In een procedure rond alimentatie (bv. voor je (ex-)echtgenoot, je kinderen enz.) wordt rekening gehouden met je zogenaamde financiële draagkracht. Daarbij worden je inkomsten (uit arbeid, een vervangingsinkomen, uit vermogen, …), alsook je mogelijkheden om inkomsten te verwerven in aanmerking genomen. Hetzelfde geldt langs de zijde van diegene die de onderhoudsuitkering vraagt.
Als je een levensstandaard hebt die eigenlijk hoger ligt dan wat je officiële inkomsten je toelaten om allemaal te doen dan kan dat wel eens tegen je gebruikt worden in een procedure rond alimentatie. Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat de andere partij bij zo’n procedure een outprint bijbrengt van je profiel op social media waarin wordt gewaagd van dure reizen, feestjes, restaurantbezoeken en dies meer. Hiermee wil men dan bv. aantonen dat je werkelijke draagkracht hoger ligt dan wat je zelf komt te beweren. Zeker als je zelfstandige bent of een zelfstandige bijactiviteit hebt zijn rechters wel eens gevoelig voor dergelijke argumenten.
De rechtbank zal een outprint van wat wordt vermeld op social media ook veelal toelaten als bewijsmiddel. Door zaken op social media te zetten breng je die nu eenmaal in de openbaarheid. Meer dan ooit is dan ook het devies dat je maar beter twee keer nadenkt vooraleer je op social media uitpakt met je levensstijl. Het zou nu eenmaal wel eens een duur staartje kunnen krijgen. Weet dat overigens ook de fiscus wel eens gebruik zou kunnen maken van wat je allemaal deelt op social media.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)