Turkije | Kaunos: op ontdekkingstocht in een bijna 3.000 jaar oude stad

Olivier Maloteaux,
14-10-2024
In het zuidwesten van Turkije, langsheen een kanaal dat uitmondt in de Middellandse Zee, ligt de oude havenstad Kaunos. We gaan op ontdekkingstocht in de overblijfselen van deze stad die dateert uit de Oudheid.
Kaunos
© turkish museums

We vervolgen onze reis in de provincie Muğla, langs de Dalyan-rivier. Tussen het Köyceğiz-meer en de Middellandse Zee werd in de Oudheid een stad opgetrokken, waarvan de overblijfselen door verschillende generaties archeologen zijn opgegraven.

Opgedroogde haven

De geschiedenis van de stad Kaunos start in de 8ste eeuw voor Christus. In die tijd was deze havenstad één van de belangrijkste in de regio Carië. Kaunos was een strategische havenstad, vooral dankzij de zoutproductie, en werd gedurende zijn hele geschiedenis veroverd en achtereenvolgens bewoond door Grieken, Romeinen, Perzen en Rhodiërs.

Kaunos
© turkish museums

Na verloop van tijd geraakte de zee gevuld door slib en andere afzettingen door de rivier, waardoor de haven opdroogde. De stad werd in de 16de eeuw verlaten en in 1842 herontdekt door de Britse archeoloog Richard Hoskyn. De site staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, inclusief de in de kliffen uitgehouwen rotsgraven die alleen te zien zijn vanaf de rivier of de stad Dalyan.

Kaunos
© GoTürkiye

De Akropolis en een theater voor 5.000 mensen

De stad Kaunos werd terug tastbaar door de archeologische opgravingen.
De Akropolis, de vesting van de stad, stond op een heuvel op 152 meter boven zeeniveau. Aan de voet van de Akropolis ligt het theater, waarvan de bouw begon in de 4de eeuw voor Christus. Het is het best gereconstrueerde gebouw op de site.

Kaunos
© turkish museums

Het is een indrukwekkende ervaring om door de gangen van dit oude theater te wandelen. Het meet 75 meter in diameter en bood plaats aan 5.000 toeschouwers in 33 rijen zitplaatsen. Het podium, met een diameter van 22 meter keek destijds uit over de zee (die ondertussen opgedroogd is).

Kaunos
© Olivier Maloteaux

De oude stad liep via een lange steeg langs de Agora, een handelsader uit die tijd, de heuvel af naar de haven. Er zijn ook overblijfselen van Romeinse baden en tempels te zien. Een indrukwekkende reis in de open lucht door de wandelgangen van de geschiedenis.

Nos voyages relatifs à cet article

Kefaluka Resort 5*

Mugla

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Boran Mare Strand 5*

Antalya

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

OP - Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Meryan Hotel 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten