Vluchtvertragingen: het betert echt niet!

Julie Docsterd,
07-07-2024
2023 was een van de slechtste jaren van de voorbije twee decennia op vlak vertragingen van vluchten in het Europese luchtruim, meldt A4E.
flight delayed
© adobe

De European Airlines Association (A4E) heeft haar bezorgdheid geuit over de toename van vluchtvertragingen in 2023. Meer dan een kwart van de vluchten haalde de geplande aankomsttijd niet. Dat is een alarmerend percentage voor de sector. Volgens A4E zijn de prestaties van het Europese luchtruim aanzienlijk achteruitgegaan waardoor de kosten zijn gestegen en miljoenen passagiers hinder ondervonden.

Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, meldde dat de vertragingen onderweg als gevolg van de luchtverkeersleiding in 2023 18,1 miljoen minuten bedroegen, of 301.000 uur of 12.569 dagen vertraging. Deze cijfers overtreffen die van 2019!

Wat zijn de oorzaken?

A4E schrijft deze situatie toe aan het “rigide en starre” karakter van de Europese luchtverkeersleiding. Onvoldoende capaciteitsplannen en rekrutering van verkeersleiders verhogen de druk op het luchtruim. De prognoses voor 2024 zijn nauwelijks optimistischer, met onvoldoende capaciteitsplannen om aan de groeiende vraag te voldoen. Ryanair heeft ook een interventie gevraagd van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, om de Europese luchtverkeersleidingsdiensten dringend te hervormen en beschreef ze als “triest“.