Vlucht geannuleerd na vulkaanuitbarsting: wat nu ?

Julie Docsterd,
01-01-2024
In 2010 veroorzaakte de IJslandse vulkaan met de onuitspreekbare naam Eyjafjöll de schrapping van meer dan 100.000 vluchten, waardoor meer dan 8 miljoen passagiers over de hele wereld werden geblokkeerd! Wat als je voor zo'n uitdaging komt te staan?
volcano
© Alain Bonnardeaux

In het geval van een annulering van een vlucht als gevolg van een vulkaanuitbarsting, is het essentieel om bepaalde stappen te volgen om het ongemak tot een minimum te beperken, maar ook om compensatie te krijgen.

1. Informeer je over het beleid van de luchtvaartmaatschappij

Het eerste dat je moet doen, is de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij raadplegen om te begrijpen wat uw rechten zijn in het geval van een annulering van een vlucht als gevolg van buitengewone omstandigheden zoals een vulkaanuitbarsting.

2. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij

Neem zo snel mogelijk contact op met de luchtvaartmaatschappij voor informatie over annulering, vervangingsopties en terugbetalingsprocedures. Zorg ervoor dat je alle details van je gesprek opschrijft, en als je via e-mail communiceert, houd deze dan bij of print ze uit.

3. Ben je gedekt door een reisverzekering?

Als je een reisverzekering hebt, bekijk dan de algemene voorwaarden om te zien of annulering als gevolg van een vulkaanuitbarsting gedekt is. Neem contact op met je verzekeraar om te weten te komen welke stappen je moet ondernemen. Houd er rekening mee dat sommige creditcards worden geleverd met een reisverzekering die kan worden aangevraagd, zolang de reis ermee is betaald.

4. Blijf geïnformeerd

Volg het nieuws over de vulkaanuitbarsting en de evolutie ervan. Informatie over de situatie kan veranderen en de beslissingen van de luchtvaartmaatschappij kunnen worden beïnvloed door de evolutie van de situatie.

5. Zoek naar alternatieve vluchten

Als je vlucht wordt geannuleerd, vraag dan aan de luchtvaartmaatschappij of zij je kunnen omboeken. Je kan ook zelf naar alternatieve vluchten zoeken. Als je iets moet betalen, vooral voor accommodatie ter plaatse, bewaar dan al het bewijsmateriaal!

6. Vraag om compensatie

Afhankelijk van de geldende wet- en regelgeving heb je mogelijk recht op compensatie in geval van annulering van een vlucht. Raadpleeg daarom de regels die specifiek zijn voor de Europese Unie (EG-verordening nr. 261/2004) of de toepasselijke lokale regelgeving.

7. Blijf kalm en bewaar alle documenten

Bewaar alle documenten met betrekking tot je reis, inclusief vliegtickets, kwitanties, communicatie met de luchtvaartmaatschappij en andere correspondentie. Deze documenten zullen nuttig zijn voor eventuele toekomstige claims.

8. Neem contact op met de bevoegde autoriteiten

Als de luchtvaartmaatschappij je geen bevredigende oplossing biedt, kan je contact opnemen met de Burgerluchtvaartautoriteit voor  advies en hulp of met een vereniging voor consumentenbescherming zoals Test-Aankoop.