Waarom je maar beter zorgt voor een bewijs als je cash betaalt…

Jan Roodhooft,
22-10-2024
Als je uitcheckt in het hotel of de B&B waar je boekte, betaal je wel eens cash. Waarom is het belangrijk om in dat geval over een bewijs van je betaling te beschikken? Hoe zorg je voor zo’n bewijs?
cash
© Markus Spiske

Recht op cash betaling

Als je in België op hotel gaat of een B&B boekt, dan moet de uitbater je toelaten om je rekening cash te betalen (voorzover het niet gaat om een bedrag van meer dan 3000 euro).  De uitbater kan dat recht wel tijdelijk ‘opschorten’ om veiligheidsredenen (zo bv. als er enkele overvallen waren in de buurt). Hij moet dat dan wel duidelijk aankondigen en dit zowel aan de ingang van de zaak als op de plaats waar je afrekent. Of je in het buitenland cash kan betalen hangt af van de lokale wetgeving.  In de regel kan je ook daar cash betalen.

Wie bewijst?

Als je beweert betaald te hebben, dan moet je daar het bewijs van kunnen leveren.  Op jou rust dan wat men noemt in de regel de bewijslast. Betaal je via bv. een betaalkaart dan beschik je meteen over zulk bewijs.  Betaal je de rekening van het hotel of de B&B cash dan ligt dat moeilijker. Als de uitbater dan aan geheugenverlies gaat lijden en zich de betaling niet herinnert en je nog eens betaling vraagt, riskeer je aan het kortste eind te trekken.

Hoe aantonen?

Betaal je cash, zorg dan dat je daarvan een bewijs hebt.  Je kan bv. op de rekening die de uitbater je geeft bij het afrekenen de vermelding laten zetten ‘betaald’ of ‘voldaan’ met daarbij een handtekening van diegene die met je afrekent.  Hou dat bewijs dan ook bij.  Komt men dan later bij je aankloppen dan beschik je meteen over een bewijs dat je toch betaalde.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)