Zo kan je op verlof vertrekken zonder collega’s in moeilijkheden te brengen

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Zowel in de privé als de publieke sector zit je met collega's en verlofdagen. Daar komt natuurlijk wel wat organisatie bij kijken. Vroeg of laat neemt iedereen verlof op, al moet de afdeling natuurlijk blijven functioneren. Benieuwd hoe je afwezigheid binnen een team het best kunt opvangen? Lees even mee...

Eerst en vooral: anticipeer! Zodra je weet wanneer je vakantie neemt, bespreek dat dan met je team zodat niet iedereen in dezelfde periode vertrekt. Hoe eerder je dit doet, hoe groter de kans dat je verlof zal worden goedgekeurd en hoe kleiner de kans dat je collega’s zich zullen moeten schikken je planning.

In sommige sectoren moet je natuurlijk rekening houden met periodes waarin het niet mogelijk is om vakantiedagen op te nemen. Dit is met name het geval voor cateraars op het einde van het jaar of voor medewerkers van kledingwinkels tijdens de solden.  
Stel dat je geconfronteerd wordt met een verplichting en samen met een collega afwezig zal zijn, stel dan aan je baas voor dat hij of zij tijdelijk personeel inhuurt. Is enige ervaring of opleiding vereist, anticipeer daar dan ook op en zorg eventueel zelf dat dat in orde komt. Weet dat je voor bepaalde taken ook studenten kan inzetten. Zij mogen weliswaar niet meer dan 475 uur per jaar werken maar kunnen wel voor korte periodes worden ingezet of om een werknemer die op vakantie is gegaan te vervangen.

Verhoog je tempo

Iets harder werken voor je vertrek kan ook wonderen doen. Een werknemer mag 100 vrijwillige overuren draaien maar alleen als dit schriftelijk met de werkgever is overeengekomen. Een dergelijke overeenkomst, die een periode van 6 maanden niet mag overschrijden, bestaat uit een 50-urenweek, met een maximum van 11 gewerkte uren per dag. Je werkgever betaalt deze vrijwillige overuren ook met voorafgaande toestemming van en dit volgens een regeling waarbij je na 9 uur werken per dag een vergoeding van 50% op de gewerkte overuren ontvangt. Dat wordt zelfs 100% als je op een zondag of feestdag werkt.

Lig je goed bij collega’s? Werkt er iemand deeltijds? In dat geval kan je hem of haar vragen om tijdelijk enkele uren meer te kloppen. Dit kan leiden tot een tijdelijke loonsverhoging voor de collega die een deel van je werklast overneemt. Zo is iedereen tevreden…