Wijngaarden en kastelen in Henegouwen

Julie Docsterd,
03-07-2024
In de reeks ‘Wijngaarden en Kastelen’ neemt Julie deze keer een duik tussen de Henegouwse wijnranken. Druiven die zorgen voor bubbels en adembenemende kastelen, en dat alles met op de koop toe een tweesterrendiner...
Domaine du Chant d'Eole

Na Namen in april, Luik in mei en Waals-Brabant begin juni, neem ik je nu mee voor een bezoek aan de wijngaarden en kastelen van Henegouwen. “Henegouwse wijn?” vraagt mijn vriend, die even verbaasd als bedenkelijk kijkt. Jazeker, je vindt er zelfs de grootste wijngaard van België. En in Henegouwen worden de beste Belgische bubbels geproduceerd. Zijn twijfel veranderde in een missie: “Dat moeten we proeven!”

Een nacht in de toren

Meteen na het werk op vrijdag pakten we onze koffers. We trokken naar Thieusies, vlakbij Bergen, voor een bijzondere overnachting in een kasteeltoren. Deze bakstenen toren, gebouwd in 1845, werd in 2019 gerenoveerd en omgebouwd tot een gîte, met een slaapkamer, badkamer en keuken. Hiermee heb ik punten gescoord: mijn vriend waande zich terug in zijn kindertijd, als een ridder die de rivier oversteekt met zijn oog gericht op het schietgat, om zich daarna op te warmen voor de stenen open haard. Het hoogtepunt: bovenaan de draaitrap biedt het panoramisch terras een uitzicht op het kasteel en het park. Hier genoten we als kasteelheren van ons aperitief en ontbijt.

thieusies
La Tour du Chateau-Benoit Jauniaux

Zaterdagochtend: de magische bubbels bij Ruffus

Na koffie met een croissant daarboven dalen we terug af naar de wijngaarden van Agaises, tussen Mons en Binche. Hier wordt de beroemde Ruffus gemaakt, een mousserende wijn die al meermaals in de prijzen viel. De wijnstokken werden in 2002 geplant op een kalkrijke heuvel waarover ‘Seigneur Ruffus’ in de 12de eeuw heerste. Twee gratis wandelingen (30 minuten of 1u30) met educatieve panelen leiden je door de wijngaarden en vertellen over het ontstaan van deze Belgische mousserende wijn. We hadden ook een degustatie geboekt. “Deze Belgische bubbels doen vonken vliegen,” zegt mijn geliefde in een poëtische bui. En hij is niet de enige die er zo over denkt: het is zo’n succes dat je op de wachtlijst komt te staan om Ruffus rechtstreeks bij het domein te kunnen kopen…

ruffus
Ruffus

Zaterdagnamiddag: van Seneffe naar de sterren van Eugénie

Op 30 kilometer van bij Ruffus wacht het Château de Seneffe ons op. Dit neoklassieke gebouw dateert uit de 18de eeuw. In de weelderig gedecoreerde kamers vind je de mooiste collectie zilverwerk van België. Een uitzonderlijk kader met een theater, een groot zwembad en een kleine vijver, waarvan het centrale eiland door een brug met de oever is verbonden. Superromantisch. We kwamen zelfs twee trouwende koppels tegen die bezig waren met een fotoshoot voor hun grote dag. Mijn vriend en ik kregen er sterretjes van in onze ogen.

seneffe
Domaine de Seneffe asbl - Francis Vauban

En sterren, daar heeft restaurant ‘D’Eugénie à Emilie’ er twee van in de Michelingids. Ik werd verliefd op dit bekroonde restaurant toen ik de foto’s van de gerechten op de website zag. En de foto’s schetsten een accuraat beeld: we proefden heerlijke gerechten, bereid volgens aloude recepten. De kaart en de menu’s bieden een ruime keuze aan vlees- en visgerechten.

Zondagochtend: de grandeur van Chant d’Eole

Op zondagochtend vertrekken we naar de streek onder Bergen, om er een andere Belgische schuimwijn te ontdekken, bij het ‘Domaine du Chant d’Eole’. Met 52 hectare is dit de grootste wijngaard van België. Een goed uur lang wordt tijdens de rondleiding uitgelegd hoe deze mousserende wijn wordt gemaakt, van het aanplanten van de druiven tot het bottelen, inclusief de keuze van de druivensoorten en de vinificatie. En dan is het tijd voor de proeverij! Brut Blanc de Blancs, Brut Rosé, Cuvée Prestige en Élixir Saint-Georges… ze zijn allemaal even uitmuntend.

58 Grand Route 7040 Quevy-le-Grand
WBT - Denis Erroyaux

Zondagnamiddag: een omweg via het ‘kleine Versailles’

We eindigen in stijl met een bezoek aan het ‘Château de Belœil’. Het door water omgeven kasteel krijgt de bijnaam “het kleine Belgische Versailles”. Het antieke meubilair, gemaakt door de grootste Franse meubelmakers uit de 17de en 18de eeuw, straalt één en al luxe uit. In het park volgden tien generaties hoveniers en tuinarchitecten elkaar op om de oorspronkelijke stijl, die dateert uit 1664, te behouden. Een prachtige omgeving om een droomweekend in af te sluiten.

Parc du Chateau de Beloeil - Pique-nique decouverte
WBT - J.P. Remy

Onze ‘coup de coeur’:

  • Het verrassende aroma van de Belgische bubbels en het sublieme restaurant ‘D’Eugénie à Emilie’.

Alle verblijven tussen wijngaarden en kastelen