Zonder de architecturale revolutie die in 1998 begon en de organisatie van de America’s Cup in 2007 zou Valencia waarschijnlijk nog steeds een ‘secundaire’ stad geweest zijn, gedegradeerd tot een doorreisbestemming op weg naar Andalusië. Maar de op twee na grootste stad van Spanje is erin geslaagd om zich op te werpen als trendy en cultureel aantrekkelijke bestemming. De verklaring kan in twee woorden worden samengevat: gedurfde stadsontwikkeling.
Ciutat de les Arts i les Ciències
Op de droge bedding van de Turia, de rivier die werd omgeleid vanwege verwoestende overstromingen, hebben grote namen uit de architectuur de ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’ gebouwd, een cultureel en vrijetijdscomplex dat bestaat uit ultramoderne gebouwen. Het Príncipe Felipe Wetenschapsmuseum, Umbracle (een palmentuin), Oceanogràfic, Reina Sofía kunstenpaleis (ontworpen door Santiago Calatrava, die ook het station Luik-Guillemins ontwierp) en Hemisfèric. Deze vijf architectonische UFO’s vormen samen het avant-gardistische centrum van Valencia, waardoor het een absolute must is om te bezoeken.
De tuinen van de Túria
En daar blijft het niet bij: er zijn ook andere projecten ontstaan in Valencia. De Assud de l’Or, een elegante brug over de Turia tussen het Wetenschapsmuseum en het Oceanogràfic, schiet met zijn witte spits en harpvormige stutten 125 meter hoog de lucht in. En de Agora, een glazen en metalen schelp ontworpen om grote sportieve en culturele evenementen te huisvesten, die de brug in symmetrie en finesse evenaart. Ook deze twee architecturale hoogstandjes werden in 2010 ontworpen door Calatrava, een talentvolle architect en afkomstig uit Valencia.
De beste manier om deze stad in de stad te ontdekken is met de fiets: de rivierbedding van de Túria is omgetoverd tot een groene corridor met wandelpaden, vijvers, tuinen en fonteinen. Het is een mooie gelegenheid om 8 km door Valencia te fietsen, weg van de drukte van de stad. Je kan langs deze beschermde corridor naar het park van Cabecera en het Bioparc fietsen, een innovatieve en ecologische stedelijke dierentuin. Het originele eraan is dat de zoo op zo’n manier ontworpen is dat de barrières tussen bezoekers en dieren onzichtbaar zijn.
De hippe haven van Valencia
Aan de andere kant van deze groene long ligt de haven, die is omgetoverd tot een trendy wijk met hippe restaurants en bars. Het maakt de ontwikkeling van dit spectaculaire complex compleet en het is de ‘place to be’ geworden voor jonge Valencianen. Het was hier dat de stad de schepen van de America’s Cup verwelkomde in 2007 en 2010. In de haven vind je trendy restaurants, loungebars met terrassen en hangars die zijn omgetoverd tot feestzalen. De toegangswegen naar de haven, slangen van asfalt die langs de kades lopen, waren ook het decor voor de ‘European Grand Prix’ Formule 1.
De kathedraal van Valencia
Dat is allemaal al meer dan reden genoeg om een reis naar Valencia te plannen. Maar daarnaast lreeg de stad ook vorm doorheen de geschiedenis, wat gezorgd heeft voor een in alle opzichten opmerkelijk stadscentrum.
Met afwisselend Romeinse, Arabische en Christelijke invloeden heeft Valencia een schat aan overblijfselen verzameld en je vindt er gotische en modernistische gebouwen. Het geheel baadt bovendien in een feestelijke sfeer die ‘s avonds tot leven komt in de smalle straatjes rond de traditionele tapasbars, bodega’s, paellarestaurants en nachtclubs…. Qua bezienswaardigheden zijn er een aantal niet te missen hotspots, zoals de Mercado Central, de kathedraal, het Palacio de la Generalidad, het Museo de Belas Artes, het opmerkelijke station Gare del Nord in Art Nouveau-stijl en vooral ook de Lonja. Deze voormalige zijdebeurs, een gotisch pareltje, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De immense hal heeft een reeks prachtige gedraaide zuilen.
De Mercado Central
De ‘Oceanogràfic’ ligt in het hart van het ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’-complex en wordt (door de Valencianen) gezien als het grootste aquarium van Europa. Elk van de pagodevormige gebouwen herbergt een ander zee-ecosysteem (Middellandse Zee, Tropen, Rode Zee, Noordpool, Antarctica, Eilanden, Oceanen…) en de waterfauna die er leeft. In het totaal worden er 45.000 exemplaren van 500 verschillende soorten te zien, waaronder dolfijnen, haaien, pinguïns, mantaroggen, zeeleeuwen, zeehonden, schildpadden, schaaldieren…
Dit is het enige aquarium op het Oude Continent waar zowel walrussen als beluga’s leven. De beluga, een formidabele witte walvisachtige die voorkomt in de Golf van St. Lawrence in Quebec, is op zichzelf al een bijzondere ontdekking. Maar het Oceanogràfic is meer dan alleen een tentoonstellingsruimte. Als studiecentrum voert het wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s uit en geeft het bezoekers de kans om originele ervaringen mee te maken.
Voorbeelden? Volg het dagelijkse leven van een zeehonden- en dolfijnenverzorger, neem een kijkje achter de schermen van het aquarium (voedsel, waterbeheer, enz.) of slaap (als kind) een nachtje in de aquariumtunnel tussen de haaien!