• placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Windhoek Vacancesweb.be
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Eric Valenne
  • placeholder image rounded-sm
    Vacancesweb.be

Fascinerende ontmoetingen: Namibië tussen woestijn en oceaan

Eric Valenne,
02-09-2021
Op het programma: enorme duinen die tot de hoogste ter wereld behoren en de Atlantische Oceaan met een indrukwekkende wilde kust.

Daartussenin, unieke landschappen en natuurreservaten waar u spannende en indrukwekkende ontmoetingen met wilde dieren beleeft: woestijnolifanten, luipaarden, cheeta’s, wilde paarden… Deze complete en veelzijdige rondreis leidt u langs de mooiste natuurgebieden met legendarische namen zoals Etosha, Namib-Naukluft, Damaraland… Welkom in Namibië.

Windhoek

De rondreis start in Windhoek, de hoofdstad van een land waarvan de bevolkingsdichtheid een van de laagste van het Afrikaanse continent is (3 inwoners per km²).

Windhoek centrum
Windhoek centrum © Vacancesweb.be

Het Duits koloniaal verleden is er nog steeds voelbaar: militaire forten, laat 19e eeuwse architectuur en de Duitse taal, die zich vermengd heeft met het Afrikaans… Namibië is lange tijd een protectoraat van Zuid-Afrika geweest en is pas sinds 1990 onafhankelijk. Windhoek is de hoofdstad van het land. De schone straten, lutherse kerken, winkelcentra, boetieks, bioscopen, bars en restaurants maken het tot een moderne en kleurrijke stad. In Windhoek ervaar je ondanks de provinciale charme geen ware cultuurshock… Windhoek houdt vooral de belofte van een groot avontuur in zodra je de stad verlaat!

Het Etosha Natuurreservaat

160 km ten noorden van Windhoek strekt het Etosha National Park zich uit, een van de bekendste reservaten in Afrika.

Etosha
Etosha © Eric Valenne

In het park leven veel diersoorten naast elkaar, waaronder meer dan honderd zoogdieren en 340 vogelsoorten. Het park beslaat een gebied dat bijna even groot is als België. In het hart van het park ligt de Etosha « pan », een groot opgedroogd zoutmeer dat in het regenseizoen omgetoverd wordt tot een echte binnenzee. Wanneer het meer droog is, schitteren de pastelkleuren van het zout: roze, lila, groen, lichtblauw, paars… De hevige regens van de Afrikaanse hoogvlaktes veranderen de pan tijdelijk in een enorme zee die de hemel weerspiegelt: uitgestrekte mistige landschappen, onvergetelijke zonsondergangen en typische luchtspiegelingen wisselen elkaar in een prachtige omgeving af.
Midden in het park ligt Onkoshi Camp, een exclusieve luxe accommodatie met weidse, onvergetelijke uitzichten. Hier brengt u de nacht door onder een adembenemende sterrenhemel.

Tijdloos schouwspel in Okaukuejo Camp

Dit “Restcamp” beschikt over meerdere lodges, waarvan de meest gewilde in de buurt van een ‘waterhole’ (een grote kunstmatige vijver) liggen. Veel dieren uit het gebied komen hier drinken en zorgen dag en nacht voor een uniek schouwspel! Geniet van dit schouwspel al veilig zittend achter een hekje. Bewonder tijdens dit typische Afrikaanse tafereel de zebra’s die hun dorst komen lessen, zenuwachtig en klaar om weg te vluchten, terwijl wachters de omgeving in de gaten houden voor het geval een leeuw van achter aan komt sluipen… Al snel komen ook antilopen, grote koedoe’s, steenbokken en impala’s zich bij de waterpoel verfrissen, gevolgd door hartenbeesten, spiesbokken, hyena’s… Een grote neushoorn loopt rustig langs, een paar olifanten komen op hun beurt drinken… Een trotse leeuw laat zich zien: de koning van de savanne heeft alle tijd en neemt alle ruimte voor zichzelf en zijn kleintjes in. Alleen de olifant bekijkt de leeuw van veraf uitdagend aan. De gefascineerde toeschouwers durven nauwelijks te fluisteren. Ik blijf maar kijken naar dit magische tafereel.

Okaukuejo Camp
Okaukuejo Camp © Eric Valenne

Damaraland en Vingerklip, land van de Herero en de Himba

Bij de zuidwestelijke uitgang van het park bieden nieuwe weidse landschappen zich aan en vervolgen wij ons avontuur.

Damaraland
Damaraland © Vacancesweb.be

Dit is Damaraland, bewoond door de Damarastammen, een van de vele etnische stammen die Namibië rijk is zoals bijvoorbeeld ook de Herero en Himba, bekend om hun legendarische schoonheid. De Himba vrouwen smeren hun huid in met een mengsel van dierlijk vet en rode hematietpoeder. Als snel komen we bij de Vingerklip rots aan die haar naam aan haar vorm ontleent. De kalkstenen rotsformatie is een 35 m hoge monoliet die op een woestijnheuvel staat.

De omringende landschappen doen denken aan de canyons en rotsachtige kliffen van Monument Valley. Ik beeld me eenvoudig de prehistorische stammen in die dit gebied misschien vroeger wel bevolkten. Op korte afstand bevindt zich Vingerklip Lodge, een prachtige accommodatie met lodges die allemaal een adembenemend uitzicht hebben over de wijde natuur. Op de top van de klif wordt gebarbecued terwijl er volop genoten wordt van een onvergetelijke zonsondergang en sterrenhemel.

Damaraland & Vingerklip
Damaraland & Vingerklip © Eric Valenne

Rotstekeningen en gravures bij Twyfelfontein

De rotstekeningen en gravures van Twyfelfontein staan op de Werelderfgoedlijst.

Twyfelfontein
Twyfelfontein © Eric Valenne

Prehistorische kunst uit de late steentijd (ongeveer 3000 voor Christus) herinnert ons eraan dat één van de wiegen van de mensheid in dit gebied van Afrika heeft gestaan. Je kunt er duizenden dierlijke en menselijke rotstekeningen bewonderen, gekerfd in het warme en paarse steen: giraffen, leeuwen, antilopen, vogels, maar ook menselijke silhouetten. Niet ver daar vandaan liggen de lodges van Mowani Mountain Camp verscholen tussen prachtige ronde rotsen.

Zover het ook reikt is het uitzicht adembenemend mooi. Vanuit de terrassen van de lodges die mooi geïntegreerd zijn in de omgeving, kunt u genieten van de panoramische vergezichten. U overnacht in uiterst luxe “tenten”. Glamping is de nieuwe trend, een mix van glamour en luxe kamperen midden in de stille natuur. Bij zonsopgang worden safari’s georganiseerd om de woestijnolifanten te bewonderen. Deze kunnen van heel dichtbij geobserveerd worden in de dorre en stenige savanne.

Twyfelfontein
Twyfelfontein © Eric Valenne

Koude oceaan versus brandende woestijn…

We laten Damaraland achter ons, onze rondtocht voert ons langs uitgestrekte landschappen naar de oceaan.

In de verte zien we de ene na de andere luchtspiegeling totdat al snel de blauwe horizon van de oceaan opdoemt. De route nadert Skeleton Coast die zijn naam te danken heeft aan de vele schepen die hier vlak voor de kust zijn vergaan. Te midden van de hoge kustduinen ligt het zeeleeuwenreservaat van Cape Cross. Een vluchttour over de duinen en de oceaan is een echte aanrader…

Dat de route naar Swakopmund niet langs Skeleton Coast voert, maakt het landschap niet minder mooi, met zijn oneindig langgerekte stranden waar indrukwekkende golven steeds weer op stukslaan. Swakopmund is een aangename tussenstop. De stad ademt een onmiskenbare Duitse sfeer met haar vele hotels en gastenkamers, restaurants, kroegen, musea en winkels. Samen met Walvisbaai is het de laatste stad vóór een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Namibië: de Namibwoestijn.

Lucht en ruimte: de Namibwoestijn

De Namibwoestijn wordt gezien als een van de oudste woestijnen ter wereld, deze prachtige zandwoestijn strekt zich uit van de binnenlanden van Namibië tot aan de Atlantische kust, waar de frisse wind van de oceaan mist met zich meebrengt.

Namib desert
Namib desert © Vacancesweb.be

De stoffige grindweg leidt naar « Solitaire », een woestijngehucht. Cactussen, autowrakken in het zand, een kruidenierswinkeltje en een tankstation doen herinneren aan de sfeer in de film Bagdad Café. De originele plaatselijke banketbakkerij, bekend om haar Duitse apfelstrudels en zoete lekkernijen, is beroemd in heel Namibië. Na een paar uur hobbelen over een chaotische weg die soms met golfplaten bedekt is, kom ik aan in Sesriem bij de Sossus Dune Lodges, gelegen in het Namib-Naukluft National Park.
Vijfentwintig tenten op palen, een prachtig uitzicht om ten volle van te genieten; de gouden glans van de grasvelden of de prachtige nachten wanneer de Melkweg aan de hemel licht, tenauwernood verstoord door blaffende jakhalzen in de verte….

De hoogste duinen ter wereld bij Sossuslvei

Aan het einde van een weg die door een prachtig landschap voert, omgeven door enorme zandgolven, rijzen de zandduinen achter elkaar op. De bekendste is « duin 45 » en verderop ligt Sossuslvei. Van zonsopgang tot zonsondergang nemen de hoogste duinen ter wereld, waarvan de hoogste 350 meter hoog zijn, een wisselend scala aan rode, gele en okerkleurige kleuren aan. De zwarte schaduw en het rode licht die de duinen doormidden snijden bieden een fascinerend schouwspel. Enkele spiesbokken met lange, taps toelopende hoorns lopen rustig voorbij dragen bij aan de magische sfeer. Niet ver hier vandaan ligt de eveneens betoverende Dodevlei. De Dodevlei is een mysterieuze, sciencefictionachtige plek met versteende bomen in het midden van een rode en dorre krater, de Namib waaraan Namibië haar naam ontleend betekent niet voor niets letterlijk de « grote leegte ».

Sossusvlei
Sossusvlei © Vacancesweb.be

Niet te missen in Namibië

Stichting AfriCat, ballonvaarten en souvenirs

Otjiwarongo en de Stichting AfriCat

Deze stichting houdt zich bezig met de bescherming van twee Afrikaanse katachtigen (cheeta’s en luipaarden). De stichting beschikt over een park met accommodatie, allerlei voorzieningen en organiseert rondleidingen. Het is er mogelijk (en gemakkelijk) om deze prachtige dieren van dichtbij te zien… Dit kan omdat de meeste cheeta’s in dit park gered, verzorgd en weer vrijgelaten zijn. Je komt ze voornamelijk tegen aan het begin of einde van de dag. Ook luipaarden laten zich zien dankzij hun zenderkragen, waardoor ze eenvoudig gelokaliseerd kunnen worden in het duizenden hectare grote park…

Vliegtuigtours of ballonvaarten

Een vliegtuigtour of ballonvaart is een uitstekende manier om de kustlandschappen te verkennen. Kosten 250$ ongeveer vanaf 40 minuten ongeveer (variabele prijzen)
In de woestijn vindt het opstijgen op een vroeg tijdstip plaats, inclusief een prachtige zonsopgang en een ontbijt na landing (kosten 500 euro voor ongeveer 3 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden…)

Souvenirs om mee naar huis te nemen

Edelstenen: amethist, topaas, toermalijn, aquamarijn, enz. Mineralen en edelstenen worden in allerlei sieraden en beeldhouwwerken verwerkt. Traditionele kunstvoorwerpen: parels gemaakt van de schaal van struisvogelei, sieraden gemaakt van zaden en hazelnoten. Kleine tapijten en wandkleden, textiel van karakul wol. Jachtartikelen (pijlen, bogen…) worden in de lodges en hotels verkocht om de lokale economie te stimuleren…

Eric’s highlights van Namibië

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Namibië vanuit Brussel. Luchtvaartmaatschappijen: Air Namibia (4 vluchten per week, rechtstreekse vlucht Frankfurt-Windhoek, vliegduur ongeveer tien uur) Lufthansa, South African Airways, British Airways…

Hoe kun je Namibië het beste verkennen?

Namibië is een veilig land zonder misdaad. Dit fascinerende land kan op twee manieren worden verkend: via een georganiseerde rondreis of via een self-drive tour (met een huurauto of gehuurde 4×4). In Namibië wordt links gereden, dat is relatief eenvoudig. Het is belangrijk om de maximale snelheden te respecteren (controles) en u moet er geen bezwaar tegen hebben om langere tijd over onverharde grindwegen te rijden… Controleer altijd de kwaliteit van de banden en van het reservewiel bij het ophalen van uw huurauto. Let op snelheidscontroles op de geasfalteerde wegen. Zorg ervoor dat uw tank vol is voor elke lange tocht.

Reken op minimaal 10 dagen om niet te veel kilometers in korte tijd te hoeven maken. Let op: u heeft een internationaal rijbewijs nodig (bij uw gemeente aan te vragen). Wegen bestaan soms uit eenvoudige ‘golfplaatachtige’ grind- of kiezelpaden over grotere afstanden (tientallen kilometers…).

Vereist zijn een nog 6 maanden geldig paspoort met 2 lege pagina’s en een retourvlucht.

In welke tijd van het jaar kun je Namibië het beste bezoeken?

De ideale tijd is tussen april-mei en oktober-november. Meer in het bijzonder: Etosha (eind maart en begin september); safari’s van mei t/m oktober (let op, veel toerisme dan ook).
Sommige safari’s worden vanuit kleine, open 4×4 voertuigen georganiseerd bij zonsopgang (Sossusvlei, Etosha). Het kan erg koel zijn op de hoogvalktes: zorg dus voor voldoende warme kleding!