• placeholder image rounded-sm
    Rijsel, Vieille Bourse Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Xavier Renouy
  • placeholder image rounded-sm
    L'Illustration
  • placeholder image rounded-sm
    View of Opera house and chamber of commerce in Lille France Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Philippe Dapvril
  • placeholder image rounded-sm
    Villa Paula
  • placeholder image rounded-sm
    LAM
  • placeholder image rounded-sm
    Ermitage Gantois
  • placeholder image rounded-sm
    Karl Bruninx
  • placeholder image rounded-sm
    AS FLAMENT
  • placeholder image rounded-sm
    Vimont
  • placeholder image rounded-sm
    Oude centrum van Rijsel Vacancesweb.be

Franse metropool Lille: in art-deco met Vlaamse sfeer

Gert Van Wichelen,
02-09-2021
De hoofdstad van Noord-Frankrijk verraadt in zijn sfeer en architectuur zijn Lage Landen-roots. Vlamingen voelen zich dadelijk thuis in Lille.

Een bruisende multiculturele metropool vol flamboyante architectuur, vermaarde kunstmusea, stijlvolle winkelstraten en uitgebreide gastronomie. Een aanrader voor een uitstap of verlengd weekend met zijn tweetjes!

In teksten uit de 11e eeuw beschrijft men een overslaghaven op een eiland in de Deule als l’Isle, een tussenstop voor handelaars tussen de jaarmarkten van de Champagne en de rijke Vlaamse steden. Lille werd gesticht als een Vlaamse stad, het hospitaal – nu hotel – stond destijds onder het patronaat van graaf Jan van Gent. Na de Vlamingen heersten hier de Bourgondiërs, Spanjaarden en uiteindelijk de Zonnekoning zelf.

Alles over Lille

Op zoek naar het Vlaanderen in Lille

Na enkele honderden trappen biedt de top van het belfort een prachtig panorama over de vele antieke gebouwen uit de 17de tot de 20ste eeuw in de stad. Net als alle andere Vlaamse belforten behoort de stadstoren van Lille tot UNESCO-werelderfgoed.

Belfort van Rijsel
Belfort van Rijsel © Vimont

De stadstoren paalt aan het stadhuis. “Het stadhuis werd hier, net buiten het oude centrum, gebouwd om de armste arbeiderswijk een nieuwe impuls te geven”, vertelt de torenwachter. “Eigenlijk is de stadstoren een bouwwerk uit het begin van de twintigste eeuw, maar ook in traditionele stijl van Vlaamse renaissance. Et voilà, de eerste wolkenkrabber van het noorden in 1932 stond er.”

Vlaamse leeuwen

In het historische hospitaal in de kronkelende straten van Vieux-Lille komt het Vlaamse erfgoed nog meer tot uiting. Gravin Jeanne de Flandre stichtte in 1237 het Musée de l’Hospice Comtesse in de Beursstraat. Het museum toont een boeiende collectie meubelen, wandtapijten en houtsnijwerk, kenmerkend voor een Vlaams religieus huis uit de zeventiende eeuw. In het Oude Rijsel wandel je over de kinderkoppen, langs de stenen voordeurtrappen en Vlaamse leeuwen in de geveldecoratie. Het kan niet Vlaamser denken we, totdat we in een van de volkse cafeetjes het menu bekijken: mosselen-friet, konijn met pruimen, waterzoï en le potjevleesch en stoofvlees op grootmoeders wijze. Je proeft de unieke sfeer van een estaminet in ‘Les Vieux de la Vieille’ in de rue des Vieux Murs en ‘Les Compagnons de la Grappe’ in rue Lepelletier.

Oude centrum van Rijsel
Oude centrum van Rijsel © Vacancesweb.be

Boekenmarkt op de binnenplaats van de Vieille Bourse

© N. Bryant

Iedere toerist die Lille bezoekt, wandelt over de Grote Markt of de Place du Géneral de Gaulle. Het geboortehuis van de Franse held is nu een populair museum enkele straten verderop. In het midden van het plein pronkt de sokkel van La Déesse, een godin die het beleg door de Oostenrijkers herdenkt. Straatmuzikanten en acrobaten amuseren de winkelende voorbijgangers. Rond de markt kan je verpozen op een van de talloze terrasjes, voor een drankje met een prachtig zicht.
Op het plein valt meteen de monumentale Oude Beurs op. Het binnenplein van de beurs bestaat uit 24 identieke huizen die rond een binnengalerij zijn gebouwd. Boven elke ingang pronkt een trotse leeuw, een overblijfsel van de Vlaamse eeuw.

Ouderwetse boeken en postkaarten

Elke dag kan je er rondneuzen tussen de tientallen kraampjes met ouderwetse boeken en postkaarten. De sfeer en de geur van de stoffige boeken met een boeiende geschiedenis is heerlijk.
Naast de statige art-deco gevel van La Voix du Nord, een van de grootste boekhandels in Europa, vind je het Théâtre du Nord. Vroeger stond dit gekend als de Grand Garde, de verblijfplaats voor de koninklijke wacht van de Zonnekoning. Om zijn stempel te drukken op de stad – en zijn heerschappij – te vestigen liet hij een triomfboog en een imposante militaire citadel bouwen.

Vieille Bourse
Vieille Bourse © Vacancesweb.be

Gevulde wafels eten bij Méert in Lille

In la rue Esquermoise, op enkele passen van de Grote Markt, pronkt de beschermde gevel van Maison Méert. Je kan onmogelijk de etalage van de patisserie voorbijlopen zonder binnen een kijkje te nemen.

Wafels Meert
Wafels Meert © Xavier Renouy

Het is een ware verrukking om deze art-deco winkel te ontdekken. Maison Méert bestaat al sinds 1761 en dat merk je aan het flamboyante interieur van de winkel. Het was Modo de Rollez, toen befaamd voor zijn ijsjes, die zijn bevriende kunstenaars de opdracht gaf om de gevel van de confisserie-chocolaterie om te toveren naar de huidige rijkelijk versierde etalage. In 1849 vestigt de Belgische patissier Michael Paulus Gislinus Méert zich hier. Vijf jaar had de Belg doorgebracht op de cacaoplantages in de kolonies en over heel de wereld. De kennis over cacao, suikerriet, vanille en koffie die hij daar opdeed, bracht hij tot leven in al zijn delicatessen. Vooral zijn met Madagascar-vanille gevulde wafeltjes maakten zijn naam en zijn patisserie tot een fenomeen in Europa.

Méert hofleverancier

Het gouden decor overheerst en doen de gebakjes er nog verrukkelijker uitzien. Je kan de gebakjes kopen in de winkel, maar leuker is ze meteen opeten in de gezellige tearoom achteraan bij een heerlijk kopje koffie. In de tearoom loopt de prachtige art-deco inrichting verder, ondermeer in de ‘rokerszaal voor Heren’ en de fleurige binnentuin. Terug binnen maken we een praatje met chocolade-laborant Olivier die in het atelier van Méert werkt. “Jullie zijn Belgen? Top! Wisten jullie dat Méert hofleverancier was voor jullie koning Leopold I? Hij was niet de enige bekende figuur die onze producten graag lustte. Beroemdheden als Buffalo Bill, Napoleon, Winston Churchill, Jackie Kennedy en – hoe kan het anders – Charles de Gaulle zijn allemaal gestopt in dit boetiekje in de rue Esquermoise.”

© AS Flament

Hier kan je niet binnengaan zonder van al dat lekkers te hebben geproefd. Olivier raadt ons zijn favoriete ijsje aan: praliné-melon. “We proberen ook steeds op zoek te gaan naar nieuwe smaken voor onze huisgemaakte, artisanale producten. Zo hebben we nu ook citroen-citrusvruchten, waarbij de citroen mooi contrasteert met de suiker in van het wafeltje.”

© M. Flament

Een kaarsje branden in de Kathedraal Notre-Dame de la Treille

We vragen Olivier nog naar zijn 3 tips voor ‘zijn’ Lille: “Ten eerste: de kathedraal de la Treille moet je zeker hebben gezien.

Ten tweede: in een pand op de hoek van de Grand Place pronkt hoog in het fronton een prachtige gouden zon, een bedanking van de stad voor Louis XIV. Ten derde en mijn persoonlijke favoriet: de Spaanse façades van oude gebouwen in het centrum die gedecoreerd zijn in kleurrijk goud en oranje.”

Op aanraden van Olivier trekken we richting Place Gilleson waar de Cathédrale Notre Dame de la Treille in de hoogte rijst. De kathedraal is het middelpunt van de levendige Vieux-Lille wijk. In 1854 werd de eerste steen van de kathedraal gelegd in neogotische stijl. De bouwwerken verliepen heel moeizaam en uiteindelijk werd de kathedraal pas in 1999 voltooid. De spitsboogvormige voorgevel uit grijs massief marmer met een prachtig cirkelvormig roosvenster doet heel modern aan.

Het opmerkelijk ontwerp is van de hand van Peter Rice, de architect die ook het imposante Opera House van Sydney en het Centre Pompidou in Parijs heeft ontworpen. Neem de moeite om naar binnen te gaan en een kaarsje te branden. Het valt dan meteen op dat niet de grijze marmeren platen van de buitenkant overheersen, maar wel het bijzondere bruin-roze licht dat op een prachtige manier de majestueuze kathedraal binnenvalt. Een leuk adresje is de bierbar ‘L’illustration’ in de aanpalende rue Doudin. Hier vind je een uitgebreide bierkaart in een art nouveau-decor.

Futuristisch shoppen in de wijk Euralille

Wie als koppel voor een citytrip naar Lille reist, maakt best gebruik van de directe treinverbindingen met Vlaanderen.

In dat geval kom je aan in Euralille. Deze moderne wijk is sinds 1994 het economische hart van Lille. Na La Défense in Parijs en La Part-Dieu in Lyon is het de derde grootste zakenwijk in Frankrijk. Gerenommeerde architecten zoals Rem Koolhaas, Jean Nouvel, Christian de Portzamparc en Claude Vasconi mogen het design van deze futuristische torens op hun palmares plaatsen. Bij slecht weer (of niet ????) is het de moeite waard om te shoppen in het hypermoderne winkelcentrum waar de grote internationale winkelketens en Franse boetiekjes elkaar afwisselen. De ligging vlakbij het station zorgt ervoor dat je niet eens ver moet lopen met al je zakjes. Uren winkelplezier gegarandeerd!

Natuur en exotische pause naar de zoo in het stadspark van Lille

Op een half uurtje wandelen van Vieux-Lille ligt een meer dan 50 hectare grote groene oase van rust.

Midden in het park ligt de citadel van Lille, die in de 17de eeuw gebouwd werd in opdracht van Lodewijk XIV toen hij de stad veroverde. Het Bois de Boulogne is ook de ideale plek om te kuieren tussen het gevarieerde groen of op een bankje te genieten van de ‘Lilleois’ die tijdens een zonnige dag bijeenkomen voor een partijtje ‘jeu de boules’. Maar het absolute hoogtepunt van het park is de leuke dierentuin met meer dan 350 dieren van 70 verschillende soorten. De dierentuin moet niet onderdoen voor vele internationale collega’s en de toegangsprijs is goedkoop.

Niet te missen in Rijsel

Dichtbij, maar toch zo origineel en vlak over de grens. Ook al is Lille uitgegroeid tot een ware Europese metropool, de Vlaamse traditie en art deco-stijl blijven voortbestaan. Ideaal voor een weekendje met twee!

1. De Grote Markt

Prachtig decor met onder andere le Rang du Beauregard, een huizenrij die de Vlaamse fraaie versieringen combineert met de Franse soberheid. Ook het standbeeld van La Déesse, La Vieille Bourse, l’Opéra en de Grand Garde bevinden zich hier.

2. Het binnenplein van de Oude Beurs

Het prachtige binnenplein van de Oude Beurse waar je dagelijks en vooral in het weekend kan kuieren tussen oude boekenmarkt, in het midden van een prachtig versierde zuilengalerij.

3. De patisserie van Méert

Hier kan je na een dagje winkelen in de oude binnenstad van Lille smullen van artisanale, originele én lekkere gebakjes. Eén van de oudste patisserieën van Europa – en een van de mooiste met zijn art-deco inrichting. Men biedt een heel breed assortiment met gaufres à la vanille, macarons, chocolade, taartjes en gebakjes, koekjes, ijsjes en sorbet maar ook huisgemaakte confituur en een uitgebreid thee-assortiment.