Vloeistoffen meenemen in het vliegtuig: terug naar af!

Julie Docsterd,
02-09-2024
Na meerdere maanden van test heft de Europese Commissie beslist om de limiet van 100 ml voor vloeistoffen op het vliegtuig terug in te voeren vanaf 1 september 2024.
liquid airport
© adobe

Deze beslissing maakt een einde aan de toelating voor passagiers om vloeistoffen mee te nemen zonder hoeveelheidsbeperking, wat de doorstroming bij veiligheidscontroles vergemakkelijkte. De Commissie motiveert deze beslissing door te wijzen naar de betrouwbaarheid van de C3 EDSCB scanners, die oorspronkelijk werden ingezet om explosieve bestanddelen in vloeistoffen en andere persoonlijke voorwerpen te detecteren. Volgens een technisch rapport zijn deze scanners niet langer effectief in het detecteren van gevaarlijke elementen wanneer verpakkingen meer dan 330 ml bevatten, wat heeft geleid tot deze preventieve stap terug.

Gevolgen voor de luchthavens

Deze beslissing lokt natuurlijk heftige reacties uit, vooral van de Airports Council International Europe (ACI Europe). Olivier Jankovec, de algemeen directeur van de organisatie, uitte zijn bezorgdheid in de het blad Echo Touristique: deze terugkeer naar de oude regel zal leiden tot “aanzienlijke operationele druk” voor luchthavens, waardoor er extra personeel nodig is en controleposten opnieuw moeten worden ingericht. Bovendien zullen luchthavens die al hebben geïnvesteerd in dure C3-scanners hun inspanningen om te innoveren in gevaar zien komen. Het valt natuurlijk nog af te wachten hoe het oude systeem op een vlotte manier weer in gebruik kan worden genomen…