Een Belgisch-Nederlandse samenwerking levert een nieuwe Europese whisky op!

Julie Docsterd,
23-10-2024
Twee meester-stokers verenigen hun krachten en talenten om een unieke Europese whisky te creëren, met een mix van Belgische en Nederlandse knowhow.
whisky
© yesmore content

In de whiskywereld is een samenwerking ontstaan tussen twee grote namen in de kleine wereld van het distilleren: de Belg Etienne Bouillon en de Nederlander Patrick van Zuidam. Het project, ‘Talents of Spirits‘, heeft tot doel om een reeks Europese whisky’s te creëren, met een eerste product dat ontstond uit de samenwerking tussen de twee gerenommeerde distilleerders.

Het eerste resultaat van deze samenwerking is Iota, een whisky die verkocht wordt voor € 55 voor 70 cl, met een initiële oplage van 6.000 flessen. Deze blend van Belgische whisky gemaakt van gerst en Nederlandse whisky gemaakt van rogge, werd gebotteld in de distilleerderij van de familie van Zuidam in Baarle-Hertog.

Heel wat experts zijn enthousiast over het initiatief. “De whiskywereld moet evolueren,” zegt Ulric Nijs, directeur van de ‘Spirits Selection’-wedstrijd. Ulrich Adam van Spirits Europe juicht dan weer de Europese positionering toe. De uitdaging zal echter zijn om de identiteit van de distilleerders te combineren met de marketing rond deze nieuwe Europese oorsprongsbenaming.