Wanneer en hoe koop je vliegtickets tegen de beste prijs? Een mythe ontkracht!

Julie Docsterd,
02-09-2023
Vliegtickets kopen kan een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar de beste prijs.

Ontkrachting van boekingsmythes

Vaak wordt gezegd dat je je vliegticket op een specifiek tijdstip moet boeken, zoals om 3 uur ‘s ochtends op een dinsdag, of dat je privé browsen moet gebruiken om een betere prijs te krijgen. Maar volgens Frédéric Pilloud, directeur marketing en e-commerce van MisterFly en geciteerd in Le Figaro, zijn deze trucjes eerder mythes. In werkelijkheid hebben het tijdstip en de dag van de boeking geen directe invloed op de uiteindelijke prijs van het ticket.

Waarom variëren de prijzen zo sterk?

De constante prijsvariaties worden verklaard door “yield management”. Deze prijsbepalingsmethode past zich aan op basis van de vraag en het aantal zoekopdrachten. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hun tarieven aanpassen op basis van verschillende factoren, zoals de bezettingsgraad of de tarieven van concurrenten. Bovendien heeft elke rij stoelen in een vliegtuig een specifieke prijs, en zodra die is geboekt, stijgt de prijs naar het volgende niveau.

De oplossing: anticiperen

Anticiperen is de echte truc om een goede prijs te krijgen. Het is aanbevolen om je vliegticket enkele maanden van tevoren te boeken, bij voorkeur in januari voor een zomervakantie. Maar te vroeg boeken, bijvoorbeeld een jaar van tevoren, kan niet voordelig zijn, omdat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven in de loop van de maanden kunnen verlagen. Bovendien zijn vertrekken midden in de week, van dinsdag tot donderdag, vaak goedkoper dan in het weekend. De maanden juni en september bieden ook gunstige tarieven in vergelijking met het hoogseizoen van juli en augustus.

Extra tips

Om je kansen op een goede prijs te maximaliseren, kan je je aanmelden voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen om op de hoogte te blijven van flashverkopen. Je kunt ook meldingen instellen op vluchtvergelijkingswebsites om op de hoogte te worden gesteld wanneer de prijzen dalen voor je gewenste route en periode.