Vele Spaanse wijnen zoals de Ribera del Duero en de Rioja behoren tot het beste wat je kan vinden: geworteld in traditie maar ook voortdurend vernieuwend. Vernieuwend zijn ook de Spaanse topchefs: zeven van de 50 beste restaurants ter wereld liggen in Spanje! En voor wie nog nieuwe smaken wil ontdekken zijn er de ‘gourmet markten’: overdekte marktplaatsen met een brede waaier van de beste producten. In 2019 wordt Almeria de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie: de ideale gelegenheid om de Andalusische keuken te proeven!
Genieten van tapas met vrienden in een taverne: het is een absolute aanrader om de Spaanse cultuur te beleven.
Tapas zijn een gevarieerde verzameling van kleine gerechten van zeer uiteenlopende producten. Dat kan gaan van de meest uitgelezen Iberia ham, de traditionele aardappel omelet, allerlei soorten vis, tot miniatuur haute cuisine creaties. Een stad, een dorp, soms zelfs een wijk: ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten.
Mmm… met chorizo worst, bloedworst, zwarte pudding, gerookt vlees, kazen, ansjovis, gebakken broodkorst,… soms staan er wel meer dan honderd keuzes op het menu. Op die manier kan je overal de plaatselijke lokale gerechten ontdekken in mini-vorm. Ook topchefs zijn aan de slag gegaan met tapas en hebben eigen innovatieve creaties gelanceerd: bijvoorbeeld sorbet van aardappel omelet, gazpacho met kreeft, of kasserol met ganzenlever.
In het Baskenland beleeft men de traditie van tapas met echte toewijding. Hier kan je de typische pinchos proeven die tentoongesteld staan op de togen van tavernes en bars.
Het zijn dikwijls fabuleus ontworpen prachtige creaties, die je verleiden met hun vorm en geur, nog voor je ze geproefd hebt! Ingrediënten zijn lokale producten, groenten, vlees, vis en kaas. In Vitoria bijvoorbeeld is de specialiteit pinchos met pepers, in Bilbao zijn het delicatessen met kabeljauw, champignons en omeletten. Vele bars gespecialiseerd in pinchos zijn gelegen in de oudere stadswijken van de Baskische steden: zo kan je tegelijkertijd ook die historische plaatsen bezoeken.
In 2010 gaf de UNESCO de titel van Cultureel Erfgoed aan het mediterraan dieet.
Dat is het traditionele gezonde voedingspatroon in Spanje: met vooral groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Hierbij kan ook een matige hoeveelheid wijn. Voor de UNESCO was niet enkel het gezondheidsaspect van belang, maar ook het feit dat het mediterraan voedingspatroon de sociale interactie bevordert, met respect voor het land en de biodiversiteit. En dat hiermee ook traditionele ambachten in landbouw en visserij bewaard bleven
Met ruim 900.000 hectare wijngaarden en een grote verscheidenheid aan druivensoorten behoort Spanje tot de grootste wijnproducenten ter wereld.
Bekende namen zijn onder meer Ribera del Duero, Rioja, Penedès, Jerez… Het wijntoerisme ontwikkelde zich tot een breed gala van belevenissen: je kan wijnbouwers bezoeken, wijn proeven, de wijnroutes ontdekken, de oogstfeesten bijwonen, … In de streek van de Rioja bijvoorbeeld kan je ook meer speciale activiteiten meemaken zoals lessen in de productie van wijn, een vlucht over de wijngaarden, te paard of met de fiets of de 4×4 door de wijngaarden trekken.
Een aanrader zijn de uitgestippelde wijnroutes, die elk een regio van zijn meest interessante zijde tonen. Je ontdekt er de traditie van de Spaanse wijnbouwers, die teruggaat tot honderden jaren geleden.
Interessante wijnroutes zijn bijvoorbeeld:
> ‘Penedès wijn en cava route’ in Catalonië: een tour met ham tapas en mogelijk ook themadiner
> ‘Tenerife wijnroute’ op het Canarische eiland Tenerife: hier bezoek je de typische terraswijngaarden, met eventueel een proeverij van aardappels of een gastronomische workshop
> ‘Las Rias Baixas route’ in Galicië: je ontdekt de Albariño wijnen in Sanxenxo, Cambados, …
Naast de traditionele wijnbouwers blinkt Spanje uit in een hele reeks avant-garde wijnhuizen. Het zijn pareltjes van moderne architectuur, ontworpen door top architecten. Bij Marqués de Riscal in de regio Alava bijvoorbeeld ontwierp Frank O. Gehry de ‘City of Wine’: een titanium exterieur rijst op vanuit de aarde als een wijnrank. Het interieur omvat onder meer een museum, hotel en restaurant.
Een tiental kilometers verderop staan nog twee ‘nieuwe kathedralen van de wijn’: het Ysios wijngoed van de Spaanse architect Santiago Calatrava, en het Vina Real wijngoed van de Fransman Mazières. In Estella in Navarra vind je het Arinzano wijngoed van de Spaanse architect Moneo.
Een heel bijzonder moment om Spaanse wijn te ontdekken is tijdens de oogstfeesten, elk jaar in september en oktober. De wijnbouwers vieren feest: de oogst is binnen, de eerste druiven worden op traditionele wijze geperst en de eerste persing kan al geproefd worden. Een bekend voorbeeld zijn de Rioja Grape Harvest Festivals.
Aan het firmament van de wereldtop in de haute cuisine schitteren beroemde Spaanse chefs, zoals Ferran Adria en de broers Roca.
Verspreid over het hele land telt Spanje zowat 200 restaurants met minstens één Michelin-ster. Hiervan hebben er 11 restaurants drie sterren! De Spaanse haute cuisine staat bekend om zijn originaliteit en innovatie, in een combinatie van traditionele mediterrane keuken en nieuwe, creatieve ideeën. Sinds ‘El Bulli’ van Ferran Adria in 2011 zijn deuren sloot voor het publiek kan ‘El Celler de Can Roca’ van de drie broers Roca in Girona beschouwd worden als het meest gerenommeerde Spaanse restaurant: het werd in 2013 en 2015 verkozen tot beste restaurant ter wereld door ‘Restaurant magazine’. Ook de Baskische restaurants ‘Mugaritz’ en ‘Asador Etxebarri’ staan in de top 10.
In de loop van de voorbije jaren werden in vele Spaanse steden nieuwe overdekte markten geopend. Deze gourmet markten zijn een ode aan verse producten, nieuwe smaken en innovatieve gerechten. Je kan urenlang langs de stalletjes wandelen, proeven, gerechten proberen. In Madrid zijn de bekendste markten die van San Miguel, San Anton, Platea, … In Barcelona is La Boqueria een ‘must see’, in Toledo vind je San Agustin, in Cordoba de Victoria markt, …
Elk jaar kiest Spanje een stad die de titel van Hoofdstad van de Gastronomie mag dragen. Na Léon in 2018 wordt in 2019 Almeria in Andalusië het centrum van de Spaanse keuken. Hiermee beloont men gastronomische kwaliteit op alle niveaus: van de rijkdom van de lokale producten tot de creativiteit van de plaatselijke chefs. In 2019 zullen in Almeria een pleiade van gastronomische evenementen worden georganiseerd. Om naar uit te kijken!
Appartement
3 Kamers
5 Personen
68.00 m2
€ / week
min nachten
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op