Vorstvrije winters: nadert het einde van wintersport in Europa?

François Piette,
01-01-2025
Warmere winters vormen een bedreiging voor ecosystemen, de landbouw én het toerisme in Europa, dat zegt een studie van Climate Central.
ski
© henry-perks

Vorstdagen in vrije val

Een studie van Climate Central onthult dat Europa het continent is dat het zwaarst geraakt wordt door de klimaatverandering. Tussen 2014 en 2023 verloren maar liefst 44 landen en bijna 400 steden minstens 7 vorstdagen per jaar. Deze stijging van de winterse temperaturen heeft een invloed op het toerisme, de landbouw en de gezondheid.

In Frankrijk zijn het vooral het noorden en het oosten die zich zorgen maken. Het land registreerde gemiddeld 10 vorstdagen minder per jaar in het laatste decennium. Dat heeft gevolgen voor de wintersport, de beschikbaarheid van drinkbaar water – dat verbonden is aan het smelten van sneeuw en de productie van fruit als appels en perziken, die die lange koude periodes nodig hebben.

In gevaar: de gezondheid en de biodiversiteit

Kristina Dahl, wetenschapper bij Climate Central, onderstreept dat de verandering in temperatuur zowel ecosystemen als culturele tradities in gevaar brengt. De kou reguleert immers ook de aanwezigheid van schadelijke insecten zoals muggen en teken. Kortere winters zouden bovendien ook zorgen voor een grotere aanwezigheid van pollen, wat allergieën in de hand kan werken.