Vielsalm: neem een duik in het boerderijleven

Julie Docsterd,
05-07-2024
In het dorpje Commanster, in de buurt van Vielsalm, beleefde onze journaliste Julie een terugkeer naar de essentie van het leven. Een bijzonder deugddoende ervaring, in nauw contact met de dieren van de boerderij.
ferme baptiste commanster
© ferme baptiste commanster

Welkom in Commanster, een dorpje op een heuvel vlakbij Vielsalm. Hier vind je de ‘Ferme de Baptiste‘, een unieke plek waar je je volledig kan onderdompelen in het dagelijkse reilen en zeilen van een boerderij en op die manier dichter bij de natuur kan komen terwijl je de dagdagelijkse beslommeringen achter je kan laten. Bernard Mutsch vertelt dat hij en zijn familie de boerderij in 2021 overnamen en dat hij van meet af aan de deuren wilde openen om ervoor te zorgen dat jong en oud hun vijf zintuigen zouden kunnen gebruiken en een dag lang een duik nemen in de wereld van de boerenstiel.

Ik trok op een woensdagmiddag naar Commanster. Het was de dag dat Timothée zijn 8ste verjaardag vierde in het gezelschap van een tiental vrienden. Ik was meteen helemaal weg van de plek, vooral omdat de kinderen stuk voor stuk een brede glimlach om de lippen hadden. Eén ding is duidelijk: de formule werkt! “We ontvangen scholen, families, kinderen en hun vrienden voor verjaardagsfeestjes, mensen met een handicap en senioren uit rusthuizen, en bieden elk van hen een waaier aan activiteiten om hen opnieuw in contact te brengen met de natuur, en in direct contact met de boerderijdieren,” legt Bernard Mutsch uit.

ferme baptiste commanster
© ferme baptiste commanster

Tijdens die namiddag kon ik ook ervaren wat de voordelen zijn van het contact met dieren. En naarmate de uren verstreken, vergat ik alle zorgen die ik aan mijn hoofd had, en verdween de stress als sneeuw voor de zon. De ezels borstelen, de konijnen voeren, de koeien aaien, de eieren van de kippen rapen en genieten van de frisse lucht van het platteland terwijl je geniet van een zorgzame omkadering en leuke workshops – dat is het geweldige idee dat de ‘Ferme de Baptiste’ biedt. Een authentieke ervaring vol van gedeelde momenten die ik niet genoeg kan aanbevelen!

ferme baptiste commanster
© ferme baptiste commanster

Stijgen en dalen

Het is iets helemaal anders, maar Bernard Mutsch en zijn familie bieden bezoekers ook de kans om op een ‘offroad’ elektrische step te rijden. En natuurlijk moest ik dat geprobeerd hebben! Het minste wat ik kan zeggen, is dat ik zelden zo’n leuke ervaring heb gehad! De activiteit kreeg de naam ‘Ard’Enjoy’ en bestaat uit een speciale route die je volgt op een elektrische step die speciaal voor dit doel ontworpen is, en dat onder begeleiding van een gids die de regio op zijn duimpje kent.

Na een kwartiertje hebben we al heel wat uitzonderlijke panoramische uitzichten kunnen ontdekken, zoals de ‘Bec du Corbeau‘, terwijl we over paden langs weilanden, door bossen en langs water rijden, en dat zonder ons al te veel te moeten inspannen dankzij de elektrische hulp van de steps. Het is een activiteit waar je het hele jaar door van kan genieten, voor leeftijden vanaf 10 jaar, en dat voor €45 per persoon (reken op ongeveer 90 minuten voor de rit).

La Ferme de Baptiste

Commanster 1, 6690 Vielsalm

Tél. : +32 (0)470 01 41 20

Ard’Enjoy

Neuville-Haut 13, 6690 Vielsalm

Tel. : +32 (0)471 18 33 44

Ferme Saint Jean Baptiste