• placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    Uitstap met een elektrische step in de Hoge Venen Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    Unieke ervaring in de grootste simulator ter wereld: ‘Fly-In’ Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    DDLH
  • placeholder image rounded-sm
    Collecties van het museum van het Circuit van Spa-Francorchamps in de abdij van Stavelot Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Luc Gerain
  • placeholder image rounded-sm
    David Samyn

Het land van de wafels en de jenever: 10 buitengewoon leuke ervaringen

Daniel de Le Hoye,
02-09-2021
Hup naar Luik voor mooie, interessante en lekkere verrassingen. Zijn we weg?

Mensen met een unieke passie leren kennen, dat is het doel van mijn uitstap. Vaak zijn de mooiste dingen niet altijd de meest zichtbare. Laten we een kijkje nemen!

Een abdij die al meer dan 800 jaar haar geheimen verbergt

Val-Dieu is een magische plaats die in 1216 gesticht werd. Via smalle kronkelwegen tussen groene heuvels en kleine bossen kom je bovenop het plateau van Herve.

Park van de abdij van Val-Dieu
Park van de abdij van Val-Dieu © Ab. Val-Dieu

De wegen maken deel uit van het RAVeL-fietsnetwerk dat via het centrum van Herve gaat. Eenmaal aangekomen in Val-Dieu wordt mijn aandacht meteen naar de kerk en het binnenplein getrokken. Het lijkt eigenlijk meer op een kasteel dan op een abdij.

Wanneer ik door het portaal wandel en het binnenplein oploop, zie ik aan de basiliek (en geen kerk, leer ik tijdens mijn bezoek) grenzend iets wat op een kasteel lijkt. Wat ik nog niet kan zijn, is het klooster en de oude verblijven van de abdij. Tijdens een rondleiding ontdek ik de plaatsen die in het kloosterleven belangrijk zijn, zoals de kapittelzaal, de eetzaal, het scriptorium en het abtskwartier.

Vandaag zijn er geen monniken meer, maar de abdij blijft actief dankzij de inzet van gepassioneerde geestelijken. We bevinden ons hier op de weg van de heilige Jacques, waardoor de abdij heel wat toeristen en pelgrims aantrekt. Maar dat is niet alles. Ik ontdek hier ook een brouwerij, 6 bieren en kaas… Wat een verrassing!

Meer info

Uitzonderlijk: de brouwerij tegen de abdij

In België kennen we en houden we van trappistenbier. In de oude stallen op de abdijsite van Val-Dieu ligt de brouwerij die dezelfde naam draagt. Al eeuwenlang worden hier kennis en recepten op magische wijze overgedragen. Er zijn geen monniken of abten meer, maar toch worden hier nog 6 verschillende bieren gebrouwen door gepassioneerde aanhangers. Mijn favoriet? De Val-Dieu Grand Cru, fijn en elegant. Alles wordt op de site zelf geproduceerd. Val-Dieu is in België het enige abdijbier dat op de site van de abdij zelf gebrouwen wordt. Ik was erg gecharmeerd door de degustatie in de taverne Casse-Croute, gelegen op het binnenplein van de abdij. Een leuke brasserie met terras waar je abdijbieren en -kaas kan proeven en kan genieten van een heerlijk streekgerecht.

© Ab. Val-Dieu

Het park van de abdij, zijn levensparcours en evenementen

Achter de abdij van Val-Dieu ligt een negentiende-eeuwse tuin die volstaat met opvallende bomen en bestaat uit verschillende biotopen. De tuin werd erkend als historisch monument. In het park werd een levensparcours geïnstalleerd dat uit 8 haltes bestaat en waar je even afstand kan nemen van het hectische heden. Deze plaats valt buiten de tijd en zal je ongetwijfeld weten te raken, of je nu gelovig bent of niet. Het park is dagelijks van 8 uur tot 20 uur (in de winter van 8 uur tot 18.30 uur) gratis toegankelijk. Ik mag ook de vele evenementen, concerten en tentoonstellingen die hier georganiseerd worden niet vergeten te vermelden. Ik wil er graag eentje aanhalen: ‘Gospel for Life’ in december: 16 magische spektakels met meer dan 100 koorzangers.

Photo: De park van de abdij
Photo: Op het plein van de abdij

De park van de abdij
De park van de abdij © Ab. Val-Dieu

Daarom voegen we in Luik appelen bij peren

Wie kent de bekende Luikse stroop niet? Of je er nu van houdt of niet, na een bezoek aan de artisanale stroopfabriek van Aubel in het gezelschap van Claudy Nyssen overheerst er één gevoel: respect.

Claudy Nissens in de stroopfabriek: de verdamping om het sap om te vormen tot stroop neemt uren in beslag
Claudy Nissens in de stroopfabriek: de verdamping om het sap om te vormen tot stroop neemt uren in beslag © DDLH

Deze artisanale stroop zonder toegevoegde suikers wordt al vijf generaties lang gemaakt en is eigenlijk het geconcentreerde sap van “hoge” appelen en peren. In heel wat sterrenrestaurants tilt deze stroop de gerechten naar een hoger niveau.

Meer info

Wijze mix van appelen en peren

Voor de fabriek staan ontelbaar veel kisten vol appelen en peren. De vruchten zijn biologisch en lokaal geteeld. Na een kwaliteitscontrole plaatst Claudy een kist boven een enorme ketel. De hoeveelheid appelen en peren wordt streng nagekeken. De vruchten geven een aangename geur af en geven me meteen zin om de stroop te proeven.

Aankomst en controle van het fruit
Aankomst en controle van het fruit © DDLH
© DDLH

Van gekookt fruit naar stroop

Wanneer het fruit tot moes gekookt werd, gaat het naar de pers, een indrukwekkende machine die de vruchten samenperst om er het sap uit te halen. Aan de ene kant komen er vreemde koeken gedroogd fruit uit, aan de andere kant wordt helder sap opgevangen. Claudy laat me weten dat de koeken van gedroogd fruit in geen geval worden weggegooid. Ze dienen als voeding voor de dieren van de boeren in de regio.

Onbewerkt sap stroomt uit de pers
Onbewerkt sap stroomt uit de pers © DDLH

Met de elektrische step in de Hoge Venen

Na enkele degustaties en culturele bezoekjes, is het tijd om wat frisse lucht te scheppen. Dat doe ik tijdens een namiddagje in de natuur in de Hoge Venen op een e-SCOOT, een leuke manier om de regio op een veilige manier te ontdekken.

Op weg met Patrick
Op weg met Patrick © Ardenne Activity

De e-SCOOT is een elektrische step die over alle terreinen kan en erg gemakkelijk is in gebruik. Geen zorgen als je een beginner bent. Dankzij de aanwijzingen van Patrick Huppertz heb je de step al snel onder controle. Slingeren over steile, modderige, rotsachtige paden of riviertjes oversteken: niets houdt je tegen tijdens deze tocht!

Meer info

Je vertrekt niet alleen op pad: al de tochten worden begeleid door Patrick. Door het bos, op rustige plattelandsweggetjes, door moerassen… Je start op het gemak om zonder al te veel moeite, geluidloos en met respect voor de natuur te genieten van de machtige landschappen. Wil je wat meer adrenaline? Geen probleem! Patrick kent ook wat routes voor echte waaghalzen! Hou je vast!

© Ardenne Activity

Ardenne Activity ligt in Ovifat, aan de voet van de Hoge Venen en op een steenworp van het Signaal van Botrange en Spa-Francorchamps. Zin in een weekendje natuur en fun? Zoek je team uit en maak je klaar voor een boeiende tocht. Let wel, je moet minstens 12 jaar oud zijn om te kunnen deelnemen aan deze activiteit en de groepen bestaan uit 6 tot 15 personen.

© Ardenne Activity

Kijk, papa, ik vlieg!

Na enkele musea, wandelingen en degustaties, is het tijd om een van de trekpleisters van de provincie Luik te ontdekken: de grootste indoor skydive ter wereld!

Maya’s eerste vlucht
Maya’s eerste vlucht © Fly-Inn

Naast Liège Airport in Bierset ligt FLY IN, waar je de adrenaline kan voelen stromen tijdens een vrije val van enkele minuten. Het is net alsof je een parachutesprong maakt en in de lucht zweeft, maar zonder de bijkomende gevaren! De motors van FLY IN jagen de lucht tegen 300 km/uur naar buiten, waardoor je geniet van een uniek comfort. Sensaties gegarandeerd, zowel voor debutanten als voor professionals!

Meer info

Het is echt een ongelooflijke ervaring. Na een voorbereiding van 20 minuten trek je je pak aan en zet je je helm op. Je herhaalt de tekens van de monitor en wacht op je vlucht.

De indrukwekkende cylinder waarin het allemaal gebeurt
De indrukwekkende cylinder waarin het allemaal gebeurt © Fly-Inn

Het is zover! 3, 2, 1 en daar ga je! Je zweeft in de lucht als een vogel. De monitor houdt een oogje in het zeil en probeert je enkele oefeningen te laten uitvoeren om de sensatie te vergroten. Stijgen, dalen, draaien… Uniek en magisch!
FLY IN is toegankelijk voor iedereen van 4 tot 99 jaar. Enkel op reservatie.

Voor beginners of professionals en altijd in alle veiligheid
Voor beginners of professionals en altijd in alle veiligheid © Fly-Inn

Slapen op een ranch! Zin in?

Verrassend, verbluffend, ontspannend. Welkom in Western-City, een tijdloze plek in Chaudfontaine.

Een bijzondere plek…
Een bijzondere plek… © DDLH

Wie had ooit gedacht dat een saloon (die niet moet onderdoen voor de exemplaren in bekende westernfilms), stallen, het kantoor van een sheriff en een western city bank het decor zouden zijn van mijn overnachting in de provincie Luik?

Hier heersen cowboys en indianen. De sfeer en de gebouwen van Western-City die de piste en de paardenboxen omringen zijn opvallend misleidend. Je waant je in… (il manque une phrase ici dans le texte FR). Je overnacht bij Nicola Taquet in een kamer of studio met kitchenette uitgerust en gedecoreerd volgens legendarische Amerikaanse thema’s: GoldMine, Monument Valley, Sixties of Tombstone.

Meer info

© DDLH

Een digestiefje in de Saloon? Dat kan! Nicole, je gastvrouw, bedient je met plezier. In het weekend worden buiten regelmatig (maar vooral in de zomer) animaties voorzien in het Far West-thema. Rodeo, duelsimulaties, paardrijden, koetsen, ambachten… Alles is aanwezig! Informeer wel even naar de kalender om de evenementen te combineren met je verblijf. De spektakels zijn dan gratis.

De bar van de Saloon
De bar van de Saloon © DDLH

Stavelot. Een stad, een abdij, musea, spelen, de laetare

Stavelot: stad, abdij, musea, spelen & de laetare 🌟 Ontdek de charmes van deze prachtige plek voor een perfect dagje uit! 🤗

Dinant
Dinant © JL-Flémal

Ik was er nog nooit geweest en het was een ware ontdekking!

Stavelot. Een aangename stad met geplaveide straatjes, een gezellig plein, anthracietkleure leien huisjes, wat vakwerk en heuvels die de stad omringen. Een prachtig groen decor. Vreemd genoeg had ik mij niet voorgesteld dat de abdij van Stavelot in het midden van de stad lag. Een mooie verrassing voor iedereen die op zoek is naar een leuke uitstap.

Meer info

Een opvallende site, 3 interessante en zo verschillende musea

Eerst en vooral, de abdij zelf. Die werd erg goed gerestaureerd en huisvest nu 3 musea. De eerste is gewijd aan de geschiedenis van de plek. De abdij is een van de belangrijkste van België die eeuwenlang in heel Europa uitblonk. Door de verschillende opeenvolgende zalen en een didactisch en interactief parcours leer je hoe de abdij van Stavelot in die tijd een belangrijke rol heeft gespeeld voor de katholieke kerk. Probeer je na je bezoek eens de oude kerk uit de 11de eeuw voor te stellen dankzij de gerenoveerde vestingen. Een mooie afsluiter van het bezoek.

Het museum van de abdij
Het museum van de abdij © Abbaye de Stavelot

Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps

Je kinderen zullen hier gek van zijn! In enkele zalen in de oude, gewelfde kelders van de abdij is een tentoonstelling over het Circuit van Spa-Francorchamps terug te vinden. Dankzij de tentoongestelde voertuigen (oldtimers, F1, motors) uit verschillende periodes wordt de geschiedenis van het circuit verteld.
Het klopt trouwens dat “het mooiste circuit ter wereld” niet ver weg is! Je ontdekt oorspronkelijke beelden, didactische panelen en een verzameling uitzonderlijke voertuigen die de glorie en de passie van de grote piloten onderstreept: Ferrari, March, Chevron, Porche, Cooper… Een droom!

Het museum van het circuit van Spa-Francorchamps
Het museum van het circuit van Spa-Francorchamps © DDLH
Portretten van legenden van het circuit
Portretten van legenden van het circuit © DDLH

Een uniek museum, dat van Guillaume Apollinaire

Wanneer de moeder van Guillaume Apollinaire haar geluk beproeft in het casino van Spa, gaat de dan 19-jarige dichter tijdens zijn vakantie op ontdekking in Stavelot. Die periode zal later een grote invloed hebben op zijn oeuvre. In het museum duiken de bezoekers in de artistieke wereld van de dichter. Momenteel zijn er werken bezig in het museum, waardoor het enkel op afspraak te bezichtigen is. Je vindt er meer dan 1000 werken van Guillaume Apollinaire.

Het museum van Guillaume Apollinaire
Het museum van Guillaume Apollinaire © Abbaye de Stavelot

Nieuw en spannend: de escape room van de abdij

Wil je na je bezoek nog wat meer fun beleven? Probeer dan het raadsel van de escape room te ontrafelen! De escape room is een ontsnappingsspel gebaseerd op de geschiedenis van de abdij van Stavelot. Het principe is eenvoudig: je hebt 1 uur de tijd om de verschillende raadsels op te lossen en te ontsnappen uit de ruimte waarin je bent opgesloten. Kan het best gespeeld worden in groep, want meer hoofden weten meer dan één!

Escape room van de abdij van Stavelot
Escape room van de abdij van Stavelot © Liège Tourisme

De Laetare van Stavelot

De Laetare van Stavelot
De Laetare van Stavelot © FTPL P. Fagnoul

Het bekende broederschap van de Blancs Moussis dat het bal en de carnavalsfestiviteiten in Stevelot opent behoeft geen introductie meer. Kom 3 dagen lang kennismaken met de 2500 deelnemers en figuraten die de straten van Stavelot afschuimen. 15 organisaties, de ene nog origineler dan de andere, volgen mekaar op in een mengelmoes van kleur, licht en muziek. Deze sfeer en het afsluitende vuurwerk, dat elk jaar weer indrukwekkender wordt, mag je zeker niet missen.

Een tijdreis op de helling van de Citadel van Luik

Je ziet ze bijna niet en toch zijn ze daar, op enkele passen van de Place Saint Lambert.

In de wirwar aan straatjes op de hellingen van de citadel ligt een oud posthuis
In de wirwar aan straatjes op de hellingen van de citadel ligt een oud posthuis © DDLH

Wat een prachtige wandeling over de hellingen van de citadel. Een bijzondere plek bestaande uit veel groen, omwallingen, vestingen, steile trappen tussen historische huizen, privé terrassen en tuinen, kleine parken vol bomen, prachtige uitzichten over Luik en de omringende heuvels… Een prachtig openluchtmuseum. Wist je trouwens dat deze site door het Waalse Gewest erkend werd als natuurlijk erfgoed?

Meer info

En wist je dat er op die hellingen in het centrum van Luik nog steeds een boerderij, een bos, weides en wijngaarden te vinden zijn? Een landelijk eiland dat je absoluut gezien moet hebben tijdens je volgende uitstapje naar Luik! Er worden 4 parcours (tussen 45 minuten en 1 uur en 45 minuten) aangeboden om de hellingen te ontdekken. De wandelingen zijn gratis en vrij. Trek je wandelschoenen aan en vraag je kaart aan de Maison du Tourisme du Pays de Liège om niets te missen.

Het heuvelachtige labyrint in Luik
Het heuvelachtige labyrint in Luik © DDLH

Parcours door het historische centrum

Na je afdaling van de hellingen, raad ik je aan om enkele uren door het historische hart van de Vurige Stede te kuieren. Opvallend en verbazend. Luik verbergt heel wat verrassingen in enkele goed bewaarde of net gerenoveerde wijken. Een mooi huwelijk tussen oud en nieuw.

Onmisbaar: de Rue Hors Château en haar mooie huizen en kerken
Onmisbaar: de Rue Hors Château en haar mooie huizen en kerken © DDLH

Je ontdekt er op mooie, rijkelijk versierde façades en doodlopende straatjes die uitkomen op verborgen pleintjes. De kerken, kloosters en musea pronken met hun felle kleuren. De Rue Hors Château is een van de mooiste aders van Luik en getuigt van het rijke commerciële verleden van de stad dankzij de nabijheid van de Maas en de haven. Kijk ook eens in de vele winkeltjes die zich in dit heroplevende stadsdeel gevestigd hebben. Ambachtslieden tonen er hun kunnen naast de heerlijke traiteurszaken, restaurants en cafés waar je de Luikse sfeer kan proeven.

Achter de bocht van een straatje kom je uit op dit levendige pleintje met traditionele huizen
Achter de bocht van een straatje kom je uit op dit levendige pleintje met traditionele huizen © DDLH
Het oude Ursulinnenklooster
Het oude Ursulinnenklooster © DDLH

Vertel mij meer over het leven van de Walen

Blijf nog even in het historische hart van Luik voor het Museum van het Waalse Leven dat in 2008 volledig gerenoveerd werd. Let’s go!

De glazen gang die 2 vleugels van het museum met elkaar verbindt is ook een geslaagde verbinding tussen geschiedenis en moderniteit
De glazen gang die 2 vleugels van het museum met elkaar verbindt is ook een geslaagde verbinding tussen geschiedenis en moderniteit © DDLH

Eenmaal je door het portaal bent, zal je verwonderd zijn door de plaats. Het oude minderbroederklooster dateert van de 13de eeuw en herbergt vandaag een museum. Een opvallend element van de renovatie van het klooster is de moderne glazen galerij die de plek doorkruist en het een uniek karakter geeft.

Geschiedenis van de mens en de maatschappij

Het museum biedt je een originele en volledige blik op de Walen van de 19de eeuw tot vandaag. Hoe leefden ze? Welke geschiedenis hebben ze doorgemaakt? Wat waren de grote economiche successen? In de vele zalen worden heel wat collecties over diverse thema’s, zoals economie, geloof, literatuur, folklore en ambachten, belicht.

Meer info

De collecties van het museum ontdek je door van zaal naar zaal te wandelen
De collecties van het museum ontdek je door van zaal naar zaal te wandelen © Musée de la Vie Wallonne

Het interactieve en dynamische parcours is geschikt voor jong en oud. Ik raad de audiogids aan, want de collecties zijn zo uitgebreid dat het soms goed is om terug naar de essentie van de zaak geroepen te worden.

Stop na je bezoek aan het museum in de brouwerij met restaurant Le Cloitre. In de zomer, wanneer de zon komt piepen, worden de tafels buiten gedekt en heb je zicht op het binnenplein van het klooster. Een magisch moment vergezeld van de befaamde Luikse balletjes en een Curtius biertje dat op enkele tientallen meters van het terras gebrouwen wordt.

Tussenstop in restaurant-brouwerij Le Cloître
Tussenstop in restaurant-brouwerij Le Cloître © DDLH

Maar waar is die echte Luikse wafel dan!?

Overal ter wereld wordt gesproken over ‘Belgian chocolate’ of ‘Belgian waffles’. Zoek niet verder!

De befaamde Luikse wafels in de winkel
De befaamde Luikse wafels in de winkel © DDLH

In Luik vind je een echte vakman die zijn wafels met veel kennis en passie bereidt. Het resultaat mag er zijn!

Ik ontmoet Eric Michaux en zijn vrouw die deze lekkere bakkerij geopend hebben. Ze praten over hun passies: de echte Luikse wafel, lekker zuurdesembrood, de huisgemaakte gebakjes met bladerdeeg, oma’s pannekoeken en natuurlijk de soezen! Alles in een kort circuit, zonder additieven en met lokale ingrediënten, waaronder ook de bloem die geproduceerd wordt door een lokale boer. Hun zuurdesem wordt ook ter plaatse gemaakt, wat eerder uitzonderlijk is.

Het atelier waar al de gebakjes gebakken worden
Het atelier waar al de gebakjes gebakken worden © DDLH

Proeven moet! Eerlijk waar, dit is in niets te vergelijken met wat je ergens anders te proeven krijgt. Eenvoudig, eerlijk en smaakvol. Nog een tip: proef zeker hun speculoos, mocht je nog wat plaats over hebben… Meer info: une-gaufrette-saperlipopette.be

Meer info

Keuze genoeg!
Keuze genoeg! © DDLH

38 meter onder de grond begint de geschiedenis van Luikse whisky

In de provincie Luik zit er geen olie in de grond, maar er wordt wel tot op 38 meter diepte gezocht naar een gouden drank!

Rijping in eiken vaten uit de Verenigde Staten
Rijping in eiken vaten uit de Verenigde Staten © Vacancesweb.be

Een helder water dat kan tippen aan de zuivere Japanse bronnen welt hier op. Ik ben in de stokerij Belgian Owl in Fexhe-le-Haut-Clocher. In een boerderij-kasteel rijpt al meer dan 10 jaar een van de beste Europese whisky’s. Maar waarom hier?

Speciaal uit Schotland

Schotse destillatievaten garanderen de kwaliteit van het proces en eiken vaten die gerecupereerd werden van een bourbonstokerij in de Verenigde Staten garanderen de rijping.

In 2004 werd de droom van Etienne werkelijkheid: de eerste alcohol werd gedestilleerd, maar hij moet nog 3 jaar wachten voor de eerste Belgian Single Malt in 2007 het licht ziet, na 3 jaar rijping in een eiken vat. Vandaag worden er 5 verschillende varianten per jaar gemaakt. De ene internationale award na de andere wordt binnengehaald, een teken van de kwaliteit van het noeste werk, de kennis van het gepassioneerde team en de krachten van de natuur.

Of je nu whiskykenner bent of niet, ik raad je sowieso een bezoekje en een degustatie aan. De whisky’s van Belgian Owl zijn niet straf, maar eerder zacht met bloemige accenten en fruitige aroma’s, wat een aangenaam gevoel geeft in de mond. Ze zijn vergelijkbaar met de Japanse whisky’s. Een mooie ontdekking van Belgische kennis!

Plus d’infos

© Chippo

Etienne Bouillon: authentiek zijn

Op een dag is Etienne Bouillon, oprichter van de brouwerij, met een gek idee opgestaan: zijn eigen whisky creëren. Zijn rode draad is eenvoudig en ambitieus: authentiek en ambachtelijk zijn en vooral met lokale grondstoffen in een kort circuit werken.

© Chippo

Hij onderhandelt met lokale boeren over terreinen om zijn hop op verantwoorde en evenwichtige wijze te kweken. Hij meet de diepte van de grond en boort daarna om het erkende grondwater van de Hesbaye te onttrekken.

De weides rond de stokerij waar biologische hop gekweekt wordt.
De weides rond de stokerij waar biologische hop gekweekt wordt. © Belgian Owl