• placeholder image rounded-sm
    WBT-Denis Erroyaux
  • placeholder image rounded-sm
    WBT-JLFlemal
  • placeholder image rounded-sm
    WBT-JPRemy
  • placeholder image rounded-sm
    WBT-DenisErroyaux
  • placeholder image rounded-sm
    eastbelgium.com-vennbahn.eu - Dominik Ketz
  • placeholder image rounded-sm
    Parc naturel Hautes Fagnes- Eifel
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL JM Léonard
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL P.Fagnoul
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL P.Fagnoul
  • placeholder image rounded-sm
    Jacques Croisier – Opéra Royal de Wallonie-Liège
  • placeholder image rounded-sm
    Francois Brix
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL JM Léonard
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL P.Fagnoul
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL P.Fagnoul
  • placeholder image rounded-sm
    Provincedeliege_presse&multimedia
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL P.Fagnoul
  • placeholder image rounded-sm
    FTPL JM Léonard
  • placeholder image rounded-sm
    Château des Thermes Chaudfontaine

Provincie Luik: een 360° ervaring

Julie Docsterd,
02-09-2021
En hop, we zijn op weg naar Luik en haar duizendjarige prinsdom. Een warm aanbevolen bestemming die heel wat bezoekers aantrekt, dus waar wacht je nog op?

Als je bij de provincie Luik niet meteen denkt aan een gastronomisch verblijf, een buitengewoon bezoek, een ontspanningskuur of een cultureel weekend, volg mij dan maar. Ik toon je met plezier enkele ervaringen waarmee je kennismaakt met de beroemde Luikse gastvrijheid en de verborgen geheimen van de provincie. Luikse siroop en jenever (“pékèt”) mogen hier dan wel heersen, je zal zien dat deze regio veel meer te bieden heeft. We zijn weg!

Meer info

Wordt deze mysterieuze Belgische toren binnenkort geklasseerd?

Neen, deze toren stamt niet uit de middeleeuwen. Hij dateert uit… de jaren ’60!

© Vacancesweb.be

Waals minister van onder meer erfgoed René Collin heeft aan het Agence wallonne du Patrimoine (AWaP) gevraagd om de procedure in gang te zetten teneinde de toren van Eben-Ezer te klasseren als Waals erfgoed. Het bouwwerk ligt in Bassenge (Basse-Meuse) in de regio van Luik.

Binnenkort geklasseerd?

De aanvraag kwam van vzw Musée du Silex die de site beheert. De vereniging verdedigt ze door te stellen dat de toren in verschillende opzichten uniek is, zowel in België als in Wallonië. “Deze authenticiteit is uniek”, onderstreept het kabinet van minister Collin.

Het gaat om een vuursteenconstructie, geïsoleerd in de vallei van de Geer in de Belgische Ardennen. Robert Garcet was de bouwmeester achter dit indrukwekkende project, waarvoor grote vuurstenen uit de nabijgelegen mijn werden gebruikt.

30 meter hoog

“Dertig jaar heeft het geduurd voor de toren van Robert Garcet af was, in 1965. Het gebouw is ongeveer dertig meter hoog en telt 10 niveaus”, onderstreept het kabinet van minister Collin die het wil laten klasseren. Opvallend zijn de terrassen met hoeken, waarop grote beeldhouwwerken van gevleugelde, apocalyptische wezens te zien zijn. Alsof het bewakers zijn.

Een tentoonstelliung die de geschiedenis van de toren blootlegt… Onder andere!

Binnenin worden tentoonstellingen gehouden over de bouw van de toren, maar ook over de pacifistische actie van Garcet. Een nieuwe interactieve didactische ruimte (Geospadium) leidt bezoekers vanaf 9 jaar naar de Krijtperiode waar ze de vorming en het gebruik van vuursteen (silex) kunnen ontdekken. Maar ook fossielen, de fauna en flora…

Meer info

Een perfecte dag in de natuur in Luik

De wandelmogelijkheden zijn eindeloos, voor alle niveaus.

Vennbahn
Vennbahn © vennbahn.eu - Dominik Ketz

Ik geniet vooral van wandelingen langs het water. Met de RAVeL langs de Ourthe of een van de vele wandelingen in de Hoge Venen, te voet, met de fiets of e-bike of op rolschaatsen, er is keuze genoeg!

5000 km aan wandelpaden. Wie doet beter?

In de provincie vind je niet minder dan 5000 km aan wandelpaden. Al die wegen werden thematisch gegroepeerd. Natuur, cultur, sport of gastronomie, doe gewoon waar je zin in hebt! Houd ook zeker de activiteitenagenda in de gaten om zeker te zijn dat je geen enkele (begeleide) wandeling mist. Het enige wat je nu nog moet doen, is een keuze maken. Al wordt dat niet gemakkelijk…

Bekijk wandelingen

Binnen al die mogelijkheden zijn er toch enkele pareltjes die absoluut de moeite waard zijn. Ik heb enorm veel plezier beleefd in de Fonds de Quarreux. De Fonds de Quarreux, die sinds 1970 deel uitmaken van het Waalse erfgoed, liggen in een gedeelte van de Amblève. Op het programma staat een spectaculaire wandeling van 1,5 km. Je glijdt er langs myserieuze afgeronde rotsen die vastzitten op de oever. Wonderbaarlijk!

De Toren van Eben-Ezer
De Toren van Eben-Ezer © FTPL P.Fagnoul

De RAVeL langs de Vennbahn of langs de Ourthe

De RAVeL doorkruist de provincie Luik onder andere langs de Vennbahn. Deze oude spoorlijn, die omgebouwd werd tot een fietspad van 122 km lang, gaat recht door prachtige, golvende landschappen. Je fietst via de Duitse Eifel, door de wouden van de Vallei van de Our en het noorden van het Groothertogdom Luxemburg, naar de rustieke landschappen van de Hoge Venen.

Ik raad ook de RAVeL in de Ourthevallei aan. Die start in Luik en brengt je door mooie wouden en pittoreske dorpen naar Durbuy. Deze route wordt door vele gebruikers als een van de mooiste van Wallonië bestempeld. Haal die step, rolschaatsen of e-bike dus maar van stal, want het seizoen komt eraan.

Bekijk wandelingen

Tocht op de RAVeL van de Ourthe
Tocht op de RAVeL van de Ourthe © FTPL Oliver Dethier

Uitzonderlijke natuur in de Hoge Venen

Als grote natuuraanbidder kan ik je het Natuurpark van de Hoge Venen niet genoeg aanbevelen. Het park is het grootste natuurreservaat van België. Het park is zo groot en biedt zoveel mogelijkheden dat het aangeraden is op voorhand een route uit te stippelen op basis van je interesses: fauna, flora, water, bossen, … Je ontdekt moerassen en heides, rivieren en waterstroompjes, maar geen zorgen, de wegen zijn voorzien van latten en perfect afgebakend.

Meer info

De Hoge Venen
De Hoge Venen © Parc naturel Hautes Fagnes- Eifel

9 golfclubs rond Luik wachten op je

Golf du Haras van Pepinster, Royal Golf Club des Fagnes van Spa of de Naxhelet Golf Club van Wanze …

Naxhelet Golf Club de Wanze
Naxhelet Golf Club de Wanze © A la Carte Studio

9 golfclubs staan te popelen om je hun domein te laten zien, of je nu een ervaren golfer of een beginner bent. Zie je een initatie met een ervaren leerkracht wel zitten? Je ontdekt er in enkele uren de basisbewegingen en slaat er ook je eerste balletje. Je kan oefenen op de daarvoor voorziene velden voor je je op het echte terrein begeeft. Hier heb je ongetwijfeld leuke momenten met familie of vrienden in het vooruitzicht!

Meer info

Cultureel verleden en artistiek heden in Luik

Liefhebbers van oude relieken of van moderne kunsten vinden ongetwijfeld hun gading in deze rijkgevulde regio.

Luik, Grand Curtius
Luik, Grand Curtius © WBT-DenisErroyaux

Nu eens historisch, dan weer modern, de musea, kastelen of abdijen en kerken getuigen van een groots verleden en een artistieke toekomstvisie.

Kastelen, kerken en abdijen

Met het bijzondere middeleeuwse kasteel Reinhardstein in Ovifat (waar je kan deelnemen aan een authentiek middeleeuws feest) en het prachtige kasteel van Jehay en zijn prachtige bomen en moestuin heeft de provincie Luik heel wat in petto om je nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Dat feit zal zeker bevestigd worden door het kasteel van de Avouerie van Anthisnes met zijn interessante biermuseum.

Meer info

Vallon du Ninglinspo
Vallon du Ninglinspo © WBT - Denis Erroyaux

Abdij van Stavelot

Volgende stop: de magnifieke abdij van Stavelot die een van de oudste kloosterfundamenten van België kent. Vandaag zijn verschillende thematische musea ondergebracht in de abdij, waaronder een gewijd aan het mooiste circuit ter wereld: Spa-Francorchamps. Zelfs ik was onder de indruk van deze tentoonstelling, ook al ben ik geen trouwe aanhanger van de F1.

Abdij van Stavelot gezien vanuit een luchtballon
Abdij van Stavelot gezien vanuit een luchtballon © Michel Laboureur « Abbaye de Stavelot »

Abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu

De abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu, gelegen in het land van Herve, is een van de opvallendste religieuze bouwwerken in de provincie Luik. De bouw is meer dan 800 jaar geleden begonnen. Belangrijk weetje: het is de ene cisterciënzerabdij die de Franse Revolutie heeft weten te doorstaan. Een gegidst bezoek is een must om al de schatten van deze abdij, die trouwens nog steeds functioneert, te ontdekken.

Abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu
Abdij van Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu © FTPL P.Fagnoul

Musea in overvloed

Na een bezoek aan de musea van La Boverie of het Waalse Leven heb je zin in één ding: nog meer ontdekken! Gelukkig heb je keuze te over: het Grand Curtius, het chocolademuseum Jacques, Musée de la Résistance, Fort van Loncin, het mijnmuseum van Blegny of de Toren van Eben-Ezer… Volg de activiteitenagenda’s van de belangrijkste musea om je daguitstap of ontdekkingsweekend te vullen. De musea zijn bovendien vaak het toneel van tijdelijke tentoonstellingen.

Museum van het Waalse Leven
Museum van het Waalse Leven © provincedeliege_presse&multimedia

Beleef emoties in het land van “Tchantchès”

Luik straalt door haar vele musea, maar schittert door haar opera, theater en andere culturele centra.

Koninklijke opera van Wallonië-Luik
Koninklijke opera van Wallonië-Luik © Jacques Croisier – Opéra Royal de Wallonie-Liège

In de “Vurige Stede” heerst de permanente wens om cultur voor iedereen toegankelijk te maken. In de hele provincie worden kunstenaars ondersteund in hun zoektocht naar naamsbekendheid. Van muziek tot stripverhalen over moderne kunst en design, verschillende culturele sectoren worden geraakt door die wens om cultuur te creëren en te delen.

Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik – KFOL

Onder het gewelf van de filharmonische zaal, die in 1887 in hartje Luik gebouwd werd, ontdek je het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik (KFOL, opgericht in 1960), de enige professionele symfonische opleiding in Franstalig België. Met heel wat optredens in eigen land en in het buitenland schittert het KFOL tot ver buiten Luik. Zijn handelsnaam, die in het buitenland erg gewaardeerd wordt, is ontstaan in de kruising tussen Franse en Germaanse klanken.

KFOL Luik
KFOL Luik © St. Dado

Liever theater of opera?

En waarom geen avondje in de Koninklijke Opera van Wallonië of het Theater van Luik? De programmaties zijn divers en van hoge kwaliteit.
Alleen al een bezoek aan de opera is een spektakel. De opera opent zijn deuren gratis voor heel wat gelegenheden.
Informeer je zeker naar de mogelijkheden, want de achterkant van het decor, de verschillende beroepen en de artistieke en technische kennis van de teams die hier alles op poten zetten is een waar spektakel!

Bekijk de programmatie van de Opera van Luik

Koninklijke Opera van Wallonië
Koninklijke Opera van Wallonië © Jacques Croisier – Opéra Royal de Wallonie-Liège

De harmonie tussen oud en nieuw waarbij heel wat edele en brute materialen gebruikt werden, maakt van het Theater van Luik een opmerkelijk gebouw. Naast de kwaliteitsvolle theater- en dansprogrammatie worden op de planken van het theater ook heel wat culturele, muzikale, artistieke, literaire en moderne activiteiten georganiseerd… Daarvoor worden samenwerking aangegaan met culturele en economische Belgische spelers, maar ook met spelers uit de Euregio en Europa (Rome, Parijs, Berlijn, …).

Bekijk de programmatie van het Theater van Luik

Theater van Luik, grote zaal
Theater van Luik, grote zaal © Francois Brix

Ze zijn wat minder opvallend, maar ik kan het niet laten het ook even te hebben over de rijkdom van de verschillende culturele centra die in Luik en in de rest van de provincie zijn ondergebracht. Deze culturele centra, allemaal heel divers en geëngageerd op hun eigen grondgebied, vormen het gepriviligieerde kruispunt tussen artiesten en burgers…

Ontdek de bijzondere provincie Luik

Als je van alternatief toerisme houdt of gewoonweg plekken wil ontdekken waarvoor je anders nooit gestopt zou zijn, dan zal de provincie Luik je helemaal verbijsteren.

Vallon du Ninglinspo
Vallon du Ninglinspo © WBT - Denis Erroyaux

Of het nu ligt aan je verblijf, de activiteiten, de restaurants of de landschappen… Maak dit jaar eens een ongewone tussenstop in de provincie Luik! Al die ontdekkingen zullen je een ongelooflijke voldoening schenken en je uit de dagelijkse sleur halen.

Als je van alternatief toerisme houdt of gewoonweg plekken wil ontdekken dan zal de provincie Luik je helemaal verbijsteren.

Monumenten en bijzondere plekken

Heel wat monumenten en sites in deze regio worden bestempeld als ‘bijzonder’. Maar ken je ze ook? Hier vind je een heel repertoire waar je uit kan kiezen. De Toren van Eben-Ezer, de Rots van Noufy, het kerkhof van Verviers of de Schöffer Toren, de Vallei van Ninglinspo, de Fonds de Quarreux… Heb je nog meer ideeën nodig?

De Toren van Eben-Ezer
De Toren van Eben-Ezer © FTPL P.Fagnoul

Bijzondere verblijfplaatsen

Zin om een of meerdere nachten onder de sterren door te brengen? Verstopt in een boomhut of een woonwagen? De provincie Luik stroomt over van de bijzondere verblijfplaatsen die je een onvergetelijke uitstap zullen bezorgen. Een ingericht rijtuig of een bubbel in het midden van de velden, zegt dat je wel wat? Verlaat dan de gebaande paden en ontdek de meest originele aanbiedingen om je volgende weekend vast te leggen!

Sleep in a bubble
Sleep in a bubble © FTLP

De pendelboten zijn terug in Luik!

De Maas, de ruggengraat van de Vurige Stede, verleidt de toeristische sector; de activiteiten op de rivier boomen: denk maar aan thematische excursies, een “VIP” boot en de pendelboten die mobiliteit en toerisme samenbrengen… Een zachte, praktische, duurzame en trendy manier van reizen!

© FTLP P. Fagnoul

Van zaterdag 31 maart tot zondag 4 november voeren de boten “Vauban” en “Atlas” je van de brug van Fragnée naar Coronmeuse en terug. Tijdens die tocht kom je ook voorbij de hangbrug “La Belle Liégeoise”.
De tocht door de stad duurt 1 uur (6 haltes) en kost € 4/persoon (of € 1/halte).

Meer info

Dit jaar is dit uitstapje op het water trouwens nog beter toegankelijk voor alle gebruikers; buggy’s, fietsen en honden aan de leiband zijn ook welkom (volgens het geldende reglement).
Er worden ook voordeeltickets die toegang geven tot musea, exposities en andere attracties aangeboden.

© FTLP P. Fagnoul

Spa-Francorchamps, veel meer dan de F1

Het mooiste circuit ter wereld ligt in Spa-Francorchamps, omringd door de mooiste Ardeense bossen.

Circuit van Spa-Francorchamps
Circuit van Spa-Francorchamps © FTPL JM Léonard

Mythisch, grandioos, uniek… Piloten hebben superlatieven te kort om het circuit te beschrijven. Ga van de legende naar de realiteit! Uiteraard wordt hier jaarlijks aan het einde van de maand augustus de F1 gereden, maar dat is lang niet alles…

Meer info

Andere internationale races

De professionele infrastructuur van het circuit van Spa-Francorchamps wordt regelmatig ter beschikking gesteld van verschillende internationale races. Dit kleine stukje Luikse Ardennen behoeft dus geen introductie meer. Het circuit trekt heel wat races aan die het hart van racefans sneller doen slaan.

Denk maar aan de manche van het Wereldkampioenschap Endurance (6 uur WEC), de 24 Uur van Spa, de 25H VW Fun Cup, de 24 Uur 2CV en natuurlijk de heel gezellige historische races, zoals Spa Classic, Spa Summer Classic en Spa Six Hours.

Circuit Spa-Francorchamps
Circuit Spa-Francorchamps © FTPL JM Léonard

Ik ben piloot

Als je echt wil genieten van de snelheid, kan het circuit zelfs van jou zijn. Geniet van de verschillende snelheidsinitiaties onder begeleiding van professionnals. Sensatie verzekerd! Om van je emoties te bekomen na deze unieke ervaring, kan je in Spa-Francorchamps een mooie wandeling starten of een goede lunch nuttigen in een van de gastronomische restaurants in de buurt.

Meer info

© WBT-JPRemy

Ondergronds: de steenkoolmijn van Blegny-Mine

In Europa zijn er nog slechts 4 steenkoolmijnen over waarvan de ondergrondse gangen open zijn voor het grote publiek.

Steenkolenmijn van Blegny-Mine
Steenkolenmijn van Blegny-Mine © Provincedeliege_presse&multimedia

Blegny-Mine is er daar een van. Zet je helm op, doe je lamp aan en volg mij zowat 60 meter on de grond om meer te weten te komen over de steenkoolontginningstechnieken en het leven van de mijnwerkers meer dan 50 jaar geleden. Sinds 2012 staat de hele site op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dus het is zeker een bezoek waard.

Meer info

Van de mijn tot de kolenkachel

Na een bezoek aan de mijn hebben de steenkoolontginning, de onderaardse gangen, de grootte, het geluid van de machines, de werkorganisatie, de moeilijkheden voor de mijnwerkers, … geen geheimen meer voor jou. Het lijkt alsof je het allemaal zelf hebt meegemaakt. Tijdens je bezoek word je omringd door de “Gueules Noires” die de welvarendheid in de regio gedurende al die jaren hebben verzekerd.

Steenkoolmijn van Blegny-Mine
Steenkoolmijn van Blegny-Mine © FTPL JM Léonard

Eenmaal terug boven, kom je alles te weten over de verwerking van brute steenkool in de sorteer- en spoelinstallaties tot aan het transport en de verkoop.

Steenkolenmijn van Blegny-Mine
Steenkolenmijn van Blegny-Mine © JM Léonard

Préhistomuseum: van prehistorie tot natuur tot wetenschap

Het Préhistomuseum van Ramioul werd in 2016 volledig herdacht en biedt nu 12 interactieve tentoonstellingen. Leuk om te doen met je familie!

Het Préhistomuseum
Het Préhistomuseum © FTPL JM Léonard

Het museum ligt in een park van 30 ha in het hart van het bos Natura 2000 en telt met zijn nieuwe onderzoekscentrum en tentoonstellingsruimte een oppervlakte van meer dan 2000 m2.

Te ontdekken: 1 geklasseerde grot, 2 permanente tentoonstellingen, 2 tijdelijke tentoonstellingen per jaar, 9 ervaringen in de natuur, 12 workshops, 1 archeorestaurant, 1 mammoetspeelplein, 8 km wandelpaden in het bos en een leuke shop.

Meer info

Interactief museum

Dit interactieve museum combineert overdekte/binnenshuise collecties met ervaringen in de buitenlucht, een grot die je in het donker kan ontdekken, een blotevoetenpad, een jachtparcours, de mooiste prehistorische collecties van Wallonië, workshops, een speeltuin, … Hier reis je in de drie belangrijkste dimensies van de prehistorie: erfgoed, wetesnchap en natuur. Een success story!

Het Préhistomuseum
Het Préhistomuseum © FTPL JM Léonard