Turkije: we trekken erop uit om een… strand met zeeschildpaddenreservaat te ontdekken!

Olivier Maloteaux,
15-10-2024
Als barrière tussen de Dalyanrivier en de Middellandse Zee is het strand van Iztuzu een natuurlijke plek en een reservaat voor ‘onechte caretschildpadden’ (Carreta carreta), een soort zeeschildpadden.
Iztuzu Beach
© GoTürkiye

Onze cruise op de Dalyanrivier eindigde op het strand van Iztuzu. Deze smalle landtong vormt een natuurlijk barrière tussen het zoete water van de Dalyanrivier en de Middellandse Zee.

Een ‘eco-strand’

Het strand loopt over een lengte 5 kilometer tussen de bergen en is aan de ene kant via de weg bereikbaar en aan de andere kant alleen met de boot. Het is een bijna volledig natuurlijk strand, zonder betonnen gebouwen of grote winkels. En nergens boten of jetski’s te bespeuren.

Iztuzu Beach
© GoTürkiye

Er zijn voldoende faciliteiten om je om te kleden en te douchen na een duik in het warme mediterrane water. Er zijn ook cafés en snackbars, toiletten en ligzetels om te zonnebaden. Tijdens ons verblijf eind september was het overdag nog steeds 30°C en ‘s avonds rond de 20°C.

Toevluchtsoord voor Caretta caretta-zeeschildpadden

Dat de mensen die waken over de properheid van het gebied gemotoriseerde voertuigen in de omgeving verbieden, is omdat op het strand onechte karetschildpadden (Caretta caretta) geboren worden. Deze allesetende reptielen worden gemiddeld een meter lang, wegen 135 kilo en worden tussen de 45 en 65 jaar oud. De schildpadden zijn geslachtsrijp wanneer ze 25 à 30 jaar oud zijn. Ze paren in april en leggen hun eieren tussen mei en juli. De vrouwtjes komen dan uit het water om een nest van 50-60 cm diep te graven in het zand en er hun eieren in te leggen. Na twee maanden broeden komt de babyschildpad tussen juli en september uit zijn ei en duikt meteen het water in. De schildpadden trekken soms ver weg, maar keren vaak terug naar het strand waar ze geboren zijn om er zelf eieren te leggen.

Iztuzu Beach
© GoTürkiye

Wanneer kan je de zeeschildpadden zien?

Tijdens de periodes dat de schildpadden hun eieren leggen en de babyschildpadden uit het ei kruipen, is het strand van Iztuzu van 20.00 tot 8.00 uur gesloten voor het publiek en is het verboden om parasols te plaatsen in het broedgebied… De beste periode om de Caretta caretta-schildpadden te hopen te zien, is tussen mei en augustus, bij zonsopgang.

Iztuzu Beach
© GoTürkiye

Als je geen schildpadden in het wild tegenkomt, kan je er altijd naar gaan kijken in een bassin op enkele tientallen meters van het strand, in het Dekamer-revalidatiecentrum, waar (vaak door vissersboten en hun netten) gewonde schildpadden behandeld worden.

Nos voyages relatifs à cet article

Kefaluka Resort 5*

Mugla

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Boran Mare Strand 5*

Antalya

Verblijf

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

OP - Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Club Eldorador Kimeros Park Vakantiedorp 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Meryan Hotel 5*

Antalya

Club

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten