Volgens de legende zagen
Belgische frieten het levenslicht in de 17de eeuw in Namen. Omdat de
bewoners in de Maas gevangen vis bakten, kwamen ze op het idee hun aardappelen
in de vorm van schijfjes te bakken, toen toen de Maas bevroren was in de winter.
Voor de Fransen is de friet
ontstaan in het 18e-eeuwse Parijs, uitgevonden door kooplieden op de Pont Neuf
en later, in de jaren 1840, in de vorm van de huidige frieten, in staafjes. In
de loop der jaren zijn de frieten in Parijs zeldzamer, maar in België een echt
begrip geworden.
Dus over wie frieten heeft
uitgevonden, daarover zijn de twee landen het niet eens, maar één ding is
zeker: ze zijn beter in België. Wat is dan hun techniek? Waarom hebben
Belgische frieten deze reputatie?
Het verschil is klein, maar
het zou het zou te maken hebben met de manier waarop frieten gebakken worden. De
Belgen hebben een speciale techniek die hun frieten lekkerder maakt.
·
Eerst en vooral is er een specifieke aardappelsoort om frieten
van te bakken: één die bloemig is, om de frieten krokant te maken aan de
buitenkant, maar zacht binnenin. Bintjes worden bijvoorbeeld veel
gebruikt.
·
Ze moeten ook gesneden worden op een breedte van 1 à 2
centimeter, allemaal gelijkmatig om te zorgen voor een homogene garing, maar
ook voor het uitzicht.
·
In plaats van enkele plantaardige olie te gebruiken en de
frieten in één keer te bakken, gebruiken de Belgen rundsvet, ook
‘rundswit’ genoemd.
·
Je bakt de frieten voor een eerste keer in het vet om ze
zacht te maken
·
Vervolgens moet je ze gedurende ongeveer 20 minuten laten rusten
·
De tweede keer bakken zorgt ervoor dat ze krokant worden
aan de buitenkant, en dat ze veel smaak hebben.
·
Na het bakken mag je niet vergeten om de frieten te laten drogen
op absorberend papier. Zo zijn ze niet te vet. En voilà, zo krijg je Belgische
frieten!
Nog een verschil met de
Fransen is dat de Belgen frieten niet (altijd) beschouwen als een bijgerecht,
het is een gerecht op zich. Geserveerd in een puntzak zijn de Belgische
frieten voldoende op zichzelf. Je kunt er mayonaise bij doen, en klaar! En
bovenal is het een gerecht dat je op elk moment van de dag kan eten!
Er zijn veel frietkoten in
de Belgische hoofdstad, maar ze bieden niet allemaal dezelfde kwaliteit. Voor
de beste Belgische frieten kun je terecht bij Maison Antoine op het
Jourdanplein, dat een internationale reputatie geniet: de New York Times
heeft het de titel van beste friet ter wereld gegeven. Je kunt ook naar de
friettent Frit’Flagey op het Flageyplein gaan. En waarom probeer je bij je
frietjes niet een koud lokaal biertje?