De ‘Vendée Globe’: de Everest van de zee is aan zijn 10de editie toe!

Julie Docsterd,
06-06-2024
Sables d’Olonne werkt maar wat graag mee aan grote zeilraces. En dit jaar volgen de belangrijke internationale afspraken elkaar op in de badplaats. De ‘New York-Vendée Les Sables’ en de 10de editie van de ‘Vendée Globe’ zijn er aan het feest dit jaar. We vertellen je er alles over...
Vendée Globe - NY
©Th.Martinez/Sea&Co

New York, een voorsmaakje!

De laatste kwalificatierace voor de ‘Vendée Globe’ is de ‘New York – Vendée‘, een transatlantische zeilrace die voorafgaat aan de beroemde solorace rond de wereld. Voor deze oversteek, die ongeveer tien dagen duurt, gelden dezelfde regels als voor de ‘Vendée Globe’.

Op 29 mei begonnen de deelnemende skippers aan hun Atlantische oversteek vanuit New York. De eerste aankomsten zijn gepland rond 7 juni in de haven van Les Sables d’Olonne: daar zullen de zeilen te zien zijn die dromen en emoties met zich meedragen.

Vendée Globe - NY
©Th.Martinez/Sea&Co

Aan de finish vermengen de culturen van New York en de Vendée zich met elkaar: een feestelijk moment voor alle liefhebbers en een kans om de toekomstige zeilers van de ‘Vendée Globe’ voor het eerst aan te moedigen langsheen het kanaal!

Mis de Everest van de zee niet!

Daarna is het wachten tot 10 november 2024 en de start van de Vendée Globe in Sables d’Olonne. Deze zeilrace, ook wel de ‘Everest van de zee’ genoemd, zal voor de 10de keer plaatsvinden: een episch moment in het vooruitzicht voor deze zeilrace die alleen, non-stop en zonder begeleiding  gevaren wordt. En natuurlijk hebben we dit jaar een nationale trots, een Belgische deelnemer, Denis Van Weynbergh, die gesteund wordt door Vakantieweb…

Vendée Globe
Vendée Globe Alea JL. Carli

Het aantal deelnemers is voor dit jaar is gestegen van 34 naar 40 boten, en de race zet zich meer dan ooit in voor de bescherming van de oceanen. De oprichting van het ‘Vendée Globe Foundation’ dotatiefonds financiert de coördinatie van participatieve wetenschap door de zeilers in samenwerking met de UNESCO.

Er worden ook 10 engagementen voor het milieu naar voor geschoven, en dat rond 4 grote thema’s: anticipatie, het verminderen van de koolstofvoetafdruk, inspiratie en het geleidelijk verankeren van een positieve nalatenschap. Echte uitdagingen voor deze reis rond de wereld!

Vendée Globe
Alea

Hallucinante cijfers!

De Vendée Globe beslaat 45.000 km, of 24.300 zeemijlen. Dat betekent dat er 3 kapen gerond worden: Goede Hoop, Leeuwin en Horn. Maar er worden ook 3 oceanen doorkruist: de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Maar het is vooral ook een ongelooflijk avontuur!

Afspraak in het ‘Vendée Globe 2024’-dorp in Port Olona, Sables d’Olonne! Vanaf 19 oktober en voor de duur van de race zal de havenstad leven op het ritme van de zeilen die zich aan de tocht wagen. Een uniek en niet te missen moment!