Centraal België gelegen en op een boogscheut rijden rijden van Brussel: Waals-Brabant is de ideale bestemming als je op zoek bent naar cultuur, ontspanning en recreatie. Dit zijn de vijf niet te missen sites in de provincie die je een even verrijkende als verbazingwekkende en zelfs compleet aparte ervaring zullen bieden.
In juni 1815 veranderde de Slag bij Waterloo het lot van de naties van een het hele continent. Een stuk Europese geschiedenis dat vandaag geconcentreerd is op één locatie, waar je de beroemde heuvel met de Leeuw van Waterloo, het Museum van het Memoriaal, het Panorama en de Ferme d’Hougoumont vindt. Op de site vind je talrijke elementen die getuigen van de veldslag en die een cruciale rol speelden in het verloop van de gevechten. Het museum beschikt over een permanente tentoonstelling die de gebeurtenissen van de slag weergeeft aan de hand van objecten, maquettes, video’s en interactieve reconstructies. Het geeft je als bezoeker een mooi overzicht van de historische context en de inzet van deze beslissende slag. Het ‘Laatste Hoofdkwartier van Napoleon’, het Wellington Museum en de Ferme de Mont-Saint-Jean zijn op enkele kilometers afstand van elkaar te vinden en maken de ervaring compleet.
De Abdij van Villers-la-Ville is een bijzondere plek waar de tijd stil lijkt te staan, een plek waar meer dan 900 jaar geschiedenis geconcentreerd wordt en die op de lijst staat van ‘Patrimoine exceptionnel de Wallonie’ (Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië). Het is een betoverende plek die je kan bezoeken aan de hand van de QR-codes op panelen om op die manier meer te weten te komen over de geschiedenis en het dagelijkse leven van de monniken. Er zijn ook vijf tuinen in verschillende stijlen, een microbrouwerij, een bistro waar je ter plaatse bereide gerechten kan bestellen en een wijngaard die in de jaren 1990 werd gerestaureerd en nu bestaat uit een vlakte en vier op het zuiden gerichte terrassen. En dat allemaal op een omheind terrein omgeven door eeuwenoude stenen muren.
In de jaren 1990, toen hij internationaal bekend werd, wilde de kunstenaar Jean-Michel Folon een Stichting in het leven roepen om de werken die hij bewaarde op één plek samen te brengen. Het ‘Domaine régionale Solvay’ leek de ideale plek om dat te doen en in 2000 werd de Fondation Folon opgericht op de boerderij van het Château de La Hulpe. Vandaag ontdek je hier de vele facetten van de kunst van Folon, aan de hand van dan 500 werken waaronder aquarellen, zeefdrukken, gravures, posters, ‘verdraaide objecten’, glas-in-loodramen en beeldhouwwerken. Haal nog meer uit je bezoek aan het museum door een wandeling te maken over het Solvay-domein, omgeven door vijvers en thuishaven van een opmerkelijke flora en fauna.
Oorspronkelijk maakte dit uitgestrekte domein integraal deel uit van het Zoniënwoud. In 1833 besloot markies Maximilien de Béthune om een park aan te leggen in het 341 hectare grote bos dat hij net had gekocht en gekapt. Hij bouwde drie wachtershuizen, twee boerderijen en een kasteel naar het voorbeeld van de kastelen aan de Loire. Nadat Ernest Solvay het landgoed kocht als zomerverblijf, liet de industrieel het na aan zijn zonen, die het grondig verbouwden tot de huidige vorm. Zijn kleinzoon besloot later om het aan de Belgische staat te schenken, op voorwaarde dat het intact zou blijven en er culturele evenementen en bijeenkomsten gehouden zouden worden. Vandaag heeft het grote publiek toegang tot niet minder dan 227 hectare. Het domein wordt beschouwd als één van de mooiste plekken van België om te wandelen!
Als eerste grootschalige universitaire museum van België brengt ‘Musée L‘ in Louvain-la-Neuve 1.500 van de 20.000 werken in zijn collectie samen. Als bezoeker kan je de 3.830 m² grote voor het publiek toegankelijke ruimte, verspreid over zes verdiepingen, verkennen en er collecties uit alle continenten ontdekken, van de prehistorie tot de 20e eeuw. Het is een ongewoon museum, en dus moet je niet verbaasd zijn om een Boeddha naast een Christusbeeld uit de Middeleeuwen te zien, of oude geschriften naast rekenmachines… Het museum wil een plek van interactie en leven zijn, gewijd aan emotie en verkenning, die breekt met een bekrompen visie op de werkelijkheid. Veel van de tentoongestelde werken kan je vast nemen, aanraken of er zelfs mee spelen!