De Totems van Vancouver: betekenissen van inheemse beelden

Julie Docsterd,
20-08-2024
Verstopt in het majestueuze Stanley Park in Vancouver, trekken de totems de aandacht van bezoekers. Deze iconische kunstwerken, gecreëerd door de inheemse volkeren van de noordwestkust van de Stille Oceaan, zijn niet alleen prachtige sculpturen, maar ook verhalen van oude tradities en diepe betekenissen.
Vancouver
© Ryunosuke Kikuno

De totems in Stanley Park vertegenwoordigen een indrukwekkende verzameling inheemse kunst, waarbij elke totem een unieke creatie is van de Eerste Naties. De figuren die op deze totems zijn uitgehouwen, vertellen verhalen over families, clans, legendes of belangrijke gebeurtenissen.

Heilige Symbolen

De totems worden vaak uitgehouwen in westerse rode ceder, een houtsoort die gewaardeerd wordt om zijn duurzaamheid en schoonheid. De dierlijke en menselijke figuren die op de totems worden afgebeeld, symboliseren voorouders, beschermgeesten en mythische wezens. Elk symbool heeft een specifieke betekenis; bijvoorbeeld, de adelaar vertegenwoordigt vrede en vriendschap, terwijl de beer kracht en moed symboliseert.

vancouver
© Danika Perkinson

Een Plaats van Reflectie en Respect

Stanley Park is een ideale plek om deze totems in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Bezoekers worden uitgenodigd om na te denken over de verhalen en betekenissen achter elke sculptuur. In 1920 werd de eerste totem in het park geïnstalleerd, en sindsdien is de collectie uitgebreid met werken van verschillende inheemse naties, zoals de Haida, Gitxsan, Squamish en Kwakwaka’wakw.

Behoud

De stad Vancouver en de inheemse gemeenschappen werken nauw samen om deze culturele schatten te behouden. Er worden voortdurende inspanningen geleverd om beschadigde totems te herstellen en het publiek te onderwijzen over hun belang. Bezoekers worden aangemoedigd om deze werken te respecteren door ze niet aan te raken en door meer te leren over hun betekenis.

Nos voyages relatifs à cet article

Nos locations de vacances relatives à cet article

Huis van het natuurpark van Bic

Québec

Huis/Villa

Kamers

12 Personen

120.00 m2

€1200 / week

min nachten

Oost-Canadese Tour Confidential - Van Toronto naar Montreal

Québec

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

USA Canada Tour met Uitbreiding - Van Montreal naar Montreal

Québec

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Oost-Canada Tour Confidential - Toronto naar Montreal

Québec

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

USA Canada met verlenging - van Montreal naar Montreal

Québec

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Wandeltocht door Oost-Canada - Van Toronto naar Montreal

Québec

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten