Ik breng je naar een magische archipel die gedomineerd wordt door oude vulkanen… Met een historische erfgoed bestaande uit charmante dorpen en kleine vergeten havens, barokke kerken, tuinen, bloemen, gekleurde meren en warme bronnen, wandelpaden en uitzichten over de oceaan… En de bevolking? Wereldse feesten en tradities, veel gelach en vroomse warmte. Als kers op de taart worden er heel wat uitstappen op zee georganiseerd, waarbij je in contact komt met dolfijnen, walvissen en potvissen (25 soorten walvisachtigen kunnen hier worden teruggevonden). Dat allemaal onder een steeds veranderende hemel… Je komt hier op één dag in aanraking met drie seizoenen. De zon is alleszins nooit ver weg, ook al ben je in een hevige bui verzeild geraakt. Santa Maria, São Miguel, São Jorge, Terceira, Graciosa, Pico, Faial, Corvo en Flores wachten op jou… Let’s go, op zoek naar de goed bewaarde geheimen van de bevolking!
De weides zijn groener dan in Ierland en bruine koeien begrazen de weilanden in de heuvels. Molens die door de Vlamingen gebouwd werden in de 15de en 16de eeuw staan naast de landwegen die versierd worden door hortensia’s. Enkele wijngaarden en theeplantages torenen boven de zee uit. Aan de oevers van de kratermeren, komen bossen en boomachtige varens samen. Het turkooise water van de meren die verstopt liggen in de heuvels weerspiegelen de wolken. De aarde dreunt onder onze voeten…
Wist je dat de vulkaankegel van Pico met zijn 2351 meter de hoogste top van Portugal is? De imposante vulkaan in de vorm van een driehoek is een van de emblemen van de archipel. De archipel is ontstaan uit het vulkanisme van 9 vulkanen (op meer dan 1700 getelde kraters!). De meeste vulkanen zijn dan wel uitgedoofd, er zijn er ook een aantal die diep en vredig slapen… Hier en daar kom je een fumarole tegen en kokend water. De hete ondergrond van São Miguel verraadt nog wat vulkanische activiteit, ook al heeft de laatste uitbarsting op het eiland Faial plaatsgevonden. Die duurde een jaar en eindigde in 1958, waardoor het eiland met twee vierkante kilometer gegroeid is. Vandaag is dat stukje aan het einde van de wereld een ware schoonheid. Je vint er een interessant centrum over vulkanisme, ondergrond natuurlijk, om dichter bij het fenomeen te staan… Het bezoek begint bij een vuurtoren en op een terras om de landschappen en kliffen die recht de zee in storten te bewonderen.
Een legende heeft het over het bestaan van zeven steden die verstopt zitten op de bodem van een Caldeira. Dat zijn de Sete Cidades… Een klein souvenir van Atlantis. Twee meren, Lago Verde en Lago Azul, de ene groen en de andere blauw, zijn herkenbaar aan hun typische kleuren. Ze vertellen het verhaal van de verboden liefde tussen een prinses en een herder. Uit hun tranen zijn de meren ontstaan. Elke vallei, elke heuvel, elke krater hier vertelt een verhaal, herbergt een prachtig meer, een mysterieus bos, een buitenaardse plek.
In het oosten bewonder je de meren Fuogo en Furnas. Furnas staat bekend om zijn kokende water en fumarole, de geheime valleien met warmwaterbronnen die omringd worden door enorme varens. Aan de rand van het meer is de grond zo warm dat lokale restaurants hun kookpotten in begraven om ondergronds hun cozido das furnas (vuurketels) te laten garen! Een heerlijkheid! Het bewijst ook de orginaliteit van de gastronomie van de archipel, die zowel lekker als vrijgevig is. Er zijn genoeg uitstappen te doen die je zullen verbazen, zoals de 12 ha van de prachtige kruide tuin Terra Nostra. Duizenden exotische planten groeien rond een thermische vijver. Een uitnodiging tot zwemmen!
De historische stad van de archipel ligt aan de voet van een oude vulkaan en maakt deel uit van het Unesco werelderfgoed. De stad is Portugees met Braziliaanse invloeden in de geplaveide straatjes die door de heuvels kronkelen tot aan barokke kerken, pleintjes en historische monumenten. Aan de kust vertelt een oude fabriek het verhaal van de jacht op potvissen. Overal op het eiland kom je prachtige landschappen tegen: weilanden, wijngaarden, afgelegen dorpjes op hoogtes die glad gemaakt zijn door passaatwinden… Zowat overal kom je Heilige Geest-kappelletjes tegen die in felle kleuren geschilderd zijn en versierd zijn met bloemenslingers en -tapijten. Dat allemaal voor de Sacramentsdag (Corpus Christi) die vanaf de maand juni de hele archipel doet opleven! Een goed moment om naar de eilanden te reizen.
Angra do Heroisme was een haven waar schepen die uit Equatoriaal Afrika kwamen verplicht een tussenstop moesten maken. Ook schepen die de Oost- en West-Indische routes volgden en die uit Europa kwamen, voeren van de 15de eeuw tot de komst van de stoomboot in de 19de eeuw langs hier.
Net als zijn broertje Pico, kom je hier om te genieten van het landschap en de wijngaarden, de “mysterios” (oude lavastromen) en de uitstappen op zee om walvissen te spotten. Het mythische Peter’s Café is de verzamelplaats van alle boten tijdens hun tocht over de Atlantische Oceaan. Je vindt er een museum vol objecten en uitgehakte tanden van potvisse. Dichtbij vind je de marina waar de bemanningen hun avonturen op de muren van de kaaien schilderen. Tijdens een uitstap op zee zie je zeker dolfijnen en met wat geluk ook walvissen of potvissen. Althans, als Neptunus en het hogedrukgebied van de Azoren dat toelaten. In de zomer zijn ze vaak goed gezind!