Welke verzekeringen nemen als je een auto huurt tijdens je vakantie?

Jan Roodhooft,
24-07-2024
Als je op vakantie bent wil je misschien wel een auto huren om daarmee bv. van de luchthaven naar je vakantieverblijf te rijden en/of er uitstappen mee te kunnen doen. Komt je eigen verzekering dan tussen bij een schadegeval of moet je een specifieke verzekering nemen?
rent a car
© Jamie Street

Eigen verzekering

De verzekering die je ‘thuis’ hebt voor je eigen auto zal niet tussenkomen als je op reis een auto huurt en daarmee een schadegeval hebt. Je zal er dan ook zorg voor moeten dragen dat je een specifieke verzekering afsluit. Dat doe je in principe via het bedrijf waarvan je de wagen ter plaatse huurt.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Huur je een wagen in een ander Europees land, dan zal die normaal automatisch verzekerd zijn voor je zogenaamde burgerlijke aansprakelijkheid. Dat is de aansprakelijkheid die je tegenover het slachtoffer van het ongeval dat je veroorzaakt hebt.  Kijk wel na of er geen te hoge franchise van toepassing is.

Huur je in een niet-Europees land een wagen dan dien je er zeker voor te zorgen dat je burgerlijke aansprakelijkheid al eveneens verzekerd is.  Kijk dat na in het contract dat je mbt de huurauto afsluit.

Andere verzekeringen

Kijk ook na of je verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt aan je huurwagen (en eventueel voor lichamelijke schade die jij of je inzittenden lijden) en/of er een pechverzekering is inbegrepen.

Vaak zal je voor dergelijke verzekeringen extra moeten betalen en zitten die niet automatisch in de huurprijs.  Toch verzeker je je best maar zo volledig mogelijk.  De kostprijs van de verzekering weegt nu eenmaal vaak niet op tegen de schade die je zonder een dergelijke verzekering kan lijden.

Zorg er ook voor dat je niet dubbel verzekerd bent en dat je niet moet bijbetalen voor een verzekering die bv. al in de huurprijs is begrepen. Weet dat als je een kredietkaart hebt daarin wel eens een beperkte verzekering voor pechverhelping kan begrepen zijn.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)