Als je verlof zonder wedde wil nemen op het werk, dan heb je daar het akkoord van je werkgever voor nodig. Blijf je thuis zonder dat akkoord te hebben dan ben je onwettig afwezig. Je hebt dus geen wettelijk recht om verlof zonder wedde te nemen. De wet geeft ook bv. niet aan hoeveel dagen verlof zonder wedde je mag nemen. Ook hier hangt alles af van het akkoord dat je eventueel met je werkgever bereikt.
Heb je een akkoord van je werkgever zorg er dan voor dat je daar ook een bewijs van hebt. Je kan daarbij bv. het akkoord op papier zetten of dit kan bijvoorbeeld blijken uit mailverkeer tussen jou en je werkgever.
Als je verlof zonder wedde neemt mag je op de betreffende dagen afwezig zijn op het werk. Je wordt voor de dagen afwezigheid echter niet betaald. Je bouwt voor die dagen ook geen sociale zekerheidsrechten op. Bovendien telt de periode van verlof zonder wedde bijvoorbeeld ook niet mee voor de berekening van de vakantiedagen waarop je recht hebt het volgende jaar.
Het is niet onbelangrijk in te schatten hoe je werkgever tegen zulk verlof aankijkt. Zelfs als je werkgever uiteindelijk (mogelijks noodgedwongen) akkoord gaat valt het nu eenmaal niet uit te sluiten dat hij dit niet zal appreciëren en dat je daardoor later op een minder goed blaadje bij hem komt te staan (waarbij je bijvoorbeeld later wel eens een promotie zou kunnen missen). Ook je collega’s zouden je afwezigheid wel eens niet kunnen appreciëren omdat de werkdruk bij hen daardoor hoger zou kunnen worden.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)