Onze tips tegen een jetlag

Julie Docsterd,
09-09-2024
Een van de vervelendste nadelen van lange vliegreizen is het tijdsverschil. Hoe hard je ook probeert om je normale ritme te hervatten als je weer thuiskomt, je biologische klok haalt je altijd in. Lees snel verder om te ontdekken hoe je zo snel mogelijk van je jetlag verlost geraakt.
jetlag
© Joyce Romero

Een jetlag ontstaat als je naar het oosten of het westen reist en daarbij meer dan drie tijdzones doorkruist. Concreet raakt je circadiaanse ritme (de interne klok van het menselijke lichaam) verstoord en dat heeft verschillende gevolgen, zoals slaapstoornissen, slaperigheid overdag, een vermindering van mentale en fysieke prestaties en algemene malaise of zelfs maag-darmproblemen. Een jetlag kan enkele dagen tot wel vier weken duren. Meestal is hij erger als je naar het oosten reist dan wanneer je naar het westen trekt, of als je een groot aantal tijdzones doorkruist.

Kan je een jetlag vermijden?

Als je ervaring hebt met jetlag, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je lichaam zich uiteindelijk vanzelf aanpast aan de nieuwe tijdzone, maar om zo snel mogelijk aangepast te geraken en het meeste uit je reis te halen, zijn er een paar tips die je kan volgen. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, zoek daglicht op wanneer dat kan, zorg voor een comfortabele slaapplek, pas je slaapschema meteen aan aan je nieuwe bestemming en doe beroep op cafeïne of melatonine als dat nodig is om vervelende symptomen te minimaliseren.

En de belangrijkste tip: beweeg! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige fysieke inspanningen een gezonde en efficiënte manier zijn om van een jetlag af te geraken. Een studie van de universiteit van Kentucky in de Verenigde Staten uit 2012 heeft onderzocht hoe sport voor je lichaam kan werken als een manier om je interne klok te synchroniseren. De Amerikaanse wetenschappers stelden vast dat door te sporten je biologische klok zich vanzelf aanpast, los van licht of duisternis. Elke fysieke activiteit verhoogt dus de snelheid waarmee je lichaam went aan de nieuwe tijdzone.

De volgende keer dat je dus ten prooi valt aan een jetlag na een lange vlucht, zoek je dus best meteen naar een moment waarop je kan bewegen. Of het nu een yogales, een fitness-sessie of een plons in het zwembad is: zoek een activiteit die bij je past en plan die in in je reisschema. Zo help je je lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone en zal je snel weer op je normale ritme van je reis kunnen genieten!