Turkije | We nemen je mee op natuurcruise tussen meer en zee!

Olivier Maloteaux,
14-10-2024
Zin om de groene kant van Turkije te leren kennen? Ga dan mee op ontdekkingstocht in het Zuidwesten van het land, voor een natuurcruise van het Köyceğizmeer naar de kust van de Middellandse Zee.
© GoTürkiye

Köyceğiz ligt in het zuiden van de provincie Muğla, waar de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee elkaar ontmoeten, op 1.000 kilometer ten zuiden van Istanboel. De stad ligt in het beschermde natuurgebied Köyceğiz-Dalyan.

Ontspannen cruise naar de zee

Het meer van Köyceğiz heeft een omtrek van zo’n 50 kilometer en biedt een breed aanbod aan ‘natuuractiviteiten’: fietsen, wandelen, waterfietsen, enz. Je kan er ook een modderbad nemen, of duiken in de natuurlijke warmwaterbronnen.

© GoTürkiye

Een andere optie is om een cruise te maken van het meer naar de Middellandse Zee. Er zijn cruises van een hele dag met verschillende toeristische stops (waaronder de oude stad Kaunos), ook met lunch. Wij gaven de voorkeur aan een privétour met een route naar keuze, een rechtstreekse tocht naar zee: een twee uur durende cruise langs het Dalyan kanaal.

© Olivier Maloteaux

In de rotswanden uitgekerfde tombes

Kort nadat je het Köyceğizmeer achter je gelaten hebt, vlakbij Dalyan, zie je in de hoogte de Lycische grafmonumenten die in de rotswanden zijn uitgehouwen. Deze tombes maken deel uit van de oude stad Kaunos en dateren uit de 4de eeuw voor Christus. Bijna 2.500 jaar nadat ze uitgebouwen werden, domineren ze nog steeds de vallei. Deze tombes, waarin de elite van die tijd begraven werd, werden hoog gebouwd omdat men geloofde dat hoe dichter de tombe bij de hemel kwam, hoe dichter de ziel van de overledene bij God was…

© GoTürkiye

Stranden met zeeschildpadden

De cruise gaat verder over dit kanaal dat door een groene omgeving stroomt. Er staan fruitbomen: sinaasappel, granaatappel en citroen. Verderop is een dennenbos. En daarachter zie je de toppen van de Sandrasberg. Het eindpunt is het strand van İztuzu, dat uitkijkt over de Middellandse Zee en waar je de ‘onechte karetschildpadden’ (Caretta caretta) vindt.

© Olivier Maloteaux

Na een duik in het warme water van de Middellandse Zee nemen we de boot (er is een regelmatige pendeldienst) terug landinwaarts. We smullen van de blauwe krabben die in de wateren om ons heen gevangen werden, de traditionele snack van de lokale vissers. Je eet de krab uit het vuistje, zelf gepeld en tegen een lage prijs: een portie kost iets meer dan €5.

We eindigen de dag op het terras van een restaurant in Dalyan, met uitzicht op de rivier en de beroemde Lycische graftombes, die nog mystieker ogen onder hun nachtelijke verlichting. Een voorproefje van ons bezoek de volgende dag, wanneer we naar de stad Kaunos trekken, waarvan de overblijfselen niet ver achter de rotstombes liggen.

Nos voyages relatifs à cet article

Kefaluka Resort 5*

Mugla

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Boran Mare Strand 5*

Antalya

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

OP - Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Meryan Hotel 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten