro. Een meer dan verdiende adempauze met een onbetaalbaar uitzicht, na al die vele kilometers onderweg!

De locale gastronomie van Noord-Spanje: ook voedsel voor de geest

De weg naar Santiago de Compostela volgen biedt ook een uitgelezen kans om de traditionele locale specialiteiten te proeven, in een sfeer van rust en volheid. Je wordt bedwelmd door de route, de uitzichten.. en de smaken.

Als leidraad voor je gastronomisch parcours geven we hier de haltes die je niet mag missen, met telkens hun voornaamste specialiteiten. We bespreken vooral de regio’s waar de ‘Franse route’ langskomt. In elk van die regio’s kan je krachten opdoen in plaatselijke herbergen, die aangepaste menu’s voor pelgrims aanbieden. Maar ook in luxe restaurants of in de befaamde paradores (kastelen en landhuizen die werden omgevormd tot hotels).

Laten we vertrekken via de ‘noordelijke route’, die vangt aan in Irún en loopt langs de regio’s van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. De grootste attractie hier is het landschap: het grootste deel van het traject loopt langs de kust, tussen het gebergte en de Cantabrische Zee. Voor de meest moedigen: je kan helemaal doorgaan tot in Finisterre!

Franse route

Een van de varianten van de ‘Franse route’ start in Roncesvalles, stad in Navarra die bekend staat om zijn gelijknamige veldslag, waarbij in 778 de achterhoede van het leger van Karel de Grote werd verslagen. Hier vind je tal van kwaliteitsgroenten die niemand onberoerd laten: artisjokkken van Tudela, paprika`s van piquillo, asperges van Navarra. En – niet te vergeten – de kazen, zoals de Idiazabal of de Roncal. Na de maaltijd is het de gewoonte om een glas aromatische likeur met de naam patxaran te drinken.
De volgende etappe is La Rioja. Befaamde gerechten genoeg: ondermeer kabeljauw, aardappelen op Rioja wijze, koteletten met wijntakken. Maar de regio is vooral bekend dankzij de internationaal gereputeerde wijnen. Een uitstekende manier om deze te ontdekken is een bezoek aan een bodega voor een degustatiemenu of, als je de tijd hebt, een wijncursus.

Paradijs voor liefhebbers van vlees

De ‘Franse route’ loopt langs drie regio’s van Castillië en León, een echt paradijs voor liefhebbers van vlees. Om te beginnen Burgos, waar je kan smullen van geroosterd lam of pens, begeleid door een verukkelijke wijn Ribera del Duero. Daarna Palencia, waar je niet alleen lam, maar zeker ook een stoofpot van krab of kwartels moet proeven. En dan León, waar reizigers worden verwend met botillo, cecina of cocido maragato: drie traditionele gerechten die je nergens anders vindt!

Sint-Jacobsvruchten uit Galicië en Sint-Jacobsschelpen

Tenslotte – aan het eind van de pelgrimstocht – wacht je een gastronomie rijk aan verlokkingen: octopus à feira, hammetje met raapstelen, empanada, Gallicische cocido, paprika`s van Padrón, taart van Santiago en verschillende zeevruchten zoals schelpen, krab en … Sint-Jacobsvruchten, symbool van de weg naar Santiago de Compostela. De bijhorende typische drank queimada biedt een wel erg speciale belevenis. De bereiding ervan gebeurt volgens een specifiek ritueel waarbij een bezwering wordt uitgesproken om de kwade geesten te verdrijven. Je zal zien: in Santiago de Compostela is lekker eten bijna even belangrijk als een bezoek aan de kathedraal!

Beloning voor wie slaagt in de uitdaging: het Compostela-certificaat

Er zijn waarschijnlijk evenveel redenen om de weg naar Santiago de Compostela te stappen als er pelgrims zijn die dat avontuur aangaan. Maar bereid je goed voor vooraleer je aan het avontuur begint, zeker als je beslist om te stappen of te fietsen!

De ‘echten’ willen bij hun aankomst in Santiago de Compostela ook het attest ontvangen dat hun exploot bewijst: de Compostela. Daartoe heb je je identiteitskaart nodig, en de pelgrimskaart. Deze kaart is een soort paspoort waarmee je langs de weg kan logeren. Op de kaart verzamel je de stempels van herbergen, parochies, gemeentehuizen en zelfs enkele bars onderweg. Zo bewijs je dat je de etappe hebt afgelegd.

Min 100 kilometer

Je kan de Compostela bekomen in het merendeel van de herbergen en parochies langs de route. De ultieme laatste stempel haal je af in het bueau van de kathedraal van Santiago de Compostela. Hou er wel rekening mee dat het paspoort enkel geldt voor zij die de laatste 100 kilometer hebben afgelegd, hetzij te voet hetzij per paard. Voor wie per fiets de route volgt, geldt een minimum van 200 laatste kilometers!

2021, een jubeljaar in Santiago de Compostela

De stad Santiago de Compostela viert een jubeljaar in elk jaar dat 25 juli, de feestdag van de Heilige Sint-Jacob de Meerdere, valt op een zondag. Dat zal het geval zijn in 2021!

© Vacancesweb.be

Het jubeljaar start met de opening van de Heilige Poort in de namiddag van 31 december van het voorgaande jaar. Als symbool voor de moeilijkheid van de pelgrimsweg klopt de aartsbisschop van Sint-Jacob drie maal met een zilveren hamer op de muur die de toegang afsluit. De poort zal vervolgens open blijven gedurende de volgende 12 maanden, en zo de doorgang vormen voor de pelgrims naar de tempel..

Trouwens, het hele jaar door kunnen pelgrims een ‘volle aflaat’ met vergeving van hun zonden bekomen. Daartoe dienen ze een reeks voorschriften te volgen, zoals het bezoek aan de kathedraal, gebeden, biechten en de communie ontvangen..

Vergeet niet dat richting Santiago de Compostela trekken ook een indringende menselijke ervaring is. Langs je weg zal je kennis maken met een hele reeks andere pelgrims, uit alle hoeken van de wereld. Waar je ook langskomt, je zal je thuis voelen, want de plaatselijke bevolking langs de route zal je steeds hartelijk verwelkomen.