Er was eens Molignée

Eric Valenne,
08-12-2022
Stel je een kleine beboste vallei met een mooie rivier in het hart van Wallonië voor. Met kastelen, prachtige boerderijen, abdijen en een aantal mooie dorpjes ... Je droomt niet, dit is de Vallei van Molignée.
Zicht op Falaën © WBT-Mark Rossignol

Een mooie rivier

Allereerst is het de Molignée die zijn naam ontleende aan deze wonderbaarlijke vallei.

Hij ontspringt in Ermeton-sur-Biert uit de samenloop van twee stromen met lokale namen: de Biesmerée en de Behoûde… Meer dan twintig kilometer lang slingert deze schoonheid zich tussen weiden en bossen, via enkele dorpen, waaronder twee van de mooiste in Wallonië, twee abdijen en dan gaat het door de velden en aan de voet van natuurgebieden voordat hij uitkomt in de Maas in Anhée voor een nieuw avontuur.

Twee abdijen midden in de natuur

Twee abdijen zijn nauw verbonden met de vallei: Maredsous en Maredret. De eerste die net zijn 150ste verjaardag vierde (gebouwd in 1872) is een benedictijnenabdij in neogotische stijl. Maredsous werd opgericht volgens het testament van een Belgische monnik in Duitsland die droomde van een nieuwe abdij in België. Vandaag zijn de twee 54 meter hoge klokkentorens van de abdijkerk nog steeds van ver te bewonderen in deze bosrijke omgeving. Bezoek zeker de kerk met zijn blauw marmer en glas-in-loodramen, de proeverij van ter plaatse gemaakte kaas, samen met een van de uitstekende bieren met het label van de abdij.

Maredret (1893) zou je kunnen omschrijven als het kleine zusje van Maredsous, in elke zin van het woord. Deze abdij van nonnen verwelkomt ook het publiek om het domein te bezoeken. Met ook spirituele bijeenkomsten, bezinningsworkshops (één dag per maand), zingen van heilige liederen… Om nog maar te zwijgen van een leuke lokale ambachtelijke winkel en de verkoop van de beroemde bieren van de nonnen, Altus en Triplus.

Het kasteel van Mardesous © Eric Valenne

Twee charmante dorpjes

Sosoye en Falaën maken deel uit van de populaire club van de 31 mooiste dorpen van Wallonië. En dat is niet zomaar. Bevloeid door de Molignée en de Floyon, vind je in Falaën overal kalksteen, wat het dorp zijn harmonieuze architectuur geeft. De klokkentoren van de kerk leunt aan tegen de drie torens van een boerderijkasteel. En in de steegjes van het gehucht vind je een dertigtal prachtige stenen huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Sosoye © WBT

Een andere ‘dochter’ van Molignée, is Sosoye, omgeven door beboste, bergachtige heuvels, waaronder die van “Ranzinelle”. Omzoomd met kalkstenen gazons, herbergt het een natuurreservaat dat sinds 1989 is geklasseerd. Het charmante dorpje ernaast staat eveneens op de kalksteen uit Condroz. De kerk de La Nativité uit de 18e eeuw is geklasseerd voor zijn rijk meubilair, zijn pastorie en de tiendrechtschuur van de 17e eeuw. Verder wordt de oude spoorlijn in de buurt, die Dinant met Tamines verbond, nu gebruikt als traject voor de beroemde “draisines de la Molignée”.

Onvergetelijk verblijf in River Lodge

Gelegen in Maredret, werd in deze idyllische en rustige omgeving de River Lodge werd opgericht in 2016. Dit atypische hotel bestaat uit tien originele themakamers, verdeeld over een oude molen waarvan de raderen zijn gerestaureerd. Zij produceren de verwarming en elektriciteit van het hotel. Hier kunt u een verblijf in de Molignée-vallei boeken als u langer van deze plaats wilt genieten. De kamers hebben allemaal een thema, de inrichting is geweldig en Amandine en Rodolphe zullen heel goed voor u zorgen. Beleef een heerlijk moment met “Le Festin du Moulin”, uw degustatiemenu met lokale producten waarvan u in alle rust op uw kamer kan genieten.

Ontdek de Vallei van de Molignée…

En als je nog een beetje zin hebt… bezoek dan de Slakkenkwekerij van Warnant, de viskwekerij Le Cheneau, de honing van Beatasty, de kazen en bieren van de abdijen, maar ook de Chertin boerderij en de Molignette, het lokale aperitief … enkele lekkernijen gemaakt door gepassioneerde ambachtslieden geïnspireerd door deze bijzondere vallei van Molignée.

Laten we beginnen met het aperitief Molignette, een ambachtelijk drankje gemaakt van witte wijn. Als je dan iets hoort over kweekbakken, serres en buitenparken …  denk je natuurlijk aan slakken! Bijna 800.000 stuks per jaar groeien er langzaam bij de slakkenkwekerij van Warnant, wat een zeer informatief bezoek oplevert. Wat de vis betreft, genieten er bij Annevoie 40.000 forellen van het zuivere water van de bassins. Ze worden daar grootgebracht totdat ze ongeveer 420 gram wegen voordat ze naar Godinne worden vervoerd voor de uiteindelijke verwerking. Een deel wordt gerookt met eikenzaagsel en de andere helft wordt verkocht als verse producten.

Dan zijn er nog Molignard, de kaas van de ferme de Chertin met halfharde geperste pasta, de Falaën met zachte en gewassen korst of de zachte Chertin met een bloemige korst.

De beroemde draisines

De draisines van Molignée © WBT

Na wat lekker drinken en eten, is de tijd gekomen om weer een paar calorieën kwijt te spelen op de draisines. Hun naam is nauw verbonden met de rivier. Als je niet bang bent om zittend te trappen, zijn deze handspoorwagons heerlijk om de landschappen langzaam te ontdekken, op het ritme van je benen. De route begint in Warnant richting Falaën en keert terug via enkele tunnels en verschillende bruggen. De rondrit per draisine duurt tussen anderhalf en twee uur, met een kleine pauze bij het station van Falaën waar ik mijn auto had geparkeerd. De cirkel was daarmee rond en de betovering compleet.