Op 10 maart 1876 vond in Boston een revolutionaire gebeurtenis plaats in het labo van Alexander Graham Bell. Hij sprak een eenvoudige maar historische zin uit: “Mr Watson, kom hier, ik heb je nodig”. De vraag, gericht aan zijn assistent Thomas Watson, was het eerste telefoongesprek in de geschiedenis.
Alexander Graham Bell werd geboren op 3 maart 1847 in het Schotse Edinburgh. Als telg uit een familie van specialisten in dictie en voordracht, raakte hij al vroeg geïnteresseerd in geluid en spraak. Na zijn studie fonetica en anatomie emigreerde hij naar Canada en vervolgens de Verenigde Staten. Hij toonde een sterke interesse in het onderwijs aan dove mensen en vond apparaten uit om hun communicatie te verbeteren. Maar de telefoon is natuurlijk zijn bekendste uitvinding. En wat voor één!
Deze dag kwam er natuurlijk niet bij toeval. Bell en Watson werkten al maanden aan spraakoverdracht via een kabel. Bell’s telefoon, bestaande uit een microfoon en een rudimentaire luidspreker, werkte eindelijk. Elektriciteit droeg geluid over en de toekomst van de communicatie was begonnen!
De eerste telefoon van Bell werkte door middel van elektriciteit en de trilling van geluid. Als je in de microfoon spreekt, laten geluidsgolven een membraan trillen dat verbonden is met een elektromagneet. Deze trillingen worden omgezet in elektrische impulsen die door draden worden doorgegeven. Aan het andere einde van de lijn zet een luidspreker deze signalen weer om in hoorbare geluiden. Deze primitieve technologie maakte het mogelijk om de menselijke stem bijna ogenblikkelijk te versturen, een echte revolutie voor die tijd!
In die tijd was Boston een zenuwcentrum van innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Zonder twijfel vormde de nabijheid van andere briljante geesten een stimulans voor Bell’s onderzoek.
In amper enkele jaren tijd werd de telefoon onmisbaar. De eerste telefoonlijnen werden geïnstalleerd om huizen en bedrijven met elkaar te verbinden. Deze uitvinding vergemakkelijkte de informatie-uitwisseling en maakte de weg vrij voor directe communicatie, een revolutie die we vandaag de dag nog steeds zien met onze moderne smartphones.
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op