Mensen met een unieke passie leren kennen, dat is het doel van mijn uitstap. Vaak zijn de mooiste dingen niet altijd de meest zichtbare. Laten we een kijkje nemen!
Een abdij die al meer dan 800 jaar haar geheimen verbergt
Val-Dieu is een magische plaats die in 1216 gesticht werd. Via smalle kronkelwegen tussen groene heuvels en kleine bossen kom je bovenop het plateau van Herve.
De wegen maken deel uit van het RAVeL-fietsnetwerk dat via het centrum van Herve gaat. Eenmaal aangekomen in Val-Dieu wordt mijn aandacht meteen naar de kerk en het binnenplein getrokken. Het lijkt eigenlijk meer op een kasteel dan op een abdij.
Wanneer ik door het portaal wandel en het binnenplein oploop, zie ik aan de basiliek (en geen kerk, leer ik tijdens mijn bezoek) grenzend iets wat op een kasteel lijkt. Wat ik nog niet kan zijn, is het klooster en de oude verblijven van de abdij. Tijdens een rondleiding ontdek ik de plaatsen die in het kloosterleven belangrijk zijn, zoals de kapittelzaal, de eetzaal, het scriptorium en het abtskwartier.
Vandaag zijn er geen monniken meer, maar de abdij blijft actief dankzij de inzet van gepassioneerde geestelijken. We bevinden ons hier op de weg van de heilige Jacques, waardoor de abdij heel wat toeristen en pelgrims aantrekt. Maar dat is niet alles. Ik ontdek hier ook een brouwerij, 6 bieren en kaas… Wat een verrassing!
In België kennen we en houden we van trappistenbier. In de oude stallen op de abdijsite van Val-Dieu ligt de brouwerij die dezelfde naam draagt. Al eeuwenlang worden hier kennis en recepten op magische wijze overgedragen. Er zijn geen monniken of abten meer, maar toch worden hier nog 6 verschillende bieren gebrouwen door gepassioneerde aanhangers. Mijn favoriet? De Val-Dieu Grand Cru, fijn en elegant. Alles wordt op de site zelf geproduceerd. Val-Dieu is in België het enige abdijbier dat op de site van de abdij zelf gebrouwen wordt. Ik was erg gecharmeerd door de degustatie in de taverne Casse-Croute, gelegen op het binnenplein van de abdij. Een leuke brasserie met terras waar je abdijbieren en -kaas kan proeven en kan genieten van een heerlijk streekgerecht.
Achter de abdij van Val-Dieu ligt een negentiende-eeuwse tuin die volstaat met opvallende bomen en bestaat uit verschillende biotopen. De tuin werd erkend als historisch monument. In het park werd een levensparcours geïnstalleerd dat uit 8 haltes bestaat en waar je even afstand kan nemen van het hectische heden. Deze plaats valt buiten de tijd en zal je ongetwijfeld weten te raken, of je nu gelovig bent of niet. Het park is dagelijks van 8 uur tot 20 uur (in de winter van 8 uur tot 18.30 uur) gratis toegankelijk. Ik mag ook de vele evenementen, concerten en tentoonstellingen die hier georganiseerd worden niet vergeten te vermelden. Ik wil er graag eentje aanhalen: ‘Gospel for Life’ in december: 16 magische spektakels met meer dan 100 koorzangers.
Photo: De park van de abdij
Photo: Op het plein van de abdij
Wie kent de bekende Luikse stroop niet? Of je er nu van houdt of niet, na een bezoek aan de artisanale stroopfabriek van Aubel in het gezelschap van Claudy Nyssen overheerst er één gevoel: respect.
Deze artisanale stroop zonder toegevoegde suikers wordt al vijf generaties lang gemaakt en is eigenlijk het geconcentreerde sap van “hoge” appelen en peren. In heel wat sterrenrestaurants tilt deze stroop de gerechten naar een hoger niveau.
Voor de fabriek staan ontelbaar veel kisten vol appelen en peren. De vruchten zijn biologisch en lokaal geteeld. Na een kwaliteitscontrole plaatst Claudy een kist boven een enorme ketel. De hoeveelheid appelen en peren wordt streng nagekeken. De vruchten geven een aangename geur af en geven me meteen zin om de stroop te proeven.
Wanneer het fruit tot moes gekookt werd, gaat het naar de pers, een indrukwekkende machine die de vruchten samenperst om er het sap uit te halen. Aan de ene kant komen er vreemde koeken gedroogd fruit uit, aan de andere kant wordt helder sap opgevangen. Claudy laat me weten dat de koeken van gedroogd fruit in geen geval worden weggegooid. Ze dienen als voeding voor de dieren van de boeren in de regio.
Na enkele degustaties en culturele bezoekjes, is het tijd om wat frisse lucht te scheppen. Dat doe ik tijdens een namiddagje in de natuur in de Hoge Venen op een e-SCOOT, een leuke manier om de regio op een veilige manier te ontdekken.
De e-SCOOT is een elektrische step die over alle terreinen kan en erg gemakkelijk is in gebruik. Geen zorgen als je een beginner bent. Dankzij de aanwijzingen van Patrick Huppertz heb je de step al snel onder controle. Slingeren over steile, modderige, rotsachtige paden of riviertjes oversteken: niets houdt je tegen tijdens deze tocht!
Je vertrekt niet alleen op pad: al de tochten worden begeleid door Patrick. Door het bos, op rustige plattelandsweggetjes, door moerassen… Je start op het gemak om zonder al te veel moeite, geluidloos en met respect voor de natuur te genieten van de machtige landschappen. Wil je wat meer adrenaline? Geen probleem! Patrick kent ook wat routes voor echte waaghalzen! Hou je vast!
Ardenne Activity ligt in Ovifat, aan de voet van de Hoge Venen en op een steenworp van het Signaal van Botrange en Spa-Francorchamps. Zin in een weekendje natuur en fun? Zoek je team uit en maak je klaar voor een boeiende tocht. Let wel, je moet minstens 12 jaar oud zijn om te kunnen deelnemen aan deze activiteit en de groepen bestaan uit 6 tot 15 personen.
Na enkele musea, wandelingen en degustaties, is het tijd om een van de trekpleisters van de provincie Luik te ontdekken: de grootste indoor skydive ter wereld!
Naast Liège Airport in Bierset ligt FLY IN, waar je de adrenaline kan voelen stromen tijdens een vrije val van enkele minuten. Het is net alsof je een parachutesprong maakt en in de lucht zweeft, maar zonder de bijkomende gevaren! De motors van FLY IN jagen de lucht tegen 300 km/uur naar buiten, waardoor je geniet van een uniek comfort. Sensaties gegarandeerd, zowel voor debutanten als voor professionals!
Het is echt een ongelooflijke ervaring. Na een voorbereiding van 20 minuten trek je je pak aan en zet je je helm op. Je herhaalt de tekens van de monitor en wacht op je vlucht.
Het is zover! 3, 2, 1 en daar ga je! Je zweeft in de lucht als een vogel. De monitor houdt een oogje in het zeil en probeert je enkele oefeningen te laten uitvoeren om de sensatie te vergroten. Stijgen, dalen, draaien… Uniek en magisch!
FLY IN is toegankelijk voor iedereen van 4 tot 99 jaar. Enkel op reservatie.
Verrassend, verbluffend, ontspannend. Welkom in Western-City, een tijdloze plek in Chaudfontaine.
Wie had ooit gedacht dat een saloon (die niet moet onderdoen voor de exemplaren in bekende westernfilms), stallen, het kantoor van een sheriff en een western city bank het decor zouden zijn van mijn overnachting in de provincie Luik?
Hier heersen cowboys en indianen. De sfeer en de gebouwen van Western-City die de piste en de paardenboxen omringen zijn opvallend misleidend. Je waant je in… (il manque une phrase ici dans le texte FR). Je overnacht bij Nicola Taquet in een kamer of studio met kitchenette uitgerust en gedecoreerd volgens legendarische Amerikaanse thema’s: GoldMine, Monument Valley, Sixties of Tombstone.
Een digestiefje in de Saloon? Dat kan! Nicole, je gastvrouw, bedient je met plezier. In het weekend worden buiten regelmatig (maar vooral in de zomer) animaties voorzien in het Far West-thema. Rodeo, duelsimulaties, paardrijden, koetsen, ambachten… Alles is aanwezig! Informeer wel even naar de kalender om de evenementen te combineren met je verblijf. De spektakels zijn dan gratis.
Stavelot: stad, abdij, musea, spelen & de laetare 🌟 Ontdek de charmes van deze prachtige plek voor een perfect dagje uit! 🤗
Ik was er nog nooit geweest en het was een ware ontdekking!
Stavelot. Een aangename stad met geplaveide straatjes, een gezellig plein, anthracietkleure leien huisjes, wat vakwerk en heuvels die de stad omringen. Een prachtig groen decor. Vreemd genoeg had ik mij niet voorgesteld dat de abdij van Stavelot in het midden van de stad lag. Een mooie verrassing voor iedereen die op zoek is naar een leuke uitstap.
Eerst en vooral, de abdij zelf. Die werd erg goed gerestaureerd en huisvest nu 3 musea. De eerste is gewijd aan de geschiedenis van de plek. De abdij is een van de belangrijkste van België die eeuwenlang in heel Europa uitblonk. Door de verschillende opeenvolgende zalen en een didactisch en interactief parcours leer je hoe de abdij van Stavelot in die tijd een belangrijke rol heeft gespeeld voor de katholieke kerk. Probeer je na je bezoek eens de oude kerk uit de 11de eeuw voor te stellen dankzij de gerenoveerde vestingen. Een mooie afsluiter van het bezoek.
Je kinderen zullen hier gek van zijn! In enkele zalen in de oude, gewelfde kelders van de abdij is een tentoonstelling over het Circuit van Spa-Francorchamps terug te vinden. Dankzij de tentoongestelde voertuigen (oldtimers, F1, motors) uit verschillende periodes wordt de geschiedenis van het circuit verteld.
Het klopt trouwens dat “het mooiste circuit ter wereld” niet ver weg is! Je ontdekt oorspronkelijke beelden, didactische panelen en een verzameling uitzonderlijke voertuigen die de glorie en de passie van de grote piloten onderstreept: Ferrari, March, Chevron, Porche, Cooper… Een droom!
Wanneer de moeder van Guillaume Apollinaire haar geluk beproeft in het casino van Spa, gaat de dan 19-jarige dichter tijdens zijn vakantie op ontdekking in Stavelot. Die periode zal later een grote invloed hebben op zijn oeuvre. In het museum duiken de bezoekers in de artistieke wereld van de dichter. Momenteel zijn er werken bezig in het museum, waardoor het enkel op afspraak te bezichtigen is. Je vindt er meer dan 1000 werken van Guillaume Apollinaire.
Wil je na je bezoek nog wat meer fun beleven? Probeer dan het raadsel van de escape room te ontrafelen! De escape room is een ontsnappingsspel gebaseerd op de geschiedenis van de abdij van Stavelot. Het principe is eenvoudig: je hebt 1 uur de tijd om de verschillende raadsels op te lossen en te ontsnappen uit de ruimte waarin je bent opgesloten. Kan het best gespeeld worden in groep, want meer hoofden weten meer dan één!
Het bekende broederschap van de Blancs Moussis dat het bal en de carnavalsfestiviteiten in Stevelot opent behoeft geen introductie meer. Kom 3 dagen lang kennismaken met de 2500 deelnemers en figuraten die de straten van Stavelot afschuimen. 15 organisaties, de ene nog origineler dan de andere, volgen mekaar op in een mengelmoes van kleur, licht en muziek. Deze sfeer en het afsluitende vuurwerk, dat elk jaar weer indrukwekkender wordt, mag je zeker niet missen.
Je ziet ze bijna niet en toch zijn ze daar, op enkele passen van de Place Saint Lambert.
Wat een prachtige wandeling over de hellingen van de citadel. Een bijzondere plek bestaande uit veel groen, omwallingen, vestingen, steile trappen tussen historische huizen, privé terrassen en tuinen, kleine parken vol bomen, prachtige uitzichten over Luik en de omringende heuvels… Een prachtig openluchtmuseum. Wist je trouwens dat deze site door het Waalse Gewest erkend werd als natuurlijk erfgoed?
En wist je dat er op die hellingen in het centrum van Luik nog steeds een boerderij, een bos, weides en wijngaarden te vinden zijn? Een landelijk eiland dat je absoluut gezien moet hebben tijdens je volgende uitstapje naar Luik! Er worden 4 parcours (tussen 45 minuten en 1 uur en 45 minuten) aangeboden om de hellingen te ontdekken. De wandelingen zijn gratis en vrij. Trek je wandelschoenen aan en vraag je kaart aan de Maison du Tourisme du Pays de Liège om niets te missen.
Na je afdaling van de hellingen, raad ik je aan om enkele uren door het historische hart van de Vurige Stede te kuieren. Opvallend en verbazend. Luik verbergt heel wat verrassingen in enkele goed bewaarde of net gerenoveerde wijken. Een mooi huwelijk tussen oud en nieuw.
Je ontdekt er op mooie, rijkelijk versierde façades en doodlopende straatjes die uitkomen op verborgen pleintjes. De kerken, kloosters en musea pronken met hun felle kleuren. De Rue Hors Château is een van de mooiste aders van Luik en getuigt van het rijke commerciële verleden van de stad dankzij de nabijheid van de Maas en de haven. Kijk ook eens in de vele winkeltjes die zich in dit heroplevende stadsdeel gevestigd hebben. Ambachtslieden tonen er hun kunnen naast de heerlijke traiteurszaken, restaurants en cafés waar je de Luikse sfeer kan proeven.
Blijf nog even in het historische hart van Luik voor het Museum van het Waalse Leven dat in 2008 volledig gerenoveerd werd. Let’s go!
Eenmaal je door het portaal bent, zal je verwonderd zijn door de plaats. Het oude minderbroederklooster dateert van de 13de eeuw en herbergt vandaag een museum. Een opvallend element van de renovatie van het klooster is de moderne glazen galerij die de plek doorkruist en het een uniek karakter geeft.
Het museum biedt je een originele en volledige blik op de Walen van de 19de eeuw tot vandaag. Hoe leefden ze? Welke geschiedenis hebben ze doorgemaakt? Wat waren de grote economiche successen? In de vele zalen worden heel wat collecties over diverse thema’s, zoals economie, geloof, literatuur, folklore en ambachten, belicht.
Het interactieve en dynamische parcours is geschikt voor jong en oud. Ik raad de audiogids aan, want de collecties zijn zo uitgebreid dat het soms goed is om terug naar de essentie van de zaak geroepen te worden.
Stop na je bezoek aan het museum in de brouwerij met restaurant Le Cloitre. In de zomer, wanneer de zon komt piepen, worden de tafels buiten gedekt en heb je zicht op het binnenplein van het klooster. Een magisch moment vergezeld van de befaamde Luikse balletjes en een Curtius biertje dat op enkele tientallen meters van het terras gebrouwen wordt.
Overal ter wereld wordt gesproken over ‘Belgian chocolate’ of ‘Belgian waffles’. Zoek niet verder!
In Luik vind je een echte vakman die zijn wafels met veel kennis en passie bereidt. Het resultaat mag er zijn!
Ik ontmoet Eric Michaux en zijn vrouw die deze lekkere bakkerij geopend hebben. Ze praten over hun passies: de echte Luikse wafel, lekker zuurdesembrood, de huisgemaakte gebakjes met bladerdeeg, oma’s pannekoeken en natuurlijk de soezen! Alles in een kort circuit, zonder additieven en met lokale ingrediënten, waaronder ook de bloem die geproduceerd wordt door een lokale boer. Hun zuurdesem wordt ook ter plaatse gemaakt, wat eerder uitzonderlijk is.
Proeven moet! Eerlijk waar, dit is in niets te vergelijken met wat je ergens anders te proeven krijgt. Eenvoudig, eerlijk en smaakvol. Nog een tip: proef zeker hun speculoos, mocht je nog wat plaats over hebben… Meer info: une-gaufrette-saperlipopette.be
In de provincie Luik zit er geen olie in de grond, maar er wordt wel tot op 38 meter diepte gezocht naar een gouden drank!
Een helder water dat kan tippen aan de zuivere Japanse bronnen welt hier op. Ik ben in de stokerij Belgian Owl in Fexhe-le-Haut-Clocher. In een boerderij-kasteel rijpt al meer dan 10 jaar een van de beste Europese whisky’s. Maar waarom hier?
Schotse destillatievaten garanderen de kwaliteit van het proces en eiken vaten die gerecupereerd werden van een bourbonstokerij in de Verenigde Staten garanderen de rijping.
In 2004 werd de droom van Etienne werkelijkheid: de eerste alcohol werd gedestilleerd, maar hij moet nog 3 jaar wachten voor de eerste Belgian Single Malt in 2007 het licht ziet, na 3 jaar rijping in een eiken vat. Vandaag worden er 5 verschillende varianten per jaar gemaakt. De ene internationale award na de andere wordt binnengehaald, een teken van de kwaliteit van het noeste werk, de kennis van het gepassioneerde team en de krachten van de natuur.
Of je nu whiskykenner bent of niet, ik raad je sowieso een bezoekje en een degustatie aan. De whisky’s van Belgian Owl zijn niet straf, maar eerder zacht met bloemige accenten en fruitige aroma’s, wat een aangenaam gevoel geeft in de mond. Ze zijn vergelijkbaar met de Japanse whisky’s. Een mooie ontdekking van Belgische kennis!
Op een dag is Etienne Bouillon, oprichter van de brouwerij, met een gek idee opgestaan: zijn eigen whisky creëren. Zijn rode draad is eenvoudig en ambitieus: authentiek en ambachtelijk zijn en vooral met lokale grondstoffen in een kort circuit werken.
Hij onderhandelt met lokale boeren over terreinen om zijn hop op verantwoorde en evenwichtige wijze te kweken. Hij meet de diepte van de grond en boort daarna om het erkende grondwater van de Hesbaye te onttrekken.