Duitsland is een topbestemming voor liefhebbers van natuur en cultuur. Om dat te bewijzen publiceerde de toeristische dienst een lijst met de honderd beste bestemmingen in Duitsland, gekozen door meer dan 13.000 reizigers die in 2019 of 2020 hun vakantie doorbrachten bij onze oosterburen. Het is een mix van bekende toeristische trekpleisters en goed bewaarde geheimen. Dichtbij en veraf. Bestemmingen waar natuur en cultuur nooit ver weg zijn. Vakantieweb grasduinde in die top 100 en selecteerde tien plekken die een plaats op elke bucketlist verdienen.
Meer info : De honderd beste bestemmingen in Duitsland
Even winkelen in Aken?
Of de culinaire specialiteiten van net-over-de-grens ontdekken zoals de ‘printen’ (honing- of peperkoek) of ‘Öcher Puttes’ (bloedworst)?
Of toch op zoek naar kunst en cultuur, net over de Belgische grens? Midden in het oude stadcentrum ligt de Dom van Aken. Dat UNESCO Werelderfgoed behoort tot de meest populaire bezienswaardigheden van de stad. De schatkamer van de Dom geldt als de belangrijkste kerkelijke schatkamer ten noorden van de Alpen. De verzameling: sacrale gouden- en zilveren gesmede voorwerpen zoals kelken, relikwieën en altaarstukken. Alle voorwerpen uit de late oudheid, Karolingische, Ottoonse en gotische tijd zijn te bewonderen in de schatkamer van de bisschoppelijke kerk van Aken. De Dom staat ook bekend voor de graftombe van Karel de Grote en als kronings- en bedevaartkerk.
FRANCESCO CAROVILLANOCochemReichsburg Cochem, het kasteel op meer dan 100 meter boven de Moezel, is hét gezicht van het Moezel-stadje Cochem. Het indrukwekkende gebouw volgt de vorm van de oprijzende berg en vormt zo een typische hoogteburcht. Met uitzicht én – indien nodig – verdediging in alle richtingen. Stevig ook, met een muurdikte tot meer dan 3,5 meter. Wist je trouwens dat in de 14e eeuw onder de burcht een zware ketting verankerd lag die met een trekzeil bediend kon worden om de doorvaart op de Moezel te blokkeren? Een bezoek aan het bekendste gebouw van Cochem is een absolute aanrader. En een stap in de geschiedenis. De verhalen van de gids maken een bezoek nog mysterieuzer en extra sfeervol.
De naam van dit natuurpark in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vindt zijn oorsprong in de veldslag tegen de Romeinen.
Het Teutoburger Woud is een onderdeel van het 271.000ha grote Natuurpark Teutoburger Wald / Eggegebirge waar ook het heuvelachtige Lipper Bergland en Oberwälder Land, het vruchtbare landschap van de Warburger Börde met vulkaankrater Desenberg en een deel van de Paderborner hoogvlakte toe behoren. Het park telt meer dan duizend natuurmonumenten zoals de duizendjarige reuzeneik bij Borlinghause en de bizarre zandsteenformaties in de natuurgebieden Dörenther Klippen en Externsteine. De regio is, dankzij de talrijke geneeskrachtige bronnen, ook een belangrijk kuurgebied.
Welkom in het noorden van Duitsland, op het grootste eiland van Duitsland: Rügen. Het eiland is, met drie natuurparken, voor een groot deel natuurgebied. Het bekendste is het Nationaal Park Jasmund, zeg maar het beroemdste karakterlandschap van Duitsland. De oude beukenbossen in het hart van het park staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De witte krijtrotsen vervolledigen het uitzicht van het natuurpark. De fel witte rotsen zijn gemaakt uit 70 miljoen jaar oud krijt, opgestapeld uit de skeletten van talloze eencellige bewoners van de Krijtzee. Met 118 met hoogte is de Königsstuhl het hoogste punt van de krijtkust. Sinds de oprichting van het nationale park in 1991 heeft de natuur in het kleinste nationale park van Duitsland een beeld gevormd van ongerepte wildernis.
Geen zin in een lange reis? Ook dichtbij biedt Duitsland mooie toeristische attracties. Met de auto sta je vanuit Brussel op iets meer dan twee uur in het centrum van Keulen. Bezoek er de verkeersvrije Altstadt met een overaanbod aan gezellige winkels, terrasjes en restaurants. Vergeet zeker niet om de uitstap te combineren met een bezoek aan de Dom van Keulen. Een zoektocht is niet nodig. De imposante torens van de gotische kathedraal, op een boogscheut van Köln Hauptbahnhof, zijn hét uitzicht- en referentiepunt van de Keulse binnenstad. Vijfentwintig jaar geleden kwam de Dom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO terecht. De unieke glas-in-loodramen en de schatkamer zijn een bezoek meer dan waard. Nood aan een sportieve uitdaging? Beklim dan zeker de 509 treden van de zuidelijke toren. De beloning? Een indrukwekkend uitzicht over de hele stad en de omgeving. Een bezoek aan de Dom is niet volledig zonder even binnen te springen in het Museum Ludwig en het Römisch-Germanisches Museum, achter de hoek van de Dom. En nu je er toch bent … wandel via de Hohenzollernbrücke naar de overkant van de Rijn. Het uitzicht op de ontelbare en kleurrijke liefdesslotjes op de brug krijg je er gratis bij.
Helemaal in het oosten van Duitsland ligt Dresden. De skyline van de stad wordt elegant weerspiegeld in het water van de Elbe. Vanaf de oevers van de rivier is het maar een korte wandeling tot aan bekendste bezienswaardigheden van de stad: het operagebouw Semperoper, het voormalige paleiscomplex en huidig museum Zwinger en de hoogbarrokke Onze-Lieve-Vrouwekerk, beter bekend als de Frauenkirche. Dresden profileert zich steeds meer als de Duitse hoofdstad voor muziek- en theaterliefhebbers. Niet onlogisch. Met meer dan 30 verschillende concertzalen in één stad, valt er zelfs voor de meest veeleisende liefhebbers altijd wel iets te beleven. De historische Altstadt (linkeroever) met zijn langzame tempo en het drukke stadsleven van de Neustadt (rechteroever) vullen elkaar perfect aan.
Ten oosten van Dresden, aan de Tsjechische grens, ligt het Nationalpark Sächsische Schweiz, ofwel het Nationaal park Saksisch Zwitserland. In 1990 werd deze regio met zijn bizarre, grillige en ongerepte natuur uitgeroepen tot Nationaal park. Dit park is niet alleen een bezoekersattractie, maar heeft ook een ontmoetings- en educatieve waarde met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Die zijn niet alleen gericht op toeristen, maar vooral op de lokale bevolking en op de Duits-Tsjechische samenwerking. Het Nationale park mikt, op een interactieve manier, eveneens op kinderen met thema’s als geologie, fauna en flora en de regionale geschiedenis en cultuur. Over fauna en flora gesproken … het park is een thuishaven geworden voor uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, spechten, vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en – onder water – forel en zalm.
Mag de reis wat langer duren? Dan behoort het Nationale Park Berchtesgaden zeker tot de aanraders. Hier, aan de Oostenrijkse grens, bewaart Duitsland zijn historische natuur voor toekomstige generaties. Logisch! De omgeving is uniek: ruige kliffen, donkere bossen, woeste stromen en gletsjers wisselen er af met groene weiden en idyllische valleien. En er is nog meer puur natuur: marmotten, zeldzame orchideeën, meer dan 700 verschillende soorten vlinders, gemzen, steenbokken, edelherten en adelaars. Hier is het zalig wandelen in de Duitse Alpen via de gemarkeerde wandelpaden. De natuur en de mooie omgeving ontdekken vanop het water behoort ook tot de mogelijkheden. De Köningssee ligt immer – fjordgewijs – ingebed in het Nationale Park Berchtesgaden. De elektrische boot passeert tijdens de excursie op het acht kilometer lange meer op de meest spraakmakende plekken: het rotseiland Christlieger met het beeld van St. Johannes von Nepomuk, de beroemde Echowand en langs de oostflank van de Watzmann, de hoogste berghelling van de oostelijke Alpen. Tegenwoordig mag de regio dan vooral leven van het toerisme, tijdens WO II was het naburige Obersalzberg de verblijfplaats van Adolf Hitler en andere hooggeplaatste nazi’s.
Jong en oud: iedereen wil ooit wel eens een sprookjeskasteel bezoeken. In het uiterste zuiden van Duitsland, in het dorp Hohenschwangau, kan dat. Het imposante Slot Neuschwanstein, ooit de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland, bepaalt het uitzicht van het dorpje. Het kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. De man mag dan nadien krankzinnig verklaard zijn, zijn bouwwerk behoort tot een van de meest populaire toeristische attracties van Duitsland en ontvangt jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers: bezoekers die hun kinderjaren herbeleven met een bezoek aan dit middeleeuws ridderslot. Of die het indrukwekkende kasteel als instant prentkaart willen bewonderen vanaf de bekende – en nabij gelegen – Marienbrücke.
In de volksmond noemen ze dit kasteel in het Zwarte Woud, gelegen op een 855 meter hoge berg, de Zollernberg of kortweg Zoller(n). Keizer Willem II verklaarde ooit dat “het panorama vanaf het kasteel Hohenzollern een echte reis waard is”. Je bent dus gewaarschuwd! Het middeleeuwse Burg Hohenzollern is nog steeds eigendom van de familie Hohenzollern, maar doet sinds vorige eeuw dienst als museum. Geen traditioneel museum, maar een historische plek die, vooral dankzij het authentiek bewaarde interieur, jaarlijks honderdduizenden bezoekers lokt. Tot de belangrijkste stukken van de collectie behoren de Pruisische koningskroon en het uniform van Frederik II. Van 1952 tot aan hun verhuis naar Potsdam in 1991 bevonden zich ook de doodskisten van Frederik Willem I en Frederik II in het kasteel. Burg Hohenzollern doet naast museum ook dienst als decor voor concerten, openluchtbioscoop en voor één van de mooiste kerstmarkten van Duitsland.