Het is dan ook een land van superlatieven. Als je van geschiedenis houdt word je er op je wenken bediend, want Kroatië heeft een recordaantal werelderfgoed sites. En met meer dan 1000 eilanden en 1800km kustlijn komen ook de strandfanaten volop aan hun trekken. Kortom, een heerlijke bestemming die menig hart sneller doet kloppen.
De Kroatische steden aan de Adriatische kust behoren tot de mooiste van Europa. Je vindt nergens zoveel Unesco Werelderfgoed sites als hier.
Dat Šibenik in de 14de eeuw omwald werd en door 4 forten beschermd, was geen maat voor niks. De stad is altijd het doelwit geweest van vijandelijke invasies, maar de muur heeft vooral zijn diensten bewezen tijdens de Turkse aanvallen in de 17de eeuw. Het eerste wat we doen is dan ook de forten bezoeken, een van de highlights van deze stad. Maar ook als je van kerken houdt is Šibenik een aanrader, wij tellen er zomaar even 24. De grootste en een absolute ‘must see’ is de St. Jacobskathedraal (15de eeuw), op het mooiste renaissanceplein van heel Dalmatië, Trg Republike. 100 Jaar hebben ze erover gedaan om deze reus te bouwen.
Juraj Dalmatinac, die het grootste deel van de St Jacobskathedraal ontwierp, gaf hem een totaal eigen stijl door 72 bijzonder realistische beeldjes van gewone mensen op de gevel aan te brengen. Het was een prachtig staaltje van Dalmatische laat Gotische architectuur. Maar na zijn dood heeft zijn leerling Nikola Firentinac de kerk verder afgewerkt in Renaissance stijl. Het resultaat is uniek, het werd dan ook niet voor niks Unesco werelderfgoed in 2000. Er hing een stevig prijskaartje aan vast. De kostprijs van dit immense bouwwerk was even hoog als de prijs die de Venetianen in 1409 betaalden voor heel Dalmatië.
Šibenik is een erg charmante stad met tal van historische monumenten en architecturale pareltjes, gezellige pleinen en smalle straatjes. Een sfeervolle stad waar we geregeld onderuit zakken op een van de vele gezellige terrasjes, zoals dat van de hippe wijnbar Vino & Ino, om de lokale wijnen onder de loupe te nemen. Ook gastronomisch weet de stad ons te bekoren. De mooiste plek om iets achter de kiezen te steken is op ons favoriete plein Trg Republike. Wanneer de dagjesmensen verdwenen zijn en de kathedraal subtiel verlicht afsteekt tegen een donkerblauwe Delvaux hemel, lijkt het alsof we naar een schilderij kijken. Pure magie.
Trogir, dat pal in het midden ligt van wat ooit het Romeinse Dalmatië was, is eigenlijk een eiland dat door twee bruggen met het vasteland is verbonden.
Het historische centrum, dat helemaal omwald is, is slechts 4 hectaren groot, maar de rijkdom aan historische gebouwen overtreft alles. Af en toe wanen we ons terug in de Middeleeuwen. Het wordt wel eens de best bewaarde stad van Centraal Europa genoemd. Een middeleeuws fort, gotische herenhuizen en prachtige renaissance paleizen staan er zij aan zij, bovendien tellen we er twee kloosters en maar liefst 16 kerken. Wat opvalt is de eclectische stijl van dit stadje, iets wat we ook in de 13de eeuwse Sv. Lovro kathedraal terugvinden. Romaanse, gotische en zelfs renaissance elementen zorgen voor een uniek geheel.
Van de Romeinse tijd blijft er niet zoveel meer over, op enkele zuilen en daken na die werden gebruikt om hun kerken mee te bouwen. De Venetianen lieten een veel grotere voetafdruk na. De leeuw van San Marco, die in het wapenschild van Venetië pronkt, zie je zowat overal in het stadje opduiken. Verder kan je hier, net als in de andere steden, heerlijk eten. We schuiven onze voeten onder tafel op een van de vele terrassen langs de Riva, de zeepromenade, waar allerlei traditionele lekkernijen aan de man worden gebracht. Teveel toeristen? Daarover hoor je ze hier niet klagen.
24 Km strand en het immense Marjan park zorgen ervoor dat Split de groene long wordt genoemd.
De stad ligt op een schiereiland en ook hier is het oude centrum volledig ommuurd. De stadswallen, die vroeger recht in de Adriatische zee uitkwamen, zijn nu gescheiden van het water door een Riva, net zoals in Trogir. Een zeepromenade waar mensen flaneren, hun nieuwe vlam of baby komen showen en waar processies en feesten worden georganiseerd. Ook hier terrasjes zover het oog reikt.
Split werd al in 1979 Unesco Werelderfgoed en terecht. De kern van de stad, het paleis van Diocletianus, is het oudste continu bewoonde bouwwerk ter wereld. De Romeinse keizer liet het optrekken in de 4de eeuw. Het is een gigantische citadel en omvat zowat het hele antieke centrum van Split. De kelders, die nu omgebouwd zijn tot een soort souks, deden dienst als kerkers in ‘The Game of Thrones’, waar koningin Daenerys haar draken opsloot. Ook de smalle straatjes dienden als decor in de populaire serie.
Via de vestibule, de ingang van de vroegere keizerlijke vertrekken, komen we terecht op het centrale plein van het gigantische Diocletianus paleis, de Peristyle. De hoofdrol wordt daar vertolkt door de indrukwekkende kathedraal van Sint Dominus. Een kranig oudje want hij werd gebouwd in de zevende eeuw. De geraffineerde klokkentoren staat er volledig los van. Als je er 180 treden voor over hebt -en dat hebben we- word je beloond met het mooiste zicht op de stad. Maar voor een werkelijk uniek panorama moeten we de Marjan heuvel op (170m) in het gelijknamige park.
Terwijl we op de Romeinse trappen van het Peristyle plein een koffie drinken, horen we dat niet eens zoveel jaar terug dit een getto was, waar alleen arme mensen woonden. Nu kunnen gewone stervelingen er zich al lang geen huis meer veroorloven. Split is een stad die het juk van de Venetianen nog niet heeft afgeschud, zowel in de architectuur als in het dagelijks bestaan. De Italiaanse levenswijze is hier nog erg aanwezig. Dat merken we ook aan de boetieks, restaurants en wijnbars. Stijlvolle adresjes, zeker rond de North Gate.
Laten we kort zijn: Dubrovnik is een stad om meteen verliefd op te worden, al is de populariteit van Game of the Thrones wel verantwoordelijk voor veel meer toeristen dan de stad aankan op dit moment.
Stradun, de slagader van de oude stad, is een soort catwalk voor de duizenden toeristen, het wordt doorkruist door 14 steil oplopende straatjes. Zelfs de oudjes blijven hier fit want ze doen honderden trappen per dag. Vanop een terras kijken we uit op meer dan 800 jaar geschiedenis. Stoorzenders zijn er niet, zelfs geen reclameborden.
Dubrovnik was een katholiek bastion, ook hier dus massa’s kerken, 42 in totaal en 10 kloosters. Maar ook de architectuur van de profane gebouwen voert ons mee naar een ver verleden. De inwoners van Dubrovnik hebben net als in Split stijl, maar zij hebben bovendien blauw bloed door de aderen stromen. De aristocratie is er intussen verdwenen maar je moet wel aardig wat centen op je bankrekening hebben om hier nog te kunnen wonen. Sinds Oprah Winfrey en Sharon Stone er een huis kochten swingen de prijzen de pan uit.
We bezoeken het belfort op het Luzaplein, waar ook de Onofrio fontein staat, het Palaca Sponza en het stadhuis dat doet denken aan het Dogepaleis in Venetië. Maar een van de leukste plekken is de oude haven, waar het bruist van het leven. Op het gezellige Bunicplein ploffen we neer op een van de terrasjes en genieten we van een live jazz band die swingt als de beste.
Je hebt Dubrovnik niet gezien als je niet op de stadsmuren hebt gewandeld. Het is een van de best bewaarde Middeleeuwse omwallingen van Europa. We kijken er uit op een zee van rode daken. Doordat Dubrovnik omringd is door water waait het er bijna constant, wat de temperatuur iets dragelijker maakt.
Ook rond de stadsmuren kajakken is een leuke manier om de stad te ontdekken. Maar gewoon ronddwalen in de smalle straatjes is nog het leukst van al. Dubrovnik is een stad om te koesteren. Of zoals Bernard Shaw schreef: ‘If you want to see heaven on earth, go to Dubrovnik.’
Kroatië telt enorm veel meren en watervallen, een van de populairste en meest adembenemende, de Skradinski waterval, toont zijn wilde kracht in het Krka Nationaal Park.
Het park heeft ook een museum, dat een groot Bokrijk gehalte heeft. De natuur er omheen is sensationeel mooi. De rivier Krka, die op de berg Dinara ontspringt, stort zich trapsgewijs naar beneden door een prachtige kloof. We flaneren langs de enorme waterval om uiteindelijk een plonsje te wagen aan de voet ervan, een perfecte opkikker in de zomerse hitte.
Overvolle vijgenbomen staan verleidelijk te pronken in het wild en voor ornithologen is dit park een paradijs, waar je zomaar even 56% van alle vogels in Kroatië kan spotten. Het is een plek, die ondanks de vele bezoekers rust uitstraalt. Een absolute aanrader.
Op weg naar het uiterste zuiden van het land stoppen we aan de Cetina rivier, waar we zwemmen en lekker traditioneel eten in het Kaštil Slanica.
Vreemd genoeg moeten we om in Dubrovnik te geraken door Bosnië Herzegovina rijden, voor ons heeft dat wel iets exotisch, voor de inwoners van deze prachtige stad is het eerder kommer en kwel. Nooit de Chinese muur gezien? Dan kan je hier de miniversie komen bewonderen die slechts 5,5 km lang is, maar heel indrukwekkend de omgeving beheerst.
Dan kan je hier de miniversie komen bewonderen die slechts 5,5 km lang is, maar heel indrukwekkend de omgeving beheerst.
We kijken eruit op een enorme zoutvlakte en het oesterwalhalla van Kroatië, de baai van Mali Ston. Er zijn maar liefst 60 oesterkwekerijen. Dalmatië heeft een prachtige maar erg ruige kustlijn. En hoe dichter we Dubrovnik naderen, hoe meer eilanden we zien, die deel uitmaken van het Elafieten archipel. Eilandhoppen is hier een must.
Cruise
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op