Waarom worden de oceanen groen?

Julie Docsterd,
13-10-2023
De oceanen veranderen van kleur, een trend die onderzoekers zorgen baart.
© Michael Olsen

Meer dan de helft van de oceanen is de afgelopen 20 jaar groener geworden, waarschijnlijk als gevolg van de opwarming van de aarde. Deze ontdekking, gerapporteerd in het tijdschrift Nature, is verrassend omdat wetenschappers dachten dat ze veel meer jaren aan gegevens nodig zouden hebben voordat ze tekenen van klimaatverandering in de kleur van de oceanen konden ontdekken.

Onthullende satellietgegevens

Satellietbeelden van NASA laten zien dat meer dan de helft van de oceanen op aarde groen zijn door verstoringen van mariene ecosystemen als gevolg van klimaatverandering. Satellietgegevens laten zien dat in de afgelopen 20 jaar kleurveranderingen van blauw naar groen zijn waargenomen in 56% van de oceanen op aarde, met name in tropische gebieden dicht bij de evenaar.

De redenen achter deze vergroening

BB Cael van het National Oceanography Centre in Southampton (VK) en zijn collega’s hebben de NASA-gegevens geanalyseerd en denken dat deze groene verkleuring een teken is van veranderingen in ecosystemen als gevolg van klimaatverandering. Hoewel de exacte redenen voor deze veranderingen onbevestigd blijven, suggereert BB Cael dat ze waarschijnlijk verband houden met de wezens aan de basis van de meeste voedselketens: fytoplankton.

Implicaties voor de toekomst

Een verandering in de kleur van de oceaan kan een weerspiegeling zijn van een verandering in de toestand van de ecosystemen. Een diepblauwe kleur duidt op minder leven, terwijl groenere kleuren duiden op een verhoogde activiteit van het fytoplankton. De kleur van de oceaan kan echter van jaar tot jaar verschillen, waardoor het moeilijk is om onderscheid te maken tussen natuurlijke variaties en variaties die worden veroorzaakt door klimaatverandering.