Eten is immers een fantastische manier om bij te leren over de cultuur van een land. Kreta beschikt over alle bovengenoemde magische ingrediënten en werd dus al snel gebombardeerd tot één van de populairste bestemmingen van Griekenland. Import kent het eiland niet, zowat alle ingrediënten worden lokaal en op kleinschalige basis verbouwd. Verslavend lekker? Jazeker!
Het grootste Griekse eiland dat zich in de Middellandse Zee situeert telt meer dan 1000 kilometer aan kustlijn waarlangs prachtige goudgele stranden kronkelen. Geen wonder dat het in combinatie met de palmenbossen, steile kliffen en kloven én z’n kleurrijke olijf-, sinaasappel- en wijngaarden bekend staat als de nummer één vakantiebestemming van Griekenland. En dan vermelden we de rijke cultuur én dat heerlijke Mediterraan klimaat nog niet eens. Want de dagtemperatuur in de winter zakt niet onder de 17 graden. Maar het hoogtepunt tijdens je verkenning van het gevarieerde eiland blijft toch wel de explosie van smaken in de lokale mezze en die heerlijke aperitief met bijhorende zonsondergang en verkoelende briesje. Smaakt dat naar meer?
We geven het eerlijk toe: het is moeilijk om te kiezen op welk terras je jezelf moet neervlijen tijdens je kuiertocht door het doolhof van lommerrijke straatjes, steile pastel gekleurde trapjes, de prachtige havens en de authentieke, gezellige pleintjes onder een strakblauwe hemel.
Kreta is immers bezaaid met ontelbaar veel restaurantjes en gezellige Griekse tavernes die overheerlijke Kretaanse gerechtjes serveren volgens traditionele recepten, vaak met een moderne twist. En gepresenteerd op een klassiek blauw met wit gekleurd tafellakentje en houten stoeltjes.
De enige nervositeit die je mogelijk ervaart is keuzestress. Het aanbod aan heerlijke gerechtjes zoals fava (een romige puree van spliterwten), gegrilde octopus, gefrituurde kaas en zoete gebakjes gevuld met de typische Kretenzische honing is oneindig. Eigenlijk wil je ze gewoon allemaal uitproberen, toch? Alle gerechten worden met zoveel aandacht en liefde bereid, dat er aan weerstaan een onmogelijke zaak wordt.
Daarom alvast een paar tips! Vraag zeker en vast aanbevelingen aan een echte Kretenzer. De gastvrije lokale bevolking maakt je graag wegwijs in de adembenemende culinaire wereld van Griekse mezzes. Spot je zowel toeristen als locals tijdens je lunch of diner? Dan weet je dat je goed zit! Bestel ook meerdere kleine gerechtjes: zo proef je van alles wat. Om duimen en vingers bij af te likken. En erg vaak volledig geschikt voor vegetariërs en veganisten!
Op je lijn letten tijdens je verblijf? Je zal er eens goed om lachen, want een vakantie betekent meestal dat je alle remmen losgooit. Maar tijdens je reis door Kreta is dat “diëten” eigenlijk niet zo abnormaal.
Je hebt vast wel eens gehoord van het wereldberoemde mediterrane dieet. Het dieet bestaat uit veel verse (gegrilde) groenten, fruit, noten, bonen, volkoren brood en pasta, vis, olijfolie en verse zuivelproducten zoals yoghurt en kaas. De ingrediënten die in de lokale keuken verwerkt worden komen bovendien vaak uit de moestuin van de Kretenzer, waardoor de heerlijke schotels natuurlijk kraakvers en goddelijk lekker maakt.
De bevolking slaagt erin om deze heerlijke verse producten op een uitgebalanceerde manier te combineren waardoor hun levensverwachting – volgens onderzoek – de hoogte in schiet.
De superfoods werken ook bevorderlijk voor personen met diabetes, hoge cholesterol of hoge bloeddruk.
Culinair genieten zonder je ook maar één minuut zorgen te maken over je lijn: hemels toch?
Je bent ongetwijfeld bekend met de Retsina wijn die rijkelijk vloeit in de Griekse tavernes in België. Maar de grond in Kreta vormt de ideale uitvalsbasis voor veel meer soorten wijnen.
Het hele eiland telt 18 inheemse druivensoorten waarvan de oudste al 4000 jaar meegaat. Daar heeft het ideale klimaat natuurlijk alles mee te maken. Een koele winter en een droge zomer in combinatie met de heerlijke mediterrane zonnestralen zorgen ervoor dat vele restaurants de kans krijgen om hun eigen wijnen en likeuren te produceren. Laat de wijnkeuze gerust over aan de plaatselijke sommeliers. De mama Maria’s schotelen je in een ongedwongen sfeer de lekkerste wijnen voor.
Wie een waar wijnavontuur wil beleven moet een stop in Heraklion aan z’n trip toevoegen! Je passeert er hoogstwaarschijnlijk wel, want het plaatsje aan de noordkust van het eiland is de hoofdstad. Maar het is net de regio Peza in Heraklion die bezaaid is met 68 procent van alle wijngaarden over het hele eiland. Bovendien is maar liefst 20 procent van de hele Griekse wijnproductie afkomstig uit Kreta.
Krijg je maar niet genoeg van de lokale wijnen? Volg in Heraklion dan één van de twee wijnroutes. Beide routes starten in de stad en loodsen je langs verschillende wijnhuizen en wijngaarden waar de wijnboer je alle geheimen vertelt over de indrukwekkende wijnproductie van Kreta. En dat elk met hun eigen karakter. Er lopen ook vaak tentoonstellingen in de wijnfabrieken voor wijnliefhebbers die net iets meer geduld hebben alvorens ze aan de wijndegustatie beginnen!
Een tip nodig? De PDO Sitia en Dafnes-wijnen zijn een absolute aanrader. Deze wijnen worden vervaardigd met de exclusieve Liatiko-druif. Deze rode druif bezorgt de wijn een kruidige en bloemige geur met een unieke en zoete afdronk en wordt in juli geoogst. Leuk om te zien en het proeven waard!
Tijdens je reis door het Griekse eiland krijg je ook de kans om de Griekse kookwijze zelf aan te leren.
In Chania – de op één na grootste stad van Kreta – en in talloze andere culinaire restaurants op het eiland kan je diverse kookworkshops volgen. Een zongebruinde chef leert je brood bakken dat je achteraf lauwwarm besprenkelt met peperolie, tomaten en olijven. Hier leer je alles over de geheimen van een gezonde keuken. Een simpele maar echte smaakbom!
Profiteer je liever van het beste van twee werelden? Stap dan in de oude haven van Chania aan boord van een zeilboot op een tocht naar het afgelegen strand van Menzies. Hier is het heerlijk snorkelen en zwemmen door het kristalheldere, azuurblauwe water. Van water krijg je honger, dus na een uurtje vaart de kapitein je naar een geheim privéstrandje, dat enkel bereikbaar is per boot. Een privé-chef van Cretan Cooking Classes leert je alles over de Kretenzische manier van koken tijdens de bereiding van een vijfgangenmenu. Ook hier zijn de verse ingrediënten weer troef. Het adembenemende strand met exclusief uitzicht krijg je volledig cadeau. Da’s pas genieten!
Naast kooklessen kan je ook deelnemen aan activiteiten op biologische boerderijen. Je leert er druiven plukken, geiten melken, graan oogsten en schapen scheren. Later schuif je gewoon aan tafel voor een heerlijk diner, met verse ingrediënten vanop de boerderij.
Vergeet zeker ook geen bezoekje te brengen aan de overdekte lokale markthal in de Kastelli buurt in Chania. In de niet te missen trekpleister ontdek je alle ingrediënten waarmee je leerde kokerellen tijdens de kooklessen. Slenter langs de kraampjes gevuld met honing, olijfolie, biologische wijnen, smeuïge Griekse kazen en andere delicatessen zoals Griekse kruiden. Vul daarmee je koffer en haal thuis je potten en pannen boven om opnieuw de rijke smaken van de heerlijke Kretaanse keuken te beleven. Het zonnetje zal je er mogelijk zelf moeten bij denken. Of je droomt gewoon verder over je volgende trip naar de culinaire hotspot Kreta.
Wil je nog meer weten over de mix van culturen in Chania, de gastronomische hoofdstad van Kreta? Lees dan de blogpost van Louise voor de beste tips:
Cruise
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Combinatiereis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op