Wave Rock: de mysteries achter deze verbluffende steenachtige golf

Julie Docsterd,
07-08-2024
Gelegen in West-Australië, fascineert Wave Rock door zijn unieke vorm die lijkt op een bevroren golf in graniet. Ontdek de geologische en culturele geschiedenis van dit natuurlijke wonder.
wave rock
© adobe

Gelegen op ongeveer 340 kilometer ten oosten van Perth, in de Wheatbelt-regio, is Wave Rock een granieten klif van 15 meter hoog en 110 meter lang. Deze formatie, die op een brekende golf lijkt, is gevormd door miljoenen jaren van erosie door wind en water. Uitgeloogde mineralen zoals carbonaten en ijzerhydroxiden hebben kleurrijke strepen van rood, bruin, geel en grijs op het oppervlak van de rots gecreëerd.

Vorming en geschiedenis

De vorming van Wave Rock dateert van ongeveer 2,7 miljard jaar geleden, waardoor het een van de oudste rotsformaties ter wereld is. Het proces begon met chemische verwering van het graniet diep onder de grond, gevolgd door erosie die de vaste granieten koepels blootlegde. Regenwater dat infiltreert, lost mineralen op en zet deze opnieuw af, waardoor de rots zijn karakteristieke tinten krijgt.

Culturele betekenis

Voor de Ballardong Aborigines is Wave Rock een heilige plaats, bekend als Katter Kich. Volgens de legende van de Regenboogslang creëerde dit mythische wezen de formatie door haar opgezwollen lichaam over het land te slepen nadat ze al het water had gedronken. De regio is ook rijk aan oude rotsschilderingen, met name in de Mulka’s Cave, wat een culturele en historische dimensie toevoegt aan het bezoek.

Een toeristische trekpleister

De site is vooral aantrekkelijk in de lente, wanneer de omliggende wilde bloemen, zoals de paarse dampiera, de oranje grevillea’s en de gele cassia, in volle bloei staan. Bezoekers kunnen ook andere nabijgelegen rotsformaties verkennen, zoals Hippo’s Yawn en The Humps.