Tussen Luikse kastelen en ‘grands crus’

Julie Docsterd,
16-08-2024
Julie offert zich met plezier op om ons opnieuw mee te nemen op ontdekkingstocht naar Waalse kastelen, met een glas Belgische wijn in de hand. Deze keer trekt ze naar de provincie Luik. En ze moest keuzes maken…
Château de Jehay
© David Samyn

Het wisselvallige weer in mei was een factor die mee het weekend bepaalde… Ik durfde niet te kiezen voor enkel een buitenactiviteit, uit angst om doorweekt te eindigen. Ik wilde er zeker van zijn dat ik een dak boven mijn hoofd had in de buurt. En omdat we vorige maand met veel plezier de wijngaarden en kastelen van Namen hadden ontdekt, stelde ik mijn vriend voor om dat nog eens te doen, zodat we achter de eeuwenoude stenen konden schuilen als het weer te slecht werd. Hij vond het een uitstekend idee en stelde de regio Luik voor.

Heel wat wijndomeinen en kastelen

Het moeilijkste was om de plaatsen te kiezen die we wilden bezoeken. In het Luikse vind je heel wat wijngaarden, zoals Occarius in Ocquier. Of het domein ‘Vin de Liège’, met 18 hectare aan wijngaarden één van de grootste in Wallonië. We dachten ook aan het ‘Clos des Prébendiers’, één van de pioniers in België, in de heuvels boven Hoei.

Vignoble Le Clos des Prebendiers
© David Samyn

Ook voor de prachtige stenen gebouwen hadden we keuze te over: het Château de Jehay voor zijn tuinen of Château de Modave voor zijn uitzonderlijke uitzicht over de vallei van Hoyoux? Mijn vriend en ik kozen uiteindelijk voor Château de Jehay en de Occarius-wijngaard. En we beloofden onszelf dat we voor de rest een andere keer terug zouden komen…

Degustatie op het wijndomein van Occarius

Zaterdag doken we meteen in de wereld van de wijn met een bezoek aan de Occarius-wijngaard. Die vind je in Ocquier, tussen Hoei en Durbuy. Geplant in de Luikse Condroz leemklei, met een flinke dosis zand. Het is een bodem die Marc en Didier Monfort met respect behandelen: de twee broers plantten hier wijnstokken zonder chemicaliën en met natuurlijke bodemverbeteraars, voor een 100% natuurlijke wijn. We konden een selectie van zes wijnen proeven, gemaakt van zes verschillende druivenrassen, waaronder drie zwarte en drie witte wijndruivenrassen. Mijn vriend zei dat de Fransen zich zorgen zouden mogen maken, want deze Belgische wijn is zo goed… Rondleidingen door de wijngaard zijn ook mogelijk op afspraak.

Overnachten op het ‘Domaine de Naxhelet’

golf de Naxhelet
© www.lucnix.be

Daarna zetten we koers naar ons hotel: het Domaine de Naxhelet, gelegen net boven Huy, vlak bij de snelweg E42. Toen we door de poort van dit prachtig gerestaureerde kasteel van een boerderij liepen, voelden we ons meteen thuis. Maar dan een stuk chiquer natuurlijk… Het hotel heeft zelfs een eigen golfclub. Maar wij kozen voor een bezoek aan de wellness, die ecologisch verantwoord is. Zelfs de massageolie is lokaal!

Gastronomisch diner in ‘Pollen’

Domaine de Naxhelet
© Domaine de Naxhelet

‘s Avonds aten we in het restaurant van het hotel. Het heet ‘Pollen’, maar er is geen risico op allergieën: de keuken van de jonge chef François Durand draait om duurzaamheid en natuur. Hij werkt van oogst tot vork. Je kunt zelfs door het raam de biologische moestuin zien! Je hebt de keuze om à la carte te eten of om te gaan voor het 4- of 6-gangenmenu. Een waar genot!

De tuinen van het Château de Jehay

Zondagochtend, na een smakelijk ontbijt (zelfs de confituur en het gebak worden ter plekke gemaakt), trokken we naar het Château de Jehay, op 15 kilometer van het hotel. De locatie maakt een sterke indruk: dit mooie voorbeeld van de Maaslandse renaissance uit het midden van de zestiende eeuw, omringd door een slotgracht, is geklasseerd als ‘Patrimoine exceptionnel de Wallonie’. Opvallend is ook het beroemde dambordpatroon op de muren. In de bijgebouwen vind je mooie collecties meubels, zilverwerk, schilderijen, wandtapijten en keramiek.

Château de Jehay
© David Samyn

Maar omdat de zon scheen, genoten we van de prachtige Italiaans geïnspireerde tuinen. Je vindt er bronzen beelden en waterpartijen, maar ook de 19e-eeuwse moestuin met oranjerie en vergeten groenten. Het was een reis door de tijd en de aarde, een prachtige afsluiter van een weekend vol wijngenot en Waals architecturaal erfgoed.

Mijn ‘coup de cœur’? De lekkere Luikse wijnen en de romantische wandeling door de 19de-eeuwse moestuin van Château de Jehay.

Alle verblijven tussen wijngaarden en kastelen