Toeslagen voor handbagage: Test Aankoop dient klacht in!

Julie Docsterd,
07-06-2024
Test Aankoop dient klacht in bij de Economische Inspectie tegen verschillende luchtvaartmaatschappijen die foutief een toeslag aanrekenen voor handbagage met redelijke afmetingen. De consumentenorganisatie ziet deze praktijk als oneerlijk.
airport
jeshoots.com

De geviseerde luchtvaartmaatschappijen zijn Ryanair, Vueling, Wizzair en EasyJet. Deze luchtvaartmaatschappijen vragen toeslagen van € 6 tot € 75 voor handbagage, een praktijk die door Test Aankoop als illegaal en problematisch wordt beschouwd.

Prijsvergelijking

Test Aankoop wijst op twee grote problemen. Ten eerste kunnen passagiers door deze aanpak de prijzen niet op een eenvoudige manier vergelijken. De werkelijke kosten van de reis zijn immers pas zichtbaar aan het einde van het boekingsproces, wat in strijd is met de Europese regelgeving die zegt dat de uiteindelijke prijs van bij de start van het boekingsproces duidelijk moet zijn.

Een illegale praktijk!

Ten tweede is het Hof van Justitie van de Europese Unie van mening dat handbagage “een essentieel onderdeel van het passagiersvervoer” is en er geen toeslag op aangerekend zou mogen worden, op voorwaarde dat het voldoet aan redelijke criteria voor gewicht en afmetingen en veiligheidseisen.

De organisatie moedigt passagiers ook aan om betalingsbewijzen te bewaren voor mogelijke toekomstige juridische stappen.