Waarom een buitenlandse boete toch in je brievenbus kan belanden…

Jan Roodhooft,
21-08-2023
Als je met de wagen op vakantie gaat naar het buitenland en daarbij een verkeersovertreding begaat riskeer je de boete thuisgestuurd te krijgen. Waarom is dat het geval en wat moet je daarvan weten?
© Denny Muller

Centrale database

Op Europees vlak werd er een database opgericht met nummerplaatgegevens. Bega je een verkeersovertreding in het buitenland dan kan men daar die database nakijken om zo de boete bij jou thuis te kunnen bezorgen.

Weet wel dat dit niet zomaar kan voor alle overtredingen die je begaat. Er moet namelijk sprake zijn van een zogenaamde ‘verkeersveiligheidsgerelateerde’ overtreding. Concreet gaat het om 8 soorten overtredingen, te weten snelheidsovertredingen, rijden door een rood licht (of een vast oranje licht), rijden onder invloed van alcohol of drugs, geen gordel dragen of geen kinderzitje gebruiken, geen helm dragen, niet handenvrij gebruik van een gsm aan het stuur en rijden op een verboden rijstrook, zoals een pech- of busstrook.

Bega je bijvoorbeeld een parkeerovertreding of rij je in een in een lage-emissiezone terwijl je dat niet mag, dan kan men niet zomaar de database consulteren. Voor die laatste gevallen moet men via het parket je gegevens trachten te bekomen. De kans dat je zo’n boete in de bus krijgt is dan ook eerder klein.

Er zijn voorwaarden

Zelfs als het gaat om één van de acht eerder aangegeven overtredingen moet men nog een aantal vormvoorwaarden naleven om de boete bij jou te kunnen innen. Zo moet de boete onder andere de aard van de inbreuk vermelden net als een verwijzing naar het wetsartikel dat je overtrad en de toepasselijke sanctie.  Bovendien moet de plaats, datum en tijd van de inbreuk worden aangegeven net als gegevens over het toestel dat werd gebruikt om de inbreuk vast te stellen. Voldoet de boete hier niet aan dan kan je bezwaar aantekenen.

De informatiebrief moet bovendien opgesteld zijn in de taal van de inschrijvingsdocumenten van de overtreder of, indien die taal niet gekend is, in een officiële landstaal.

Frankrijk en Nederland

Bega je een overtreding in Frankrijk of Nederland dan gelden er specifieke regels.  Ook voor andere overtredingen dan deze die verkeersveiligheidgerelateerd zijn riskeer je dan de boete in je bus te krijgen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)