Het antwoord hangt af van hoe je “grootte” interpreteert. Is het de grootste stad qua bevolkingsaantal of qua oppervlakte? Laat ons even ingaan op de fascinerende wereld van gigantische metropolen zodat we de grootste stad ter wereld kunnen vinden.
Qua oppervlakte is Eeyou Istchee Baie-James in Canada de absolute winnaar. Deze gemeente heeft een indrukwekkende oppervlakte van 335.818 km² en is qua proporties vergelijkbaar met landen als Noorwegen of Finland. Maar met amper 1.589 inwoners in 2016 zullen sommigen beweren dat het niet als ‘stad’ kan doorgaan.
Op vlak van bewonersaantal lijkt de gemeente Chongqing in het binnenland van China de grootste stad ter wereld te zijn, met ruim 32 miljoen inwoners. De cijfers voor de regio waarin deze stad ligt zijn echter niet erg betrouwbaar, waardoor er twijfels bestaan… Shanghai en Beijing hebben elk meer dan 20 miljoen inwoners, zonder de regio mee in rekening te brengen.
Het is belangrijk te zien dat steden voortdurend evolueren. Voorspellingen geven aan dat de bevolking van Tokio zal krimpen naarmate ze ouder wordt. In 2050 zal Bombay in India naar verwachting de grootste stad ter wereld worden, met 42,4 miljoen inwoners. Als we nog verder in de toekomst kijken, verwachten we dat Lagos, de grootste stad van Nigeria, in 2100 alle andere steden zal overtreffen met een bevolking van ruim 88 miljoen mensen.
Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag welke de grootste stad ter wereld is. Het hangt af van hoe we “grootste” interpreteren en we moeten ook rekening houden met hoe de demografische situatie er evolueert. Hoe je het ook bekijkt, deze cijfers zijn adembenemend en getuigen van de onwaarschijnlijke densiteit van het stadsleven in bepaalde delen van de wereld.